Kondicijske priprave: Judoistični trening s hlodi na zelenem Pohorju

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
16.08.2020 07:00

Kondicijske priprave judoistov na Treh kraljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trening s hlodi
Judo klub Impol

Judoistke in judoisti Judo kluba Impol so se sredi julija udeležili kondicijskih priprav na Treh kraljih. Pod vodstvom trenerk Tatjane Klakočar in Kristine Vršič so za teden dni odložili kimone in si nabirali novih moči. Judo klub Impol sodeluje s Tatjano Klakočar že od leta 2004, med drugim je sodelovala pri kondicijski pripravi olimpijca Matjaža Ceraja. Tatjana Klakočar koordinira trenerje, pomaga pri treningih in programira kondicijski del treningov. Na pripravah na Treh kraljih je bilo 16 judoistov in judoistk.

Trening eksplozivne moči in agilnosti

"V tem kriznem času smo morali priprave nekoliko prilagoditi, zato sva se s Tatjano dogovorili, da za en teden judo zamenjajo športni copati ter si naberemo kondicijo in moč za jesenski del tekmovanj. Z veseljem smo bivali v naših koncih in iskreno bi pohvalila Hotel Jakec, ki je našim športnikom omogočil odlične pogoje - bivanje, hrano in sprostitev," zadovoljno ugotavlja trenerka Judo kluba Impol Kristina Vršič. Po njenih besedah so želeli izboljšati eksplozivnost in vzdržljivost judoistk in judoistov: "Čeprav borbe na tekmovanjih ne trajajo dolgo, se zgodi, da morajo tekmovalci zaradi neodločenega izida v podaljšek, kar pomeni dodatni čas, v katerem morajo izkoristiti svojo maksimalno moč." Ta način treningov bodo nadaljevali do jeseni, kot dodatek k judo treningom.
Tudi Tatjana Klakočar je z izvedbo priprav na Pohorju zelo zadovoljna. "Glede na to, da lokacijo in lastnike poznam že zelo dolgo, sem tudi predlagala v klubu, da gremo na Tri kralje. Njihova gostoljubnost in pripravljenost ustreči gostu sta še vedno enaki, čeprav v zadnjih letih nisem veliko zahajala v ta del Pohorja. Nimam drugih besed kot samo pohvale. Mogoče bi športniki potrebovali več orodja v fitnesu in mogoče kakšno igrišče zunaj, a so nam zaupali, da imajo to v načrtu. Razmeram smo se prilagodili in smo večino rekvizitov pripeljali s seboj. S fotografij pa se vidi, da smo izkoristili naravno orodje - hlode, ki nam jih je hišnik en dva tri nažagal na želene dolžine, in mislim, da je bilo to našim športnikom najbolj všeč od vseh treningov, ki smo jih opravili," pravi Tatjana Klakočar. Izvedli so kondicijske priprave brez kimonov, torej brez judo treningov, pred tem pa že opravili bazični del treningov. Zato so se na pripravah mesec in pol pred načrtovanim državnim prvenstvom članov posvetili predvsem treningu maksimalne eksplozivne moči in agilnosti. "Starejši športniki imajo že izdelane cilje in fokuse, kar se tiče treningov, in so zelo motivirani. Na pripravah pa so bili tudi mlajši, ki se tega šele učijo, in prav je, da so zraven, ker zgledi vlečejo," še pojasni Klakočarjeva.

Cilj je ohranjanje forme

V Judo klubu Impol se kljub koronavirusu pripravljajo, kot da tekmovanja bodo. "Ne razmišljamo drugače. Nočemo športnikov preveč obremeniti, sedaj je cilj ohranjanje forme, spremembe programa sledijo septembra, do takrat pa upamo, da se ukrepi nekoliko sprostijo," meni Kristina Vršič. Tatjana Klakočar pa pravi, da je stanje s koronavirusom resda zamajalo svet in zlasti šport: "Motivacija je za športnika izredno pomembna in gradimo jo lahko, če imamo pred seboj jasne cilje in tudi točne datume tekmovanj. Tudi formo je težko graditi, če ne veš, kdaj boš lahko tekmoval, zato se z judoisti o tem ne pogovarjamo preveč. V koledarju je najprej državno prvenstvo in tja gremo pripravljeni, kot da bo, kaj pa bo v resnici, bomo videli takrat. Žal si ne bi nikoli mislila, da se lahko svet na hitro ustavi, v klubu s cmokom čakamo, kaj bo z olimpijskimi igrami. Ampak o tem je brezpredmetno preveč razpravljati, ker vpliva nimamo, zatorej se bomo v klubu čim bolj trudili, da dobro treniramo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta