(ANALIZA) Kaj kažejo najnovejši podatki o trgu nepremičnin pri nas? Nova stanovanja so se (spet) podražila

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.09.2024 05:00

V drugem četrtletju tega leta so cene nepremičninam spet rastle. Najbolj novogradnjam, manj rabljenim stanovanjem. Kaj nas čaka jeseni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povpraševanje po novogradnjah ostaja visoko. 
Igor Napast

Po znižanju cen v prvem četrtletju tega leta so cene novih stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju ponovno zrasle. Nove stanovanjske nepremičnine, vključno s stanovanji in družinskimi hišami, so se, kot kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije, v primerjavi s prejšnjim četrtletjem podražile za skupno 9,1 odstotka. Cene novih stanovanj so zrasle za 9,7 odstotka, medtem ko so cene novih družinskih hiš poskočile za 3 odstotke.

Znatna rast cen novih stanovanj kljub kratkotrajni pocenitvi v prvem delu let​a kaže na nadaljevanje trenda zviševanja, po katerem povpraševanje po novogradnjah ostaja visoko, na kar nas opozori tudi Mojca Žižek Mesarec, vodja mariborskega nepremičninskega podjetja Galea nepremičnine. Razlog je konstantno veliko zanimanje po novogradnjah v Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, gradi pa se ne dovolj in tudi prepočasi. 

Zmernejša rast cen rabljenih nepremičnin

Najnovejša analiza nepremičninskega trga je pokazala, da so cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin rasle že tretje četrtletje zapored, vendar precej bolj zmerno. Rabljene stanovanjske nepremičnine, vključno s stanovanjskimi enotami in hišami, so se podražile za 1,1 odstotka. Znotraj te kategorije so se cene rabljenih družinskih hiš povečale za 1,4 odstotka, cene rabljenih stanovanj pa za 1 odstotek. Najbolj izrazit dvig cen rabljenih stanovanj je bil pričakovano v Ljubljani, kjer so se cene povišale za 1,2 odstotka. V preostali Sloveniji so cene zrasle za 0,9 odstotka, medtem ko je bil v Mariboru zabeležen nekoliko manjši dvig cen, za 0,8 odstotka.

Glede na medletno primerjavo so se stanovanjske nepremičnine podražile za 6,7 odstotka, je še razbrati iz podatkov statističnega urada. Med vsemi nepremičninami so bile najvišje podražitve zabeležene pri novih stanovanjih, katerih cene so poskočile kar za 18,2 odstotka. Rast cen je bila opazna tudi pri rabljenih stanovanjih, ki so se podražila za 7,6 odstotka. Nove družinske hiše so se medletno podražile za 4,3 odstotka, rabljene pa za 3,8 odstotka. 

Prodaja še vedno slabša od lanske

Višanje cen po besedah Mesarčeve ni presenečenje. "Je pa res, da kupci ne kupujejo več brezglavo, ampak so bolj premišljeni, kar se pozna tudi pri številu sklenjenih poslov," ugotavlja in pravi, da je za bolj preudarno izbiro med kupci kriva tudi zelo skromna ponudba nepremičnin na trgu. Na promet sicer zadnje čas vpliva tudi zniževanje obrestnih mer pri bančnih posojilih, še doda.

In kaj o prometu razkriva statistika? V drugem četrtletju tega leta je bila skupna vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin 336,1 milijona evrov, kar je skoraj enako kot v prvem četrtletju (340,4 milijona evrov), a za približno šestino manj kot v enakem obdobju lani (401,5 milijona evrov). Skupno je bilo prodanih 2069 stanovanjskih nepremičnin, kar je približno enako kot v prejšnjem četrtletju, vendar za petino manj kot v enakem obdobju prejšnjega leta, ko je bilo prodanih 2576 nepremičnin. Od skupnega števila prodanih nepremičnin je bilo kar 1983 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, katerih prodajna vrednost je bila 306,3 milijona evrov. Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih le 86, kar predstavlja manjši delež celotne prodaje. Skupna vrednost teh transakcij je znašala približno 29,8 milijona evrov. Kljub manjšemu obsegu prodaj v primerjavi z minulim letom so cene, zlasti novih stanovanjskih nepremičnin, v naraščanju, kar kaže na trdnost trga in stalno povpraševanje po nepremičninah.

Kaj je pričakovati jeseni?

Mojca Žižek Mesarec: "Cene se ne umirjajo in ni pričakovati, da bi se tudi v prihodnje."
Osebni Arhiv Mojce Žižek Mesarec

Nepremičninska posrednica Mojca Žižek Mesarec kakšnih večjih cenovnih pretresov na trgu nepremičnin v jesenskih mesecih ne pričakuje. "Dejstvo je, da se cene ne umirjajo in ni pričakovati, da bi se tudi v prihodnje," poudarja. Po njenih besedah je po poletnem zatišju tudi dogajanje na trgu bolj živahno, kar pa tudi obeta boljši promet, ki je po njenih besedah bil tudi čez vse leto stabilen. "Kaj pa bo prineslo leto 2025 na domačem nepremičninskem trgu, je vprašanje, katerega odgovor tudi nepremičninski posredniki težko pričakujemo," je še zatrdila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta