Preprodaja drog: 13 ovadenih, 12 aretiranih, 9 osumljencev v priporu

Gordana Possnig
04.06.2024 00:00

Celjski policisti so skupaj s kolegi iz Generanle policijske upave aretirali osumljence, ki so drogo preprodajali na celjskem in ljubljanskem območju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasežena droga, ki so jo policisti našli ob hišnih preiskavah 
Pu Celje

Celjski kriminalisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) konec minulega tedna zaključili obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog. V zaključni akciji so kazensko ovadili 13 članov kriminalne združbe in pri tem zasegli večjo količino prepovedanih drog. Podrobnosti uspešno zaključene preiskave sta na tiskovni konferenci na Policijski upravi Celje predstavila Mišo Radovančevič, vodja Oddelka za prepovedane droge, Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU), in Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. V zaključni akciji so aretirali 12 ljudi, 10 so jih s kazensko ovadbo zaradi preprodaje droge pripeljali k preiskovalnemu sodniku celjskega sodišča. Ta je zoper deveterico po zaslišanju odredil pripor.

Na tiskovni konferenci na PU Celje sta o aretiranih preprodajalcih drog spregovorila Mišo Radovančevič (levo) in Aleš Slapnik.
Gordana Possnig

Osumljenci delovali v dveh kriminalnih skupinah

Več podrobnosti je ob zaključku preiskave predstavil Aleš Slapnik. Med drugim je povedal, da so celjski kriminalisti v sodelovanju s kolegi iz Uprave kriminalistične policije GPU v preiskavi, ki so jo začeli v začetku preteklega leta in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. "Med preiskavo smo ugotovili, da so osumljenci delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo heroina, kokaina in ekstazija (MDMA). Minuli mesec so osumljenci med drugim prodali heroin osebi, ki je nato zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so osumljenci prodali kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja moralo poiskati zdravniško pomoč in je bilo nato hospitalizirano," je pojasnil Slapnik.

"V zaključni akciji smo opravili 12 hišnih preiskav in pridržali 12 oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvajala kazniva dejanja s področja tihotapstva in prodaje drog. Deset osumljencev smo privedli k preiskovalnemu sodniku, devetim je odredil pripor," je navedel Slapnik in ob tem nadaljeval: "Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogam smo sicer skupno ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi osumljenci so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do 15 let zaporne kazni. Med osumljenci so tudi specialni povratniki, ki so bili zaradi istovrstnih kaznivih dejanj že za zapahi tako v Sloveniji kot v tujini." Slapnik je še dodal, da so v času preiskave osumljencem zasegli kilogram in pol kokaina, 800 gramov heroina in 1300 gramov tablet ekstazija. 

Zasežene droge na PU Celje
Pu Celje

Člani združbe imeli natančno razdeljene vloge

Člani združbe so delovali predvsem na območju celjske in ljubljanske uprave, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Člani so imeli pri izvajanju svojih nalog natančno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju celjske policijske uprave so bili izredno iznajdljivi in previdni, Po ugotovitvah kriminalistov so osumljenci mesečno prodali najmanj dva kilograma kokaina, je sklenil  Aleš Slapnik.

Ob koncu uspešno zaključene kriminalistične preiskave je spregovoril tudi Mišo Radovančevič. Med drugim je povedal: "Preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma kot v tujini. Naše združbe se povezujejo predvsem s kriminalnimi družbami iz bivše Jugoslavije in tudi diaspore," je povedal Radovančevič.

Zasežene droge na PU Celje
Pu Celje

V slovenski policiji se zavedajo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti vsakodnevno spremljajo in proučujejo trende preprodaje in tihotapljenja teh. "V zadnjih letih smo tako na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih mamil, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo," je še pojasnil Radovančevič.  Ob koncu je predstavil še cene drog, ki trenutno veljajo pri nas. Cena kilograma heroina se giblje med 16 in 25 tisočaki. Za kilogram gojene konoplje je treba odšteti med 3500 n 4000 evri, kilogram kokaina pa stane od 32.000 do 43.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta