(FOTO) Gostilna Tri babe v Mariboru: Za 1500 evrov neto ne dobijo natakarjev

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.10.2024 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub izzivom z delovno silo in vložkom v prenovo prostora se lastnik Marko Pec ni predal - Tri babe bodo ponovno odprle vrata.
Andrej Petelinšek

Ko so konec julija zaposleni v gostilni Tri babe ob osrednji tržnici na Vojašniškem trgu odšli na kolektivni dopust, niso vedeli, da bodo v začetku oktobra še vedno zaprti. Kaj se je zgodilo? Mariborska občina je že tako dolgo iskala najemnika za gostilno v zgodovinskem objektu Tri babe, ko se je lani opogumil Marko Pec, lastnik in direktor podjetja Hiša kruha, ki ima že štiri poslovne enote, od tega pekarno ob bližnjem Vodnikovem trgu. "Naši osnovni dejavnosti sta pekarna in slaščičarna. Stranke so nas nagovarjale, da bi še lokal odprli. To sem videl kot podaljšano roko našega poslovanja. Imamo čudovite stranke in je bil ta lokal kot češnja na tortici," pove Pec.

A kje se je zapletlo? "Problem je dobiti ljudi. V Treh babah je bil delovni čas od 7. do 15. ure, odprto smo imeli od ponedeljka do sobote. Delo smo primerno razporejali, si pomagali s študenti, a ti so v petek zvečer sporočili, da jih naslednji dan ne bo. Pri nas plačilo ni problem, 1400 do 1500 evrov neto mesečno so plače za natakarje, pa za malico si lahko vzamejo, kar želijo, in vsaj za to ne potrošijo niti evra," razlaga Pec. 

Tri babe
Andrej Petelinšek

(VIDEO in FOTO) Nemogočih devet sekund za prečkanje ceste. Kaj še moti starejše v Mariboru?

Ne razume, zakaj v prodajalnah, ki jih ima, brez težav dobi delovno silo, za gostilno pa je to toliko težje. "To je sicer težava vseh gostincev v Mariboru. Ampak v prodajalni je bolj neugoden delovni čas, gneča je večja, predvsem v Gosposki ulici, ampak enostavno v lokalu nismo imeli srečne roke pri izbiri profesionalnega natakarja. Zdaj raje vzamem nekoga, ki je prijazen, ustrežljiv, delaven, saj sem imel natakarja, ki se je z vsakim drugim skregal, potem pa so me stranke opozarjale na njegov odnos," pojasnjuje Pec.

Najemnik gostilne Tri babe je razočaran in izčrpan. Čeprav že dvanajst let uspešno vodi podjetje Hiša kruha, priznava, da mu je gostilna Tri babe povzročila največ težav. Vanjo je vložil ogromno truda in denarja - ko jo je prevzel, so bili v lokalu le mize in stoli, pravi, vse ostalo, vključno s kuhinjsko opremo in točilnim pultom, je zagotovil sam. "Če ne bi bilo tega velikega vložka, bi že zdavnaj obupal in opustil ta projekt," poudari. Kljub zaprtju ga lokal z najemom in stroški stane 2000 evrov na mesec.

Tri babe
Sašo Bizjak
Tri babe
Andrej Petelinšek

A kot kaže, mu je zdaj vendarle uspelo okrepiti ekipo. Ponovno odprtje načrtuje naslednji četrtek. Bo pa lokal po novem imel skrajšani delovni čas. Odprt bo le v četrtek, petek in soboto. Tako se bodo prilagodili odpiralnemu času mlečno-mesnega paviljona, ki je zaprt ob ponedeljkih in torkih, ko je tudi prodajalcev sadja in zelenjave le nekaj na tržnici. ​​"Z obiskom smo bili dokaj zadovoljni, a smo zelo vezani na tržnico, kjer med tednom obisk ni briljanten, v soboto pa so morali v našem lokalu delati kar štirje," Pec ostaja optimističen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta