Otroka z barke, na kateri je umrl italijanski turist, imata simptom, ki bi lahko bil posledica zastrupitve z ogljikovim monoksidom

M.R.
14.08.2019 08:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Včeraj smo poročali o smrti Italijana na ladji pri Hvaru, danes pa hrvaški mediji poročajo, da gre za italijanskega menedžerja s Sicilije Eugenia Vincija. Vzrok za njegovo smrt naj bi bila zastrupitev in tudi pet članov posadke na barki naj bi se zastrupilo. 
Danes hrvaški spletni portal Dnevnik navaja, da bi se lahko zastrupili z ogljikovim monoksidom, ki da je med delovanjem generatorja motorja očitno našel pot v kabine. 
Pred novinarje so danes stopili zdravniki splitske bolnišnice, v kateri je bilo sprejetih vseh pet zastrupljenih, med njimi tudi otroka, stara 5 in 14 let, ki so ju tja včeraj z barke prepeljali s helikopterjem. Vodja zavoda za intenzivno pediatrijo v Splitu Branka Polić je povedala, da sta oba še vedno v smrtni nevarnosti, saj so jima odpovedali vitalni organi. Oba sta še vedno priključena na respirator, hkrati pa naj bi imela v krvi povišano raven karboksihemoglobina, kar je lahko posledica zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Polićeva je že včeraj dejala, da je primer obeh otrok eden najtežjih v njeni karieri. V bolnišnici je tudi njuna mati, ki pa ni v smrtni nevarnosti, so povedali hrvaški zdravniki. A njeno stanje je daleč od dobrega.
Zdravniki še dodajajo, da lahko z veliko gotovostjo trdijo, da ni šlo za zastrupitev s hrano, z gotovostjo pa bodo to lahko potrdili verjetno jutri ali v petek, ko bodo znani rezultati vseh opravljenih analiz. Ostala dva turista bodo danes odpustili iz bolnišnice, jutri pa se bosta morala vrniti na ponovitev preiskav. 
V Split je danes prišel tudi minister za zdravstvo Milan Kujundžić
Za Večernji list je eden izmed članov posadke na barki, Bruno Mancuso, ki je nekdanji italijanski senator, povedal, da sam že dobro okreva. "Na našo barko smo prišli pol ure po polnoči in se zaprli v spalne kabine. Nedolgo za tem, okoli 2. ure, me je zgrabila močna bolečina. Nekako sem uspel priti do kopalnice, kjer sem bruhal. V istem času je slabo postalo tudi moji soprogi, a sva se nekako uspela pomiriti in sva legla nazaj v posteljo. Trdno sva zaspala, kot bi bila omamljena ali hipnotizirana, povsem ničesar nisva slišala ali videla do jutra," je pojasnil. 
Včeraj so sprva hrvaški mediji namigovali, da bi se lahko šesterica zastrupila s klapavicami, ki so jih isti večer pojedli v neki hvarski restavraciji. Inšpektorji so že včeraj pregledali restavracijo in, kot kaže, je bilo tam vse v redu, saj so jo že včeraj malo po 21. uri spet odprli. 
Pokojnemu Italijanu naj bi včeraj zjutraj naglo postalo slabo v stranišču barke, kjer naj bi z glavo udaril ob steno in padel po tleh. Zdravniki so dejali, da tako hudih simptomov zastrupitve s hrano še niso videli, zato tudi oni dvomijo v možnost, da je bila prav hrana vzrok usodne zastrupitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta