Tragediji na Hvaru bi se lahko izognili: Vgrajeni agregat ni bil namenjen vgradnji v zaprt prostor

M.R.
16.08.2019 09:08

Tragediji pri Hvaru, v kateri je umrl italijanski turist, dva otroka pa sta še vedno v smrtni nevarnosti, bi se bilo mogoče očitno izogniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Jadrnica Atlantia, na kateri je iz agregata ogljikov monoksid uhajal v notranje prostore, je imela težave že na Visu, poroča hrvaška televizija RTL, ki dodaja, da okvara na agregatu ni bila prijavljena. Popravila so bila opravljena z nepooblaščeno opremo, zaradi česar bi morala biti jadrnica avtomatsko suspendirana iz prometa. 
Pomočnik direktorja hrvaškega registra plovil Andro Vidjak je povedal, da so ob vgradnji bencinskega agregata potrebna posebna soglasja, ki zajemajo samo izvedbo, namestitev, ventilacijo, protipožarno zaščito, izpuste ... Vidjak dodaja, da teh del niso prijavili registru. 
Jutarnji list piše, da vgrajeni agregat sploh ni bil namenjen vgradnji v plovila. Jadrnica je sicer imela vsa potrebna dovoljenja za plovbo, a ta so bila izdana še pred vgradnjo agregata, po tej spremembi pa vsa ta dovoljenja avtomatsko prenehajo veljati in bi moral lastnik imeti nova dovoljenja za plovbo. 
Policija in luška kapetanija lahko opravita nadzor na ladji in zahtevata dokumentacijo, ki se mora v celoti skladati s stanjem plovila. Če so odkrita odstopanja, se avtomatsko izreče prepoved plovbe. Vidjak je ob tem dejal, da so normativi zares rigorozni ravno na področju izpušnih plinov. 
V jadrnico naj bi bil nameščen agregat v vrednosti 5000 kun (okoli 700 evrov). Gre za napravo, ki je namenjena le vgradnji v odprt prostor. Na njem naj bi bilo tudi jasno opozorilo, da se ga ne sme vgraditi v zaprtih prostorih. 
Včeraj je hrvaško tožilstvo podrobno opisalo, kako je prišlo do tragedije. Sumijo, da sta lastnik barke, ki je star 23 let, ter kapitan, star 29 let, skupaj v prostor strojnice vgradila bencinski generator-agregat z zračnim hlajenjem. Pri delovanju tega agregata nastajajo ogljikov monoksid in drugi strupeni plini, zato se tega agregata ne sme uporabljati v zaprtih prostorih, če ni urejeno tudi odvajanje teh plinov. "Obstaja utemeljen sum, da nista zagotovila takšnega odvajanja plinov, saj sta lahkomiselno menila, da s tem ne bosta izzvala nevarnosti za življenje in zdravje potnikov ter posadke," je zapisalo hrvaško tožilstvo. 
Včeraj se je za medije odzval tudi odvetnik lastnika barke Hrvoje Krišto, ki je dejal, da je njegov varovanec v velikem šoku. "Dejstvo je, da je pomagal otrokom in da je vplival na to, da so so spremenili smer plovbe ter da so bile škoda in posledice čim manjše in čim manj boleče. Žal mu je, a ne počuti se krivega," je dejal odvetnik. 
Kratko izjavo je dal tudi odvetnik kapitana barke Mario Bezić, ki pravi, da je njegova stranka povedala svoje preiskovalcem in aktivno sodelovala z njimi. "V njegovih mislih je zdaj samo to, da bo z otrokoma vse v redu," je dejal. Hkrati je izrekel tudi sožalje svojcem pokojnika in je še vedno tudi on v šoku. 
Slobodna Dalmacija pa je poročala, da imata oba otroka, 5-letni deček in 14-letna deklica, zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida poškodbe na možganih. Spremembe na možganih, ki so posledica vdihavanja omenjenega plina, je pokazala magnetna resonanca. "Sta v umetni komi in sta priključena na respirator, da bi njuni možgani potrebovali čim manj kisika, da bi čim bolje in čim prej okrevali," je povedal splitski nevrolog, ki je želel ostati anonimen. Dodal je, da je za kaj takega potreben naravni proces in da za to ne obstaja nobenih zdravil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta