Skakalke kot porok za medalje za Slovenijo na nordijskem svetovnem prvenstvu

Zoran Mijatović
24.02.2021 07:01
Če svetovni prvenstvi v biatlonu in alpskem smučanju Sloveniji nista prinesli želenega odličja, bi, sodeč po svetovnem pokalu, nordijsko moralo prinesti več uspeha
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med kartonastimi navijači v Oberstdorfu lahko zasledimo tudi kakšno znano faco.
Reuters

Z današnjimi kvalifikacijami v sprintu (ženske ob 9. uri, moški ob 10.30) in skokih za dekleta na mali skakalnici (ob 18. uri) se v nemškem Oberstdorfu začenja dvotedensko svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Kar 750 športnikov iz 60 držav se bo borilo za 24 kompletov medalj. Kako se je tekmovanje v zadnjih letih razmahnilo, zgovorno kaže dejstvo, da se je še leta 1999 v avstrijskem Ramsauu borilo za 16 kompletov medalj, leta 1924 pa se je na olimpijskih igrah v Chamonixu, ki so štele tudi kot svetovno prvenstvo, vse skupaj začelo z le štirimi disciplinami. Čeprav tudi v mestecu ob avstrijski meji gledalcev ne bo, je festival nordijskega smučanja danes obsežen projekt s približno 4500 udeleženci.

Obetajo se ji štiri kolajne

Z zadnjega SP leta 2019 v Seefeldu je slovenska delegacija prišla brez medalje, še najbližje ji je bila s četrtim mestom na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih. Letos naj bi bilo drugače že zato, ker je v ženskih skokih Slovenija prva država v pokalu narodov, Nika Križnar pa vodilna v svetovnem pokalu. Dvajsetletnica je do rumene majice prišla z zmagama na zadnjih dveh prizoriščih v avstrijskem Hinzenbachu in romunskem Rasnovu. Če bo podobno uspešna tudi v Oberstdorfu, se ji obetajo celo štiri kolajne - dve na posamičnih tekmah, ena v ženski ekipni tekmi in še ena v mešani ekipni tekmi. Med kandidatkami za najvišja mesta bo tudi Ema Klinec, ki je zaradi poškodbe sprednje križne vezi kolena zadnje SP izpustila, letos pa je že dvakrat stala na drugi stopnički odra za zmagovalke.

Krog favoritinj oziroma konkurentk, ki bi Slovenkam lahko razblinil sanje, se ne zdi prav širok. Najbolj vroče ime je vsekakor Japonka Sara Takanaši, ki je na zadnjih štirih preizkušnjah trikrat slavila, ob zmagi Križnarjeve pa bila druga. Rekorderka svetovnega pokala s 60 zmagami tako v skupnem seštevku za Križnarjevo zaostaja le še za pičlih pet točk. Druga nevarnost je Norvežanka Silje Opseth, ki je na zadnji tekmi končala na drugem mestu, tik pred Križnarjevo, pred tem pa bila trikrat tretja. Največja neznanka je Avstrijka Marita Kramer, najboljša skakalka uvodne polovice sezone, ki na zadnjem prizorišču v Rasnovu ni nastopila, ker je test na koronavirus pokazal pozitiven izvid.

Reuters

Vse neznanke bodo hitro razrešene, saj bodo dekleta prva kompleta medalj pobrala že v naslednjih dveh dneh. Jutri ob 17. uri bo namreč posamična tekma na mali skakalnici, v petek ob 17.15 pa še ekipna preizkušnja na veliki napravi. Tudi zaradi takšnega sporeda so skakalke že od ponedeljka na prizorišču, kamor so se odpravile neposredno iz Romunije, kjer so še v soboto nastopale.

Izpuščene tekme - recept za uspeh?

Povsem drugače je z moškim delom ekipe. Najboljši štirje - Anže Lanišek, Bor Pavlovčič ter Peter in Domen Prevc - so zadnji tekmovalni vikend, prav tako v Rasnovu, izpustili in se doma posvečali treningom in počitku, po tekmah v Romuniji pa sta se jim pridružila Žiga Jelar in Cene Prevc. Šesterica se je skupaj s spremljevalnim osebjem na pot iz Slovenije podala včeraj.

Čeprav je Slovenija v pokalu narodov peta, najboljši Slovenec Anže Lanišek pa v seštevku svetovnega pokala šesti, si tudi moški del reprezentance želi odličja. Resda se ekipa na treh moštvenih tekmah v tej sezoni še nikdar ni prebila na stopničke, je pa na posamičnih tekmah že štirikrat nanje stopil Anže Lanišek, dvakrat, obakrat v Willingenu v začetku februarja, pa še Bor Pavlovčič. Za iskanje forme je sicer še nekaj dni časa; prva tekma na mali skakalnici bo na sporedu v soboto ob 16.30, naslednji dan ob 17. uri bo na vrsti moštvena tekma na veliki skakalnici.

Doslej so slovenski skakalci na nordijskih SP osvojili šest medalj, zlata sta bila Franci Petek leta 1991 in Rok Benkovič leta 2005. Še tri medalje so dodale tekačice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta