Tragedija na morju: Na Lošinju na mornarje padla klančina trajekta, trije so umrli

M.R., STA
11.08.2024 17:05

V Malem Lošinju se je zgodila huda nesreča pri pristajanju trajekta Lastovo. Umrli so trije mornarji ladijskega prevoznika Jadrolinija, eden pa je huje poškodovan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trajekt Lastovo je v floti Jadronlinije že od leta 1978
Profimedia

Nesreča se je zgodila malo po 15. uri v pristanišču v Malem Lošinju. Na mornarje je padla klančina, prek katere se na trajekt vkrcajo vozila. Klančina naj bi mornarje ukleščila. Sprva so hrvaški mediji poročali o dveh žrtvah, pozneje pa je hrvaško ministrsstvo za morje, promet in infrastrukturo sporočilo, da so umrli trije člani posadke Jadrolinije.

Dobro obveščeni vir je za časnik Večernji list povedal, da so mornarji po izkrcanju potnikov nekaj preverjali na vstopni rampi, preden bi na krov spustili nove potnike. Med tem početjem je rampa nenadoma padla in jih pokopala pod seboj.

Dva umrla mornarja sta bila doma z območja Splita, tretji pa z območja Zadra, poročajo hrvaški mediji.

Na kraj nesreče je danes prišel tudi predsednik uprave Jadrolinije David Sopta, ki je dejal, da je družba globoko pretresena zaradi nesreče. Izrekel je globoko sožalje družinam žrtev. Poudaril je, da bodo pomoč ponudili tudi vsem članom posadke trajekta Lastovo. Zanikal je, da bi bili kakršnikoli problemi s trajektom, ki je sicer star več kot 50 let. 

Šef reške luške kapitanije Darko Glažar je za Dnevnik javne televizije HRT povedal, da česa takega že leta niso doživeli. Pojasnil je, da je preiskava še v teku in izrazil upanje, da bodo že jutri lahko povedali, kaj se je zares zgodilo. Ni želel komentirati neuradnih poročanj, da naj bi mornarji preverjali uvozno dvižno ploščad. "Vemo približno, kaj se je zgodilo, ampak ponavljam, ker je preiskava v teku, v tem trenutku ne morem govoriti," je dodal. 

Mornar, ki je preživel, je padel v morje, iz vode pa so ga potegnili gasilci, ki so bili v bližini. S helikopterjem so ga prepeljali v reško bolnišnico, poroča časnik Jutarnji list. Eden izmed gasilcev je pojasnil, da so bili od dogodka oddaljeni vsega 200 metrov in da so prihiteli na pomoč. Iz reške bolnišnice so zvečer sporočili, da ima mornar poškodovano ramo, hrbet in medenico.

Trajekt bi moral ob 16.30 izpluti proti Zadru.

Trajekt Lastovo je bil izdelan leta 1969 na Japonskem. V floti Jadrolinije je od leta 1978, najbolj pogosto pluje v splitskem okrožju. Dolg je 72,7 metra, širok pa 13,7 metra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta