Ivan Trajković: Nikogar ni, ki ga ne bi mogel premagati

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
11.12.2019 07:47

Ivan Trajković je drugi športnik s štajerskega konca z normo za OI 2020, tekvondoist samozavestno zre v naslednje leto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Potem ko si je Žan Luka Zelko nedavno kot prvi mariborski športnik jadralec izboril nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto, je ob koncu tedna podvig uspel še enemu odličnemu mariborskemu športniku, članu tekvondo kluba Proficio Hwarang, tekvondoistu Ivanu Trajkoviću. Borec iz Slovenske Bistrice je na finalu tekmovanj za veliko nagrado v Moskvi v kategoriji nad 80 kilogramov osvojil četrto mesto, kar je bilo dovolj, da se je z novimi točkami na olimpijski lestvici prebil na peto mesto. Glede na to, da si neposredni nastop na olimpijskem turnirju zagotovi šesterica v vsaki kategoriji, se Trajković že lahko začne pripravljati na največje športno tekmovanje na svetu.

Četrto mesto enako kolajni

Sprejemi za Trajkovića se v teh dneh kar vrstijo, včeraj sta bila dva, prvi v ŠC Barada na Teznem, kjer Trajković kot član TK Proficio Hwarang tudi pogosto trenira in kjer smo se z njim pogovarjali, in drugi v domačem mestu. Najprej je podoživel uspeh v Moskvi, s katerim si je zagotovil olimpijsko vozovnico. "Po zmagah proti Američanu Jonathanu Healyju in Rusu Ruslanu Zaparovu sem izpolnil prvi cilj, uvrstitev v polfinale in osvojitev točk za napredovanje na olimpijski lestvici na peto mesto. Drugi cilj je bil kolajna.

Bistričan bo osem let starejši kot ob prvem nastopu na OI, v Londonu je osvojil enajsto mesto. 
Marko Pigac/mp Produkcija

V treh letih redki spodrsljaji

Da se mu je v Rusiji od srca odvalil velik kamen, ni treba posebej razlagati. Kajti če si ne bi zagotovil nastopa na Japonskem, bi imel le še eno priložnost, in sicer evropske kvalifikacije. "Na srečo sem se jim ognil. Kvalifikacije so vselej zelo zahtevne. Lahko se pred njimi poškoduješ, lahko si slabše pripravljen ali imaš slab dan, tudi sodniki ti jo lahko zagodejo in še kaj. Zaradi tega sem bil pred potjo zelo motiviran, verjel sem, da lahko uresničim sanje in po letu 2012 še drugič nastopim na olimpijskih igrah. V treh letih, kar se je začel projekt Tokio, sem nanizal veliko odličnih dosežkov, spodrsljaji so bili redki, s čimer sem si utrdil mesto med najboljšimi borci v kategoriji na svetu. Z vsemi, ki so na lestvici pred ali za menoj, sem se pomeril večkrat, številne sem premagoval, kar potrjuje, da ni nikogar, ki ga ne bi mogel premagati še kdaj, tudi na olimpijskih igrah," je prepričan Trajković.

Ivan Trajković in Klemen Kosi 
Andrej Petelinsek

Priprave ne bodo zastonj

Naš odlični tekvondoist si bo po Moskvi privoščil nekaj dni premora, nato pa začne priprave na leto 2020, v katerem ga pred vrhuncem čaka še nekaj pomembnih tekmovanj. Med njimi bo najbolj zanimivo majsko evropsko prvenstvo v Zagrebu. "Seveda bom ciljal na kolajno, bo pa še nekaj drugih pomembnih tekmovanj, na katerih bom preverjal pripravljenost. V Tokio želim odpotovati vrhunsko pripravljen, zato bo prihodnje leto podrejeno olimpijskim igram. Pripravljen sem trdo delati. Glede na to, da v Sloveniji z izjemo Patrika Divkovića domala ni tekvondoista, ki bi bil ustrezen za skupni trening, bom moral na priprave v tujino ali pa nekatere odlične tuje borce povabiti v Slovenijo. To seveda ne bo zastonj, zato upam, da mi bodo ob strani stali matični klub, slovenska tekvondo zveza in Olimpijski komite Slovenije," Ivan Trajković upa na širšo podporo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta