Dober dih dela čudeže

Urška Kereži
30.10.2018 06:03

Če nam je ob rojstvu dana kakšna sposobnost, je to zagotovo dihanje. Kako je potem mogoče, da pozabim dihati pravilno?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Patrick McKeown
Anita Murphy

Tudi avtor uspešnice Dober dih, Patrick McKeown, svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po ukrajinskem zdravniku Butejku, je vrsto let trpel zaradi astme in kronično dihal skozi usta. Potem ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela, izboljšalo se je tudi njegovo splošno zdravje, prav tako počutje. Odkritje pa ga je spodbudilo, da se je posvetil raziskovanju dihanja in njegovemu vplivu na zdravje. Razvil je program Oxygen Advantage, ki ga že 15 let uči po vsem svetu.
Dihanje je naravni proces, tako bistven za življenje. Zakaj potem dihamo različno?
Ker je navada. In kot vse druge tako v veliki meri odvisno od življenjskega sloga, okolja in genskih predispozicij. Spreminjanje dihalnih vzorcev si zato najbolje predstavljamo, če pomislimo na osebo, ki se prenajeda. Sprva je v hrani iskala tolažbo, ko je bila pod stresom, čez tedne in mesece pa se je telo na čezmeren vnos navadilo in tudi samo vse bolj zahtevalo več, kot je potrebovalo. Podobno je z zasvojenostjo z delom, gledanjem televizije, procesirano hrano, igranjem video igric, čezmernim govorjenjem ... Z vsemi dejavniki, skratka, ki vplivajo na dihanje - če smo jim dlje časa redno izpostavljeni, na večji volumen vdihanega zraka telo navadimo, posledice, ki jih to prinaša, pa so neizogibne.

Patrick McKeown
Anita Murphy
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta