Ali voditelj sme komentirati? Tako je gledalcu javne televizije odgovoril Igor E. Bergant

15.09.2021 12:01
Iz avgustovskega poročila varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rosvita Pesek in Igor E. Bergant, voditelja Odmevov
Adrijan Pregelj/RTVS

Gledalec Televizije Slovenija je izrazil nejevoljo glede vodenja oddaje Odmevi 13. avgusta. Menil je, da je voditelj v pogovor neupravičeno posegel s svojim komentarjem.

Takole je zapisal: "Prosim za jasen odgovor: Ali je voditelj oddaje Odmevi, g. Igor Bergant samo voditelj ali je poleg tega tudi komentator, namreč, večkrat si vzame 'pravico sodnika' v svoje roke. Ne bom našteval vseh njegovih nepotrebnih, neprimernih in neumestnih komentarjev - zadnji, danes, 13.08.2021 v Odmevih, v pogovoru s poljskim, bivšim urednikom, pa je presegel vse meje dobrega okusa! Po opisovanju sogovornika, o stanju na Poljskem, je bila popolnoma nepotrebna voditeljeva pripomba: "..., kot bi opisoval stanje v Sloveniji', čeprav je sogovornik poudaril, da ne pozna naših notranjih razmer."

Gledalec je prejel odgovor voditelja Igorja E. Berganta, ki je med drugim nanizal nekaj dejstev, ki jih gledalec ni upošteval:

- "… sogovornik ni bil urednik, pač pa ugledni sociolog in nekdanji civilnodružbeni aktivist gibanja Solidarnost, bil je tudi predsednik programskega sveta poljske nacionalne radiotelevizije;

- moja pripomba je ciljala prav na to, da je bilo njegovo opisovanje aktualnega stanja v poljskem parlamentu na moč podobno stanju v slovenskemu, čeprav ga ne pozna (to pa je bil uvod v naslednje vprašanje, ki se je navezovalo prav na širši pomen in vpliv aktualne poljske politike na Evropsko unijo in s tem Slovenijo);

- podobnost dogajanja v poljskem Sejmu in slovenskem Državnem zboru, kot ga je opisal dr. Wygnański, je dejstvo, ne pa moje mnenje. V obeh primerih vladna koalicija nima zagotovljene večine (v slovenskem primeru to velja za aktualno in tudi prejšnjo vlado), se za vsako glasovanje sproti dogovarja (oziroma baranta) z drugimi 'prostimi' poslanci ter sklepa politične kupčije. Šlo je za faktično podprto in, če hočete, v publicističnem smislu izraženo ugotovitev, ne pa osebno mnenje;

Igor E. Bergant
Tit Košir

Prav zato že daljši pogovori z več kot le enim ali dvema vprašanjema v informativni oddaji praviloma izražajo različne novinarske pristope ter tudi osebnostne lastnosti novinarjev. Povedano drugače - različni anchormani (oz. v primeru Odmevov dve anchorwomanki) imamo z istimi sogovorniki praviloma drugačne intervjuje. Pomembno pa je, da gledalkam in gledalcem omogočimo dovolj raznolikih izhodišč za ustvarjanje lastnega mnenja. Mimogrede, tudi dovtipi, s katerimi poskušam poživiti oz. ponuditi dodaten poudarek temu, kar je izrekel sogovornik, so del dopustnih tehnik, s katerimi želimo dodatno motivirati k razmisleku."

Robert Balen

Pisarna varuhinje je posredovala splošno pojasnilo varuhinje glede vodenja informativnih oddaj oz. pogovorov v informativnih oddajah:

Ilinka Todorovski
Robert Balen

Ob tem varuhinja poudarja, da se ne more strinjati s takšnim spraševanjem, ko voditelj kot edino možno ali merodajno izhodišče za pogovor uporabi svoje osebno stališče, pogled na svet in razumevanje družbene stvarnosti. V javnem mediju bi torej morali - ne glede na značilnost posameznih oddaj ali dejstvo, da so nekateri voditelji skozi čas postali zaščitni znak teh oddaj – veljati predvsem pravili kritične distance in nepristranske obravnave, brez vnaprej izdelanega stališča.

Kako dosegati ravnovesje med kritičnim, avtorskim in nepristranskim v informativnih oddajah? Varuhinja meni, da je osnova dobro in dovolj natančno zapisana v programskih standardih ter poklicnih merilih in načelih novinarske etike, o posebnostih pa je smiselno razpravljati sproti, od oddaje do oddaje, od primera do primera – kar je klasično uredniško delo in pot do oblikovanja uredniške politike (uokvirjene z javnim interesom).

Glede konkretnega primera varuhinja meni, da ga je voditelj ustrezno utemeljil in da ni prišlo do neskladja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta