Visoki cilji Anamarije Lampič pred Oberstdorfom: "Na svetovnem prvenstvu šteje le medalja"

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.02.2021 05:31
Za slovenske tekače na smučeh bosta vrhunca svetovnega prvenstva jutri in v nedeljo, a jih skrbijo visoke temperature
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anamariji Lampič spomladanske razmere ne ustrezajo.
Reuters

S sprintom v klasični tehniki se bo v četrtek začel tekaški del nordijskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu. Tudi v slovenskem taboru imajo pred začetkom vrhunca sezone visoka pričakovanja, čeprav so se nekoliko zmanjšala ob vse prej kot zimskih razmerah v nemškem smučarskem središču. Visoke temperature namreč ne ustrezajo visokim in močnejšim tekmovalkam in tekmovalcem, med katere spadata tudi slovenski adutinji Anamarija Lampič in Eva Urevc. Od obeh gre največ pričakovati na jutrišnjem sprintu in v ekipnem sprintu v nedeljo, prav v tej disciplini sta 7. februarja zmagali v Švedskem Ulricehamnu.

S prizorišča tekmovanj je za slovensko javnost spregovoril glavni trener smučarskih tekačic in tekačev Nejc Brodar in dejal, da so razmere na Bavarskem poletne. "Kar sem videl na progi, je bilo slabo. Snega je sicer dovolj, a po 12. uri se udira do gležnjev. Termometer je na soncu kazal kar 32 stopinj Celzija. Ni snežne podlage, ki bi to zdržala, sprinterska proga pa je v 95 odstotkih na soncu," je vpliv visokih temperatur na stanje proge opisal Brodar. Ker imajo organizatorji v Oberstdorfu veliko izkušenj s pripravo tekmovanj na visokem nivoju, ga ne skrbi, da jim ne bo uspelo pripraviti enakovrednih pogojev za vse. "Pomembna bo priprava smuči, servisni ekipi zelo zaupam," je poudaril nekdanji smučarski tekač. V ponedeljek je na mehki progi padel Rus Sergej Ustjugov, eden od prvih zvezdnikov teka na smučeh, zaradi slabe snežne podlage je padel tudi slovenski serviser, a k sreči ni utrpel poškodbe. "Ko ti krivine smuči požre globok sneg, se lahko le še rešuješ. Če se to zgodi v kvalifikacijah ali v izločilnih bojih, je tekma končana. Zato pravim, da si želim, da bodo posolili progo in bo trda," pravi Brodar.

Spomladanske razmere v Oberstdorfu so prisilile organizatorje k spremembi sporeda tekaškega tekmovanja.  
Reuters

Škofjeločan meni, da imata 25-letni slovenski tekačici dovolj izkušenj, da bosta prenesli pritisk velikega tekmovanja. "Verjamem, da kot že vso sezono, ki je zelo uspešna, tudi na velikem tekmovanju ne bomo razočarali," je optimističen 38-letni Brodar, ki pa ciljev ni želel napovedovati. Bolj neposredna je bila Anamarija Lampič, ki si je za cilj postavila medaljo. "Na svetovnem prvenstvu šteje le medalja," je navrgla, a dodala, da ne bo preveč razočarana, če je ne bo osvojila, saj je z dosedanjim delom sezone zelo zadovoljna. Zdi se, da bo ob številnih odpovedih tekem do konca sezone osvojila mali kristalni globus v sprintu, saj je trenutno vodilna v seštevku te discipline. "Vem, česa sem sposobna, in sem mirna. V teh pogojih moraš biti nežen s snegom, ne smeš iti na moč," pravi najboljša športnica Slovenije za leto 2020.

Reuters

Smučarska tekačica iz Valburge pri Smledniku vseeno ne skriva, da jo skrbijo visoke temperature: "Moti me vročina. Deset, dvanajst stopinj Celzija pod lediščem je bilo prejšnji teden v Planici, sedaj je tu petnajst stopinj in več. Vso sezono smo bili na minusu in na trdih progah. Tu se proga vdira. V soboto smo imeli trening tekmo sprinta in zaradi vročine je bil tako suh zrak, da se kar osmodijo pljuča. Še sedaj čutim posledice sobotne tekme. Tega me je najbolj strah. Vso sezono nisem imela tako pekočih pljuč. To bo največji šok za vse." ​Glede na stanje proge v prihodnjih dneh se bo Lampičeva odločila, v katerih disciplinah bo nastopila, saj na mehki podlagi ne bo konkurenčna lažjim nasprotnicam.

Poleg Anamarije Lampič in Eve Urevc bodo na prvenstvu v smučarskih tekih nastopili še Anja Mandeljc, Janez Lampič ter Vili in Benjamin Črv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta