Polnarju se je zdel sestanek z Erjavcem kot "nemški nadrealistični film". V skrajnem primeru bi šli štirje poslanci svojo pot

Ž.V.
11.12.2020 13:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dan po tem, ko so se poslanci Desusa zoperstavili ideji predsednika Karla Erjavca, da bi zapustili vladno koalicijo in se pod njegovim mandatarstvom pridružili Koaliciji ustavnega loka (KUL), se v državnem zboru politična preigravanja nadaljujejo. Erjavec se je zjutraj sestal z liderji opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levico, nato pa so se ti srečali še z drugim mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom"To je bil prvi sestanek med vodji opozicije in predsednikom Desusa Karlom Erjavcem. Seznanili smo ga s KUL programom. Vsebino zelo jasno podpira in povedal je, da sam kot šef Desusa ne namerava sodelovati v tej vladi. Dve uri smo se pogovarjali, nimamo kaj skrivati, pogovarjali smo se, kaj lahko naredimo skupaj v naslednjih dneh, tednih in mislim, da bodo naslednji koraki na njegovi strani," je po sestanku z Erjavcem povedala predsednica SD Tanja Fajon. Po njenih navedbah bodo za mandatarja na koncu podprli tistega, ki bo zagotovil 46 glasov.

Možnosti za dovoljšno število zbranih glasov za konstruktivno nezaupnico so včeraj sicer izničili poslanci Desusa, ko so štirje izmed njih Erjavcu jasno povedali, da iz te vlade čez noč ne nameravajo oditi. Še dodatno zaostril pa je razmere danes poslanec Robert Polnar. Povedal je, da je imel na včerajšnjem sestanku občutek, kot da "bi gledal kak nemški nadrealistični film", v katerem glavni junak ne ve, ali je to, kar se dogaja, resnično ali pa sanja: "Včeraj smo namreč izvedeli, da je Karl Erjavec po svojem prepričanju in tudi po prepričanju voditeljev strank KUL edini politik v Sloveniji, ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše." Nadalje še: "Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem, kolikor sem razumel, z izjemno hudo frustracijo glede na mandat 2004-2008, ki jo čuti do aktualnega predsednika vlade. To se mi zdi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL." 

Če se dogajanje ne bo umirilo in bi vodstvo stranke poslance pri odločitvi o odhodu iz Janševe koalicije zaobšlo, so po navedbah PolnarjaIvanom Hršakom Brankom Simonovičem in Francem Juršo že pripravili izstopne izjave. V tem primeru bi po njegovih besedah skupaj formirali poslansko skupino nepovezanih poslancev in še naprej podpirali aktualno vlado. 

V Desus so se sicer dogovorili, da bodo še znotraj obstoječe koalicije preučili možnosti za tesnejše povezovanje s poslansko skupino SMC. Po navedbah vodje poslancev SMC Janje Sluga se bosta z Juršo o tem pogovarjala predvidoma v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta