(FOTO) Bertoki: Vnukinja, neuradno obalna pevka, z nožem nad babico?

Tamara Krivec, Dnevnik
07.04.2021 17:32
Motiv za zločin še ni znan, policija pa je aretirala 31-letno žensko
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v smeteh so preiskovalci iskali morebitne dokaze o zločinu oziroma sledi, ki jih je za seboj pustila domnevna storilka.
Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tomaž Primožič/fpa

Markova ulica v Bertokih je bila zjutraj polna policistov in kriminalistov, ki so preiskovali hišo, v kateri je bila v torek zvečer ubita 85-letnica, in njeno okolico. Dostop do ulice so onemogočili s policijskimi trakovi. Ko je na kraj zločina okoli devete, desete ure dopoldne prispela ekipa delavcev lokalnega komunalnega podjetja, so iz okoliških zabojnikov na ogromno črno plahto stresli smeti ter se z rokami in nogami zakopali vanje. V njih so iskali morebitne dokaze oziroma sledi, ki jih je za seboj pustila domnevna storilka. Enaintridesetletno slovensko državljanko je namreč policija na območju Policijske uprave (PU) Koper aretirala le nekaj ur zatem, ko jih je sosed okoli osme ure zvečer obvestil o truplu ženske, ki ga je našel. Kriminalisti so po ogledu kraja ugotovili, da gospa ni umrla naravne smrti, in potrdili sum kaznivega dejanja uboja.

Policija je bila danes z informacijami skopa, kar ne čudi, saj so preiskavo z zbiranjem dokazov šele dobro zagnali. Vendarle pa je vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič potrdil nekaj dejstev, in sicer, da je bil pri uboju uporabljen oster predmet, a zaradi poteka preiskave ne more povedati, za kakšen predmet gre in ali so ga že našli. "Ne moremo razkriti, kaj smo našli in kakšne sledi smo zavarovali," je bil jasen. Za zdaj ne kaže, da bi bila pri dejanju udeležena tudi tretja oseba, policija še preiskuje, ali sta bili v času uboja žrtev in domnevna storilka v hiši sami.

Okoli osme ure na torkov večer so bili policisti obveščeni o najdbi mrtve ženske. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tomaž Primožič/fpa

 

​Grozi ji do 15 let zapora

"Motiv še ni znan," je povedal Grandič in dodal, da osumljenke - vsaj do 13. ure, ko je tiskovna konferenca potekala - še niso zaslišali. "V zvezi s pridržano osebo drugih podatkov ne morem dati, morda le to, da je doslej še nismo obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja," je zaključil vodja koprskih kriminalistov. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je babici sodila njena vnukinja, obalna pevka Maja T. Pela in nastopala je že od mladih nog, najprej v zborih in orkestrih, kasneje na manjših lokalnih odrih, sčasoma pa je kot vokalistka sodelovala z vidnejšimi primorskimi glasbeniki, o njej piše portal MuzikObala. Izdala je nekaj singlov, za petje jo je navdušila babica. Če jo bodo obtožili uboja in jo spoznali za krivo, ji grozi od pet do petnajst let zapora.

V slovenski črni kroniki smo zadnja leta zabeležili peščico primerov, v katerih so vnuki brutalno obračunali s svojimi starimi starši. Prav ta čas na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka sojenje zdaj že 25-letnemu Petru Gaspetiju, ki naj bi bil lani poleti v Škocjanu pri Domžalah z mesarskim nožem umoril dedka, babico in strica. Grozovit je bil tudi zločin takrat 35 let starega Marka Abrama, ki je marca 2017 v domači hiši na Krasu s kladivom umoril mlajšega brata in 80-letno babico, ju obglavil, njuni glavi pa nato zažgal v peči. Koprsko sodišče mu je zaradi paranoidne shizofrenije odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje. Oktobra lani smo poročali tudi o 23-letniku iz Rač, ki je po sporu z dekletom brutalno pretepel 74-letno babico, nato pa še svoje dekle. Babica je skušala 21-letnico zaščititi, vnuka pa umiriti, a ji ni uspelo. Reševalcem, ki jih je poklical sam, se je zlagal, da je babica padla in si na tak način tako zelo hudo poškodovala glavo, da se je v bolnišnici borila za življenje.

 

​Vse več nasilja nad starejšimi

Nasilje nad starejšimi po podatkih policije in nevladnih organizacij narašča, pojavlja se tako znotraj družine kot v institucijah. Najpogostejše oblike so zanemarjanje ter fizična, psihična in finančna zloraba. Podobno kot pri drugih oblikah družinskega nasilja je težava, da ga v domačem okolju nihče ne prijavi, mnogi starejši so slabše informirani o pomoči, ki jim je na voljo, mnogokrat so izolirani, jih je sram ali pa se počutijo ponižani, zaradi česar še težje spregovorijo o nasilju, katerega tarča so.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta