Kaj se dogaja z zapuščenim gradbiščem na Muti? Gradnja Mercatorjeve trgovine je obstala

Urška Polanc Urška Polanc
29.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Več let že na Muti, tik ob glavni cesti Dravograd-Maribor, pričakujejo napovedano izgradnjo novega trgovinskega kompleksa, Mercator centra. Potem ko so velik travnik že razkopali in začeli gradbena dela - na njem še vedno stojijo gradbeni stroji -, je zdaj gradbišče že dalj časa zapuščeno, razpadla je že tudi gradbena mreža. Da vse skupaj meče neugledno luč na občino in okolico, so prepričani naši bralci z Mute, ki jih zanima, kaj bo z zapuščenim gradbiščem in centrom. Pojasnila smo iskali na občini Muta in pri Mercatorju, najboljšem sosedu, ki pa to v muškem primeru ni. Županja občine Muta Angelca Mrak nas je namreč spomnila, da poleg predvidenega centra, ki je zdaj v gradbenem razsulu, stoji še gostinski objekt (bivše gostišče Izidor), ki je že dalj časa v prodaji. "S prodajo se res trudijo, medtem pa mu je že tudi padla izklicna cena na objavi. Ne vem, a ima tam vpliv na to tudi ta velika nedokončana gradbena jama. Tu je nekakšna povezava, v občini si želimo še kakšen večji gostinski objekt, kjer bo celodnevna ponudba hrane. Tega zdaj manjka, občani hodijo v sosednje občine," je povedala in poudarila interes občine, da začnejo projekt, saj bi s tem bila zaključena celota območja dela ob glavni magistralki. Občina sicer ni vpeta v investicijo, a v povezavi s projektom bodo urejali okolico in odvodnjavanje na tem območju.

Investitor odstopil od projekta

Ko se je začela pomlad, je verjetno marsikdo predvideval, da bodo gradbena dela nadaljevali, pravi Mrakova, a hkrati sporoča, da so po informacijah, ki jih imajo v občini, dela trenutno ustavljena, saj Mercator išče novega investitorja. "Mercator, d.o.o., je v letu 2020 na podlagi razpisa našel investitorja in mu podelil stavbno pravico za izgradnjo Mercatorjeve trgovine na Muti. Zaradi razmer na trgu pa je nato investitor od projekta odstopil in tako Mercator zdaj preučuje možnosti za nadaljnje korake in aktivnosti v zvezi z navedeno nepremičnino," so nam medtem o projektu odgovorili iz Mercatorja.

Angelca Mrak, županja Mute: "Trgovske in storitvene dejavnosti se selijo iz trških jeder." 
Osebni Arhiv

Da spremenjena poslovna politika Mercatorja, ko niso investitor v smislu izgradnje, ampak iščejo poslovnega partnerja, ne pomeni, da si na Muti ne bi želeli postaviti centra, pa meni nekdanji župan Mute Mirko Vošner, ki je nazadnje od Mercatorja prejel informacijo, da je lokacija na Muti ena od prioritetnih šestih. Vošner dodaja, da bo za nadaljevanje projekta s strani lokalne skupnosti treba vložiti nekaj napora.

Začenjajo gradnjo vrtca

Kakšen pa je sicer na Muti interes za naložbe, smo še vprašali županjo. Da trend ni najboljši, v mestnem jedru se soočajo s spremembami, ugotavlja. Pred leti so jim v kraju zaprli banko (NLB), zdaj pa se na Zgornji Muti obeta še sprememba prodajnega režima Koroške zadruge, grobi tehnični del naj bi preusmerili v Vuzenico, kjer gradijo prizidek. Nasploh pa županja opaža, da se trgovine v centrih prej zapirajo, trend umeščanja večjih trgovskih objektov na obrobje naselji se tako širi tudi na manjše periferne občine in ni samo stalnica večjih krajev oziroma mest, posledično se umikajo trgovske in storitvene dejavnosti iz trških jeder. "Zagotovo bo investitor poskrbel za več ponudbe in tudi druge vsebine. Vsi, ki nismo doma v večjih krajih, smo primorani te vsebine ali storitve poiskati v drugih, večjih središčih," je dodala.

Glede dela na občini županja izpostavlja proračun, ki so ga sprejeli na včerajšnji seji občinskega sveta Mute. "S sprejetjem najpomembnejšega finančnega dokumenta občine smo potrdili izvedbo novogradnje novega osemoddelčnega vrtca pri Osnovni šoli Muta. Potekel je že rok za oddajo ponudb za izbor izvajalca gradbenih del, prispele so štiri ponudbe," je povedala. Po zaključenem postopku izbora izvajalca bodo pospešeno pristopili k prvim delom oziroma posegom na območju predvidene gradnje vrtca, dodaja. "Zavedamo se, da je predvidena investicija breme proračuna naslednjih treh let, od tega bo glavnina predvidena v letu 2024. Dela se nadaljujejo tudi pri gradnji večnamenske dvorane Gortina, kjer so v teh dneh tudi postavili ostrešje stavbe," je zaključila.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta