Pohorci proti koronavirusu: S Srečkom Vilarjem, generalnim sekretarjem Zlate lisice, o strogih protokolih

Uroš Gramc
16.01.2021 06:30
Bitke z vremenom Pohorci niso dobili in 57. Zlata lisica je že deveta, preseljena v Kranjsko Goro. Prireditelji iz ASK Branik upajo, da jim bo šlo bolje vsaj v boju proti nadlogi, ki že skoraj eno leto hromi ves svet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Proti novemu koronavirusu, ki jim je vzel gledalce, imajo vsaj učinkovita orodja. Potem ko je ta odnesel lanski Pokal Vitranc in veliki finale sezone v Cortini d'Ampezzo, so se do nove sezone nanj pri Fisu, Mednarodni smučarski zvezi, dobro pripravili. Za vse prireditelje, tudi Mariborčane in Kranjskogorčane, je bil prvi test ledeniški uvod v Söldnu, ki je, kot pravi generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar, odlično uspel. Bil je dobra popotnica za vsa nadaljnja tekmovanja. Kranjska Gora je enajsto prizorišče ženske karavane svetovnega pokala v tej sezoni.

Pred Söldnom je stala vojska ...

"Po prvem valu virusa v začetku prejšnjega leta je Fis pravilno ocenil problematiko in razvoj virusa, vsaj v alpskem delu. Dobro se je zavedal, kaj se bo zgodilo. Hitro smo začeli aktivnosti v smislu podučevanja in kreiranja osnovnih navodil organizacije in izvedbe, vsakih 14 dni so se dopolnjevala. V Söldnu je bilo eno veliko preizkušanje, ali Fis pravilno razmišlja, ali bo sploh lahko realiziral koledar. Zadeva je bila zelo stroga, vendar smo na sejah opravili analizo in ugotovili, da je Sölden zelo dobro uspel, pristop je bil pravi," je z zadovoljstvom povedal Vilar.

Tam so uvedli nekatera pravila, ki veljajo še danes: "Tekmovalci so bili v hotelih na eni strani, organizatorji skupaj pod kontrolo na drugi, novinarji na tretji. Gledalcev ni bilo. Šlo je tako daleč, da je bila cesta v Sölden zaprta, policija z vojsko je stala pred krajem in nihče, ki tam ni živel ali ni imel akreditacije za tekmovanje, ni mogel mimo. V nadaljevanju so se nekatere zadeve malo mehčale."

Štajersko-gorenjska naveza je med pripravo terena v Kranjski Gori dobila še tekmo s covidom. Foto: BOBO
BOBO

Branikovci s covid ekipo

Takrat so v Mariboru dobili "domačo nalogo", pravi Vilar, kako se lotiti Zlate lisice, katere priprava je "težja in bolj zapletena kot katera koli doslej". Povezali so se z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), z njegovo izpostavo v štajerski prestolnici, s predstojnikom območne enote Zoranom Simonovićem in vodjo področja za nalezljive bolezni Sanjo Vuzem. "Zelo dobro sta sodelovala z nami, nas usmerjala, in kar je najbolj pomembno, skupaj smo dajali pripombe k temu, kar je prihajalo s Fisa. Iz tega smo izhajali in pripravljali glavni, celoviti sklop navodil, kako zgraditi mehurčke, kako povezovati poti, koridorje, parkirišča, dostop do tekmovališča iz šotora za smučarke ... Ne da bi se kaj križalo."

Za vsako skupino so izdelali poti gibanja: za tekmovalke in njihove spremljevalce ter fisovce je rdeča barva, za novinarje in snemalne ekipe rumena, za organizatorje modra. Vilar pravi, da je vse skupaj videti kot zlaganje lego kock, da so prišli do dokumenta na 35 straneh, ki jim ga je najprej odobril NIJZ, nato pa so ga poslali na Fis, ki je ustanovil posebno komisijo za spremljanje covida.

Tudi branikovci so formirali covid ekipo z načrtovanjem covid centra, ki pomeni vstopno točko na tekmovanje. V mariborskem primeru je bil to Center Draš, ob selitvi so ga prestavili na parkirišče ob Policijski postaji Kranjska Gora. Vsak udeleženec je moral priti tja z negativnim testom, ki je bil opravljen največ 72 ur pred prevzemom akreditacije, tam so po sistemu drive-in opravili še hitri test. To dvoje je bilo osnova za pridobitev vavčerja in selitev v hotel. A le ob negativnem izvidu, za pozitivnega so uvedli poseben protokol. "Tekmovalko, serviserja ali kogarkoli drugega se osami v sivi coni, ki je v vsakem hotelu, in izvede se dodatni PCR-test. Če je negativen, se oseba lahko pridruži karavani svetovnega pokala, če je pozitiven, pride oseba v oskrbo NIJZ oziroma se ekipa zdravnikov odloči, kaj se zgodi. Ali prejme odločbo za osamitev v kraju ali pa se bo odpeljala v zdravniško oskrbo v domovini."

Ostale jim bodo zelene številke

In kakšna so pravila, če je okužena ena oseba, dve, tri iz iste ekipe? "Sistem je prilagojen državam, zato je vključen NIJZ. Vsaka oseba se pregleda, ker ima vsaka svoj covid potni list, preveri se, od kod je prišla, s kom je bila v stiku, in na osnovi tega se odloči, kako naprej. In to ne s strani Fisa ali prirediteljev, glavni in edini odločevalec je NIJZ. Strokovnjak pregleda vsak primer posebej, avtomatizma ni," je povedal Vilar. Zato da so zadeve pregledne in da se koronavirus lahko zajezi, je Fis uvedel covid potni list. "Preko posebnih koordinatorjev se bomo direktno povezali v njihove datoteke. V njih se točno vidi, kaj se je s kom že dogajalo, in se bo vpisalo vse, kar se še bo v Kranjski Gori."

Novi koronavirus je Mariborčanom podvojil stroške zdravstvenega segmenta, a če so prej zanj plačevali od 15 do 20 tisoč evrov, je to še vedno minoren strošek v celotnem proračunu. Spremembe v razmerju med prihodki in odhodki so nastale tudi zaradi selitve na Gorenjsko, toda generalni sekretar tekmovanja zatrjuje, da bodo spet ostali v zelenih številkah. Tudi na področju boja proti koronavirusu so se morali prilagoditi. "Predvsem prostoru, saj vemo, da ga je v Kranjski Gori precej manj. Terenu se prilagajamo pri razporeditvi vseh con, osnovni princip pa ostaja enak, odstopanja ni," je zatrdil Vilar. Protokole, ki so jih na Štajerskem ustvarjali nekaj mesecev, so morali v nekaj dneh spremeniti. "Imeli smo srečo, da so narejeni že za Pokal Vitranc, in smo jih uporabili. Brez tega bi bila prilagoditev prav tako izvedljiva, vendar je bilo zdaj dosti lažje."

Z ekipami petih na varni strani

​So pa morali aktivirati vse hotele, ki so ta čas zaprti. V njih so namestili okrog 300 ljudi v karavani letošnje Zlate lisice, tako tekmovalke kot njihove spremljevalce, predstavnike Fisa, Infronta, novinarje, svoje delavce. Za slednje so zdravstveni protokol v zadnjih dneh še zaostrili. Pred tem je veljajo, da bodo z negativnim testom vstopili v mehurček šele dan, dva pred tekmovanjem, a so uvedli način, da se je testiral vsak, ki je šel pomagat pri pripravi tekmovališča, že v začetku tedna. Enako je veljalo za gostitelje in vse druge.

Branikovci so se pripravili tudi na možnost okužb v lastnih vrstah. "Tvorili smo tako imenovane ekipe petih. Ločene skupine so zato, da če pride do okužbe, se celotna ekipa izloči in nadomesti z novo, istočasno pa sistem deluje. Hočemo biti na varni strani." Povsem na varni strani pa so navijači, sponzorji in drugi gosti. "Žal jih letos na prizorišču ni. Pozivamo jih, naj tekmovanje gledajo po televiziji. Zahvaljujemo se jim za razumevanje, jih bomo pa povabili naslednje leto, da se družimo naprej, ko bo bolje," je sklenil Srečko Vilar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.