Bivšemu predsedniku nogometne šole ne bo treba vrniti posojila

Andrej Bedek Andrej Bedek
04.01.2019 16:08

Potem ko Javno podjetje Komunala od Nogometne šole Mura 05 ni dobilo povrnjenega posojila, zdaj na sodišču ni uspelo niti z zahtevkom, s katerim je denar terjalo od nekdanjega predsednika Mure 05 Miroslava Topića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miroslav Topić je na sodišču večkrat izpovedal, da je s finančno injekcijo Komunale Mura 05 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige.
Nataša Juhnov

Murskosoboška sodnica Andreja Granfol Cizej je odločila, da tožba, v kateri je Javno podjetje (JP) Komunala od nekdanjega predsednika Mure 05 Miroslava Topića zahtevalo poplačilo preostanka posojila, ki ga je podjetje maja 2012 dalo klubu iz Fazanerije, ni utemeljena. Javno podjetje je danes že propadli Muri 05 posodilo 250 tisoč evrov, ta pa je vrnila le en obrok. Ker Komunala od Nogometne šole Mura, naslednice Mure 05, s tožbenim zahtevkom ni uspela dobiti povrnjenega posojila, je tožbeni zahtevek za povračilo 198 tisoč evrov zdaj usmerila v Topića. Odločitev sodnice, da Topiću ni treba vrniti denarja, še ni pravnomočna, JP Komunala pa se je tudi že pritožila na višje sodišče.

Oba primera dobila ista sodnica

Zanimivo je, da je ozadje posojila JP Komunala nogometnemu klubu iz Kopališke ulice 45 v Murski Soboti že prvič prečesavala prav Granfol Cizejeva in takrat razsodila, da Nogometna šola (NŠ) Mura, naslednica propadle NŠ Mura 05, ni dolžna vrniti omenjenega posojila JP Komunala. Njeni odločitvi so pritrdili tudi višji sodniki, tako da je ta aprila 2017 postala pravnomočna.
Miroslav Topić, njegov odvetnik je bil Miran Žilavec, je na sodišču večkrat izpovedal, da je s finančno injekcijo Komunale Mura 05 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige. "Z upravo JP Komunala smo se dogovorili, da bo Mura 05 vrnila posojilo v štirih obrokih, ko bo klub dobil sredstva od evropskih tekem. Ker je to društvo imelo blokiran račun, je bilo posojilo nakazano na račun Nogometne šole Mura 05," je razložil Topić. Poleti 2012 pa je bil odrinjen od odločanja, je še povedal na sodišču.

Pomagači v narekovajih

Klub se je avgusta 2012 prebil celo do zadnje stopničke pred skupinskim delom tekmovanja lige Evropa, zato je od Uefe dobil okoli 400 tisoč evrov. Topić je na sodišču zatrjeval, da bi s tem denarjem lahko vrnili posojilo, a se je denar porabljal drugod, tudi za, tako nekdanji predsednik Mure, razkošne poti na gostovanja v evropskem tekmovanju. "Ker Uefinega denarja ni bilo takoj, so nekateri na začetku naše evropske poti odkupili terjatve Mure 05. Nato so se v časopisih predstavljali kot rešitelji, pravzaprav pa so z odkupi terjatev zaslužili s provizijo in obrestmi. Pravim jim pomagači v narekovajih. Dogajale so se namreč anomalije: v soboto so igrali domače prvenstvo v Kopru, in namesto da bi po prespani noči na Obali pot z avtobusom nadaljevali na evropsko tekmo v Rim, so sprejeli odločitev, da gredo najprej domov v Mursko Soboto, nato za eno noč prespat v Gradec, od koder so z letalom leteli v Italijo. Stroški teh evropskih tekem so bili vsaj 200 tisoč evrov. Stvari sem imel dobro zastavljene in z investitorjem sem skoraj že sklenil dogovor, vendar je vse padlo v vodo, ker so bili v klubu in ob njem posamezniki, ki takšne rešitve niso želeli in so imeli skrite namene, kako priti do denarja," je Miroslav Topić pojasnjeval na sodišču.
Januarja 2013 ga je zamenjala Nataša Horvat Barič, junija 2013 je nato Mura 05 kot društvo dokončno propadla. Nekdanji predsednik Mure 05, ki je med aprilom 2010 in januarjem 2013 vodil klub iz Fazanerije, je sicer oktobra 2016 v zameno za milejšo kazen s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za domnevne nepravilnosti med vodenjem kluba - dobil je 27 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta