Sodbe preprodajalcem: Od dedkov v Ljubljani do lokala v Ljutomeru

Andrej Bedek Andrej Bedek
28.11.2018 19:25

Kot po tekočem traku je 13 obtoženih prepovedane trgovine s kokainom, ki so bili prijeti julija letos, včeraj na okrožnem sodišču v Murski Soboti priznalo krivdo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomas Kramberger in Zlatko Krajnc sta na sodišče prišla iz priporne celice. FOTO: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Priznam in obžalujem, obenem prosim, da me sodišče oprosti stroškov sojenja." Tako je večina od 13 obtoženih včeraj govorila pred murskosoboškim sodnikom Stanislavom Jugom. Tožilstvo jim očita, da so letos v šestih mesecih, dokler jim niso kriminalisti julija na zapestja nataknili lisic, preprodali skoraj tri kilograme kokaina. V razpravni dvorani št. 12 murskosoboškega okrožnega sodišča so potekali predobravnavni naroki proti Tomasu Krambergerju iz Žerovincev pri Ljutomeru, Celjanu Sanelu Omeroviću, Edinu Hajderoviću iz Ljubljane ter še desetim drugim obtoženim prepovedane trgovine s kokainom. Preprodajalci so namreč klonili pod težo dokazov, ki so jih proti njim zbrali murskosoboški policijski preiskovalci, ki jih je usmerjal Drago Farič, vodja tamkajšnjega tožilstva. Kramberger je sprejel kazen dveh let in pet mesecev zapora, enako kazen je dobil Hajderović, Omerović je prav tako v zameno za milejšo kazen priznal krivdo; sprejel je leto in deset mesecev zaporne kazni. Zaporne kazni so dobili še Damjan Meško, Zlatko Krajnc, Sladjan Martić, Viktor Manev, Aleš Fajfar in Sašo Filipčič. Denisu Feušu, Boštjanu Hunjadiju, Iztoku Rudolfu in Mateji Panič je sodišču potrdilo pogojne zaporne kazni, kot so se obtoženci dogovorili s Faričem.
Nekaterim priprtim, med njimi Krambergerju, Omeroviću in Hajderoviću, je sodišče ugodilo, da zapustijo pripor in gredo na predčasno prestajanje kazni v zapor. Manev pa je dobil kazen pet mesecev bivanja v zaporu, ki jo bo odslužil do 10. decembra. Do takrat namreč ostaja v priporu, v katerem je od 11. julija letos.
Večina obsojenih je bila za istovrstna kazniva dejanja že kaznovana. Mreža je delovala tako, da so glavni igralci oziroma dobavitelji prek dveh organizatorjev, ki sta poskrbela, da je mamilo prispelo do uličnih preprodajalcev, prodali za skoraj tri kilograme kokaina. Slabega pol kilograma mamil so kriminalisti dodatno zaplenili v julijskih hišnih preiskavah. Izračunali so, da so ali pa bi lahko kriminalci zaslužili 125 tisoč evrov.
Modus operandi delovanja kriminalcev je bil sicer tak, da se je organizator preprodaje odpravil po mamilo v Ljubljano, za dogovor, kje se bo srečal z dobaviteljem, pa sta po mobilnih telefonih govorila v šifrah, recimo: "Ob 15.00 se dobiva pri dedkih!" To je pomenilo pri enem od domov za starostnike v Ljubljani. Drug tak primer je bil: "Zanima me cena za smučarijo." Policijski preiskovalci so to med telefonskim prisluškovanjem razumeli kot "koliko stane gram kokaina". Izjavo preprodajalca, da nima več kot za 30 metrov, so si kriminalisti razlagali, da ima denarja za 30 gramov. Med pol leta trajajočo akcijo so preiskovalci ustavili tudi vsaj dva avtomobila, v katerih so preprodajalci peljali mamilo iz Ljubljane na štajerski in ljutomerski konec - zbirališče obsojenih je bil lokal na ljutomerski železniški postaji -, jim obakrat zasegli kokain, enkrat menda celo 130 gramov. A to članov hudodelske mreže pri novih kurirskih poteh ni ustavilo, saj očitno niso slutili, da so jim kriminalistični preiskovalci tesno za petami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta