(POGOVOR) Nejc Brodar o sanjskem tekaškem dvojcu: Ana je bolj taktična, Eva impulzivna, odlično se dopolnjujeta

Uroš Gramc
08.02.2021 16:46
Anamarija Lampič in Eva Urevc sta s prvo ekipno sprintersko zmago lajšali trenutke ekipi v prometnih zamaških ob povratku iz Švedske
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Urevčeva nadoknadila, kar ji je vzela poškodba, sta z Lampičevo postali strup za velesile.
EPA

Na drugem ekipnem sprintu sezone na Švedskem sta Anamarija Lampič in Eva Urevc poskrbeli za velik uspeh slovenskega smučarskega teka, prvič sta premagali vso konkurenco. A če je 25-letna Lampičeva kot vodilna sprinterka zime stalnica v svetovnem vrhu, je bila v Ulricehamnu njena vrstnica Urevčeva lepo presenečenje. Ko sta združili moči, se boljše ni moglo razplesti in v slovenskem taboru zdaj z optimizmom zrejo v preostanek sezone z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, ki se z vsemi nordijskimi disciplinami prične čez dobra dva tedna.

"Upamo, da nismo prezgodaj ujeli forme. Delamo z najboljšo namero. Je pa res, da naše delnice zdaj kotirajo zelo visoko," nam je povedal glavni trener reprezentance Nejc Brodar med današnjo vožnjo z avtomobilom iz Skandinavije proti domu. Zato tudi ni bilo slavja, ki bi se sicer spodobilo. "Žal ni šlo, takoj po tekmi smo spakirali. Zdaj v Nemčiji stojimo v snežnih zametih, že od pete ure zjutraj se nismo premaknili prav veliko. Garmin zelo dobro prišteva ure do prihoda domov. To je naša zabava in proslava," se je pošalil. Sta se pa vsaj dekleti ognili prometnemu zamašku, Švedsko sta zapustili z letalom. A sneg ju je prav tako ujel. " V Frankfurtu sta zamudili letalo za Zagreb ... Upam, da bomo do večera vsi doma. To je del naše službe. Na žalost ne moremo nič, to poskušamo dati čez z neko pozitivo. Je pa veselje v nas, celotna ekipa je dobila potrditev, da male nacije lahko mešajo štrene velikim. Upam, da s to energijo in dodatnim elanom gremo do konca te posebne sezone."

Nejc Brodar: "Za Anino kvaliteto nikoli ni bilo dvoma, Evin pravi obraz pa spet vidimo."
Matevž Peršin/szs

Kje je prišlo do preskoka?

"Za Anino kvaliteto nikoli ni bilo dvoma, Eva pa je po izgubljeni sezoni zaradi poškodbe potrebovala čas. Nato je dosegla najboljšo uvstitev v klasiki in zdaj še v 'skejtingu'. Mislim, da se je vrnila v pravem trenutku. Veseli me, da imamo dve tekmovalki, sploh, ker se je po prejšnji sezoni starejši val umaknil. Za Evino kvaliteto smo sicer tudi vedeli, ampak se je moralo sestaviti na tekmi. Ta konec tedna se je to zgodilo."

Ste presenečeni, da je v svetovnem vrhu?

"Ne, že pred poškodbo je dokazala, da je lahko zraven, je že bila v finalu sprinta. Strgana križna vez v kolenu je nato nadgradnjo preprečila, zaradi rehabilitacije po operaciji je izgubila celo sezono. Januarja 2020 je spet začela trenirati, z majem se je pridružila ekipi. Njen največji problem je bil pomanjkanje tekem, če jih izpustiš 30, padeš iz ritma, ampak zdaj kaže pravi obraz, ki smo ga nekoč že videli."

REUTERS

Punci sta odlični posamezniki, ampak verjetno se morata tudi ujeti za ekipni uspeh?

"Mislim, da sta različna in zanimiva karakterja, ki se odlično dopolnjujeta. Ana je bolj taktična, v določenih pogledih kakšno stvar naredi bolj z glavo, Eva je bolj eksplozivna, impulzivna. Na nek način sta si pozitivna konkurenca, ena drugo ženeta naprej. Mislim, da imamo za nekaj naslednjih sezon odlično dvojico."

Očitno ste našli pravi recept v boju proti velesilam, kot je Švedska, ki je denimo imela v sobotnem posamičnem finalu kar štiri predstavnice.

"Če sem malo provokativen - pri nas sistem funkcionira boljše. Moramo se zavedati, da je pri Skandinavcih ta šport številka ena. Z njimi se ne moremo primerjati že po naboru tekmovalcev. Otrok, ki se odločajo za smučarski tek, govorim tudi za Finsko in Norveško, je veliko več, ker je to tradicija. Urejen imajo celoten sistem, od športnih gimnazij do fakultet, veliko več vlagajo v znanost in razvoj. Pri vložkih v opremo, razvoj in kader govorimo o proračunih deset milijonov evrov. Pri nas so te številke veliko manjše. Večkrat se šalimo, da jim moramo iti na živce, da jim mešamo štrene. Mislim, da tisti, ki ni vpet v to delo, ki ni z nami na tekmah, ki vidi samo končni rezultat, se sploh ne zaveda, kaj dosegamo v svetovnem merilu."

REUTERS
Epa

Kako se boste pripravili na vrhunec sezone?

"Dvema dnevoma aktivnega odmora sledijo tedenske priprave v Planici, kjer bomo pilili še zadnje detajle. V smučarskem teku se čez noč stvari ne da spremeniti, to je plod dela čez poletje. Zdaj je čas, da umirimo misli in naredimo te priprave sproščene ter gremo z napolnjenimi baterijami v Oberstdorf. Še prej pa nas čaka postaja svetovnega pokala v češkem Novem mestu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta