(FOTO in VIDEO) Slovenija se je poklonila svojim olimpijskim junakom: "Navijanje se je čutilo do Tokia!"

10.08.2021 22:00
Na verjetno najbolj posebnih olimpijskih igrah doslej, ki so jih krojili protikoronski ukrepi, so slovenski športniki v deželi vzhajajočega sonca spisali novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine. Najprej sta jih sprejela predsednik republike in športna ministrica, nato so jim zaploskali še navijači na sprejemu v prestolnici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

22.10 Za konec se je na oder vrnila zlata plezalka Janja Garnbret. Tokrat sama. Povedala je, da zadnje štiri dni ni spala skoraj nič. "V čast mi je bilo nositi slovensko zastavo. Nekaj let nazaj, ko je plezanje postalo del olimpijske družine, sem si kaj takega lahko le želela," je dejala. "Kaj bi si želela boljšega, kot je osebni rekord, slovenski rekord na olimpijskih igrah," je dodala. "Koliko se poznam, bom vedno našla nov izziv. Je pa res, da sem zdaj osvojila vse, lahko le še branim, a bom že našla kaj novega," se je nasmehnila za konec. Z dolgim aplavzom se je uradni sprejem na Kongresnem trgu tako končal. 

Andrej Petelinšek

22.05 Tudi zlati kolesar Primož Roglič se je oglasil preko posnetka. "Rad bi se vam iskreno zahvalil za vso podporo, ki smo je bili deležni vsi športniki. V čast in ponos mi je bilo zastopati slovenske barve. Ta zmaga ni samo moja, je tudi vaša," je dejal.

22.00 Bronasti kolesar Tadej Pogačar je preko posnetka pozdravil navijače in športne kolege, ter vsem skupapj zaželel lep sprejem.

21.38 Srebrna judoistka Tina Trstenjak je povedala, da je tekmovati v državi, v kateri je judo doma, fenomenalno. Po igrah si bo privoščila kratek oddih. 

Andrej Petelinšek

21.26 Ljubljanski župan Zoran Janković je na oder prišel z zlato plezalko Janjo Garnbret. Spomnila sta na svoj stari dogovor iz leta 2019 - če ona prinese zlato z olimpijskih iger, bo Ljubljana dobila nov plezalni center. "Jaz sem svoje opravila," je dejala Garnbretova, župan pa je nov plezalni center napovedal za leto 2023. 

Andrej Petelinšek

21.22 Zlati kanuist Benjamin Savšek je povedal, da je njegova vožnja na olimpijadi bila sanjska, vrhunska predstava in vesel je, da je del te uspešne olimpijske zgodbe. Navijačem se je zahvalil z besedami, da se je njihovo navijanje čutilo do Tokia.  

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

21.05 Završalo je na Kongresnem trgu, ko je zbrane pozdravil Urban Laurenčič. Med prvimi je za množico spregovoril zlati olimpijec iz Tokia (leta 1964) Miroslav Cerar.

Andrej Petelinšek

21.00 "Ljubljana še letos ni bila tako lepa!" pravi Lovšin. Publika se je razživela ob zimzeleni Slovenija gre naprej. Kmalu bodo na oder stopili člani slovenske olimpijske reprezentance. Manjkali bodo sicer košarkarji, kolesarji in drugi, ki že imajo klubske ali druge obveznosti.

20.55 Slovenske junake, ki so s svojimi uspehi v zadnjih dveh tednih navduševali na olimpijskih igrah v Tokiu, športni navdušenci pozdravljajo na sprejemu na ljubljanskem Kongresnem trgu. Še prej sta olimpijsko reprezentanco sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Zbrane na Kongresnem trgu je ogrel Peter Lovšin.

Na verjetno najbolj posebnih olimpijskih igrah doslej, ki so jih krojili protikoronski ukrepi, so slovenski športniki v deželi vzhajajočega sonca spisali novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine, saj se lahko pohvalijo z največjo bero osvojenih zlatih kolajn v zgodovini samostojne države.

Poleg plezalke Janje Garnbret sta bila zlata še kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar. V Tokiu je sicer odpotovalo 54 športnikov, a poleg dobitnikov medalj po vrnitvi v domovino gotovo najbolj izstopa košarkaška ekipa, ki se je uspela prebiti v polfinale in osvojiti četrto mesto.

Slovenski olimpijci so bili toplega sprejema deležni že ob prihodu domov na letališču Jožeta Pučnika in v domačem okolju.

Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sta na Brdu pri Kranju olimpijcem čestitala in se jim zahvalila za njihove nastope in dosežene uspehe na olimpijskih igrah v Tokiu, ob tem pa med drugim izpostavila vlogo športa pri povezovanju ljudi tudi v težkih trenutkih. Košarkarjev danes na sprejemu sicer ni bilo, od najvišje uvrščenih pa so se ga pa udeležili Garnbretova, Trstenjakova in Savšek. Vsi trije so se tudi podpisali na Pahorjevo "zastavo slavnih".

Andrej Petelinšek

Pahor je v imenu vseh državljanov športnikom izrekel čestitke in globoko hvaležnost za vse, kar so naredili za to, da so prišli na olimpijske igre, kar so tam dosegli in kar so ljudem dali z njihovimi rezultati. "Redkim je dano, da v enem trenutku življenja navdahnejo ljudi, povežejo skupnost ter dajejo otrokom sanje in razvnamejo domišljijo o njihovi prihodnosti. Vi ste ti redki in poklicani posamezniki, ki jim je bila naložena ta priložnost in ta naloga. Opravili ste je z odliko," je dejal predsednik republike.

Tudi Kustečeva se je vsem olimpijcem zahvalila za njihov prispevek k slovenskemu športu. "Z uspehi, ki ste jih dosegli v tako zahtevnih okoliščinah, ste vsem nam pokazali, da se da, da se zmore in da se je vredno boriti, da smo lahko potem ponosni nase in drugi ponosni na nas. Neprecenljiva zahvala vam gre tudi zaradi tega sporočila, ki ga v teh težkih trenutkih dajete celotni družbi," je dejala ministrica. Ob tem je napovedala dodatne ukrepe za pomoč športu, ki jih bodo podrobneje predstavili v drugi polovici septembra.

Andrej Petelinšek

Sprejema sta se udeležila tudi predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec ter vodja slovenske olimpijske delegacije in legendarni telovadec Miro Cerar, ki je nagovoril zbrane. Uspehe slovenskih športnikov v Tokiu je ocenil kot čudovite in poudaril, da ne smemo zanemariti ostalih uvrstitev pod zmagovalnim odrom. "Ste del naše športne olimpijske elite, ne glede na rezultate, ker ste si morali svoje mesto priboriti skozi številne kvalifikacije," je poudaril. Zahvalil se je tudi vsem, ki so poskrbeli, da je slovenska delegacija v Tokiu lahko tako dobro in sinhrono sodelovala.

Andrej Petelinšek

Garnbretova pa se je v imenu vseh športnic in športnikov Pahorju in vsem, ki so jim omogočili tekmovati, zahvalila za podporo. "V veliko čast nam je bilo zastopati našo državo," je še dodala zlata olimpijka. Predsedniku in ministrici je izročila še maskoto letošnjih olimpijskih iger Miraitowo in fotografijo z medaljo nagrajenih športnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta