KRONIKA

Na sojenju zaradi ugrabitve: Odvetnika iz protesta nista podala zaključne besede, protestiral je tudi Klemen Kadivec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Kadivec ni želel, da se sojenje nadaljuje prek videokonference, zato je kameri obrnil hrbet.
Damijana ŽIŠT

"Za Klemna Kadivca zaradi sodelovanja v hudodelski združbi in pri ugrabitvi Danijela Božića in zaradi poskusa ugrabitve Žarka Tešanovića 15. novembra 2019 predlagam enotno kazen deset let zapora," je v petek na koprskem sodišču v zaključni besedi povedala tožilka Tamara Pahor. Kadivec, sicer domnevni vodja slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi na veliko trgovala z drogo, je tožilkin predlog poslušal v ljubljanskem priporu prek videokonference, čeravno so ga pravosodni policisti v spremstvu policijskih specialcev v petek pripeljali na sodišče v Koper, a je obravnavo prekinila prijava, da je tam bomba. Sledila je evakuacija, Kadivca so odpeljali nazaj v pripor, ko so v Kopru tri ure po najavi bombe ugotovili, da je bil alarm lažen, pa se je sojenje nadaljevalo.

Zaradi ugrabitve in poskusa ugrabitve sodijo tudi Draganu Čikojeviću in Bojanu Stanojeviću, ki se v nasprotju s Kadivcem branita s prostosti, na petkovem sojenju pa ju ni bilo. Prvi je bil službeno zadržan, drugega, ki živi v Črni gori, pa ni bilo zaradi zdravstvenih težav, a je sodnica Nataša Tonejc odločila, da bodo sojenje nadaljevali, saj prisotnost obtoženih ni bila več obvezna, njuna zagovornika Branko Gvozdič in Klementina Fincinger pa sta bila na obravnavi. Tožilka je za Stanojevića predlagala kazen devet let in sedem mesecev zapora, za Čikojevića pa dve leti in deset mesecev zapora.

Zagovornika o kršitvi pravice do obrambe

Kadivcu javljanje prek videokonference ni bilo pogodu, sodnici je rekel, da se s takšnim načinom ne strinja, saj ne more komunicirati s svojim odvetnikom. Ko mu je sodnica osvežila spomin, da je dokazni postopek končan in da so na vrsti samo še zaključne besede, ni hotel sodelovati. Rekel ji je, da bo odšel nazaj v celico, česar pa mu sodnica ni dovolila, zato je moral ostati v prostoru, kjer je bila vzpostavljena zveza z videokonferenco.

Z okoliščino, ki je Kadivcu onemogočila prisotnost v sodni dvorani, se ni strinjal niti njegov zagovornik Dejan Marković. "V znak protesta ne bom podal zaključne besede," je izjavil odvetnik. Sledil mu je tudi Stanojevićev zagovornik, odvetnik Gvozdič. "Mojemu klientu ne omogočite, da bi podal zagovor, ko bo zdrav in sposoben priti na sodišče," je protestiral Gvozdič, odvetnik Markovič pa je ob tem izpostavil, da je Stanojevićev zagovor vezan tudi na Kadivca, ki pa zdaj nima možnosti, da bi soobtoženemu Stanojeviću postavljal vprašanja. Sodnici je očital, da postopek vodi na silo, češ da so Kadivca iz pripora vozili na obravnavo, ko je bil hudo bolan. Opozoril je tudi na to, da je obramba šele na sojenju v Kopru izvedela, da je na policiji glede istih okoliščin vzporedno tekel še en postopek. "Zagovorniki smo večkrat predlagali, naj sodišče pridobi dokaze iz tiste zadeve (gre za preiskavo umora domnevno ugrabljenega Danijela Božića, med osumljenimi pa sta tudi Kadivec in Stanojević, op. p.) in se z njimi seznani a jih nismo dobili," je spomnil Markovič in pripomnil, da je bila obtoženima tudi s tem kršena pravica do obrambe. Pri zaključni besedi je protestiral tudi Kadivec. "Mene ni na tej videokonferenci, tukaj sedim samo zato, ker ste mi vi, sodnica, tako ukazali," je dejal pripornik.

Za Čikojevića odvetnica predlagala oprostitev

Odvetnica Fincinger, ki brani Čikojevića, se ni pridružila protestu kolegov in Kadivca. V zaključni besedi je poudarila, da sodišče nima niti enega dokaza o tem, da je Čikojević sodeloval pri ugrabitvi in poskusu ugrabitve, "kaj šele, da bi to počel kot član hudodelske združbe, kar mu očita tožilstvo". Zaključni govor je sklenila z besedami, da je Čikojevića treba oprostiti.

S tem se sojenje še ni končalo. Sodnica je namreč sprejela sklep, da bo sodišče Stanojeviću vendarle omogočilo zagovor. "Če ga ne bo na sodišče, lahko zagovor tudi napiše, vi, odvetnik Gvozdič, pa ga tukaj preberete," je soočila advokata in nadaljevanje obravnave napovedala za 27. januar. Gvozdič jo je opozoril, da ima njegov klient zdravniško spričevalo za odsotnost s sojenja do 31. januarja, in datum 27. januar problematiziral tudi zato, ker bo ta dan v Ljubljani potekalo sojenje v zadevi Kavaški klan, kjer je Kadivec prvoobtoženi in tako Stanojeviću ne bo mogel postavljati vprašanj. Sodnica njegovega predloga za preložitev na kak drug dan ni upoštevala. Odločila je, da se sojenje nadaljuje 27. januarja, ko bo morda trojici že tudi izrečena sodba.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?