Navijaški vodnik za Zlato lisico: Horuk in hura na domačem kavču

Denis Živčec
15.01.2021 06:30
Ker se za navijanje v živo na Zlati lisici letos lahko obrišemo pod koronskim nosom, se avtentičnega navijaškega vzdušja z nekaj zdrave drznosti lotimo kar v dnevni sobi. Imamo nekaj svežih idej ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanskoletna Zlata lisica v Kranjski Gori. Ko so navijači za smučarke navijali na prizorišču. 
Miha Dajčman

To zimo je naša domišljija dobila veliko priložnosti, da se izkaže kot še nikoli. Po nizu prireditev, ki jih je odnesla najbolj duhamorna od vseh pandemij, se Zlata lisica vendarle bo zgodila. Po scenariju, ki bi tradicionalnim štajerskim lisjakom že tako ali tako šel na živce, dodatno mero jedkosti pa je letos prispevala še pandemija covida-19, zaradi katere ne bo mogoče za svetovno smučarsko smetano stiskati pesti niti v Kranjski Gori. Hudič je v detajlih, zato jih bomo pustili ob strani. Pomembno je le, da Zlata lisica bo, tisti, katerih leto se brez navijanja pod belo strmino sploh prav ne začne, pa bodo tokrat stadionsko snežno vzdušje morali ustvariti doma. Imamo nekaj predlogov, ob katerih se vam bo domači regal zazdel kot Pohorje. Ne bo povsem enako, a kaj pa danes sploh še je?

Čim manj razmišljajte

Kot nas je pandemija že naučila, nas pretirano razmišljanje ne pripelje nikamor. Zato že kar v kali zatrite vprašanji, kako je mogoče, da je zunaj vse belo, Lisice pa v Mariboru ni, in zakaj je lahko na Pohorju ali Veliki planini na stotine ljudi, tekmovanja na prostem pa so za gledalce prenevarna. O tem, varno ujeti znotraj meja svoje obskurne male občine, ne razmišljajte. Svojo jezo raje uperite v rožnati cof na kapi Polone Bertoncelj. Ona sicer ni nič kriva, je pa tam.

Oblecite kaj šumečega

Ključ do pravega vzdušja je vedno v taktično izbranih oblačilih. Doma se oblecite približno tako, kot bi se za na Snežni stadion. Nadenite si najljubšo navijaško puhovko, podložene hlače, kombinezon, šal, kapo in rokavice. Če se boste počutili preveč trapasto, bo dovolj že klasična šuškava trenirka s podlogo. Karkoli pač v vas prebudi zimsko športno vnemo. Ste iskali pravo priložnost za svojo novo drago bundo Colmar? Dajte si duška. Le škornjem se tokrat zaradi preproge odpovejte.

Ivje v dnevni sobi

Da ne bi v zimskih oblačilih doma zgoreli, je treba v hišni navijaški coni vzpostaviti primerno klimo. In da bi dosegli povprečno temperaturo zadnjih mariborskih Zlatih lisic, zadostuje že običajnih sobnih 20 stopinj Celzija. A tokrat stremimo k pravi zimi. Odprite okna in vrata, po želji si lahko pomagate tudi s klimatsko napravo. Naj vaša pljuča ob pričakovanju napolni svež ledeno hladen zimski zrak. Le pretanko oblečene družinske člane začasno evakuirajte v toplejše prostore. Nihče noče podaljševati čakalnih vrst v zdravstvu.

Sosedje obožujejo ragljo

Pravi navijač se opremi. Izdatno se založite z zastavicami, transparenti, če imate možnost, tudi z napihljivimi figurami, na katere lahko nalepite imena običajnih Lisičinih pokroviteljev. Vaš napihljivi rožnati flamingo, ki je lani očarljivo plul po valovih Strunjana, se lahko v hipu spremeni v imenitno oglaševalsko mesto za naš časnik. Ne pozabite niti na troblje, piščalke, sirene, ni skrivnost, da sosedje naravnost obožujejo rezki zvok lesene navijaške raglje. Zlasti v času kosila.

Elitizem mora biti

Ni prave Zlate lisice, če ljudje niso obremenjeni z akreditacijami, ki jim visijo okoli vratu. Nekje v hiši vzpostavite VIP-cono, prostor, ki bo nadomestil razvpiti pohorski VIP-šotor. Prehod skozi vrata onemogočite z debelo rdečo vrvjo, mimo katere bodo lahko vstopali samo skrbno izbrani družinski člani. V posvečeno sobo postavite nekaj narezkov, kak pohorski pisker, kanapeje, špecle, nekaj kosov peciva, šmoren, predvsem pa veliko veliko vina, niti ni prav zelo pomembno, katere znamke ali kakovosti. Svoj interni VIP-šotor zasnujte tako, da vanj ne bo neposrednega vpogleda. Ljudje morajo imeti občutek, da se v njem dogaja nekaj zares pomembnega in veličastnega, čeprav se v resnici vse vrti okoli kranjskih klobas. Določite družinskega člana, ki v VIP ne sme, pa naj še tako moleduje. Tako se boste počutili pomembnejše in karierno uspešnejše.

Večerni žreb iz sklede

Med veleslalomom in slalomom se mora zgoditi večerni žreb startnih številk. Žlahtna tradicija. Ker Trg Leona Štuklja letos odpade, si boste pomagali z dvema skledama in lističi. Na prve boste napisali imena smučark, na druge startne številke. Poprosite boljšo polovico ali nepristranskega soseda, naj zvečer ob pompozni glasbi iz vsake sklede zavezanih oči izvleče listek, vi pa nato vse skupaj glasno komentirajte v slogu: "In Iiiiilkaaaaa Štuheeeeec bo startala kot ... prvaaaaa!" Vmes na youtubu predvajajte Alfijevo navijaško himno Horuk in hura.

Ustvarite gnečo na tribuni

Več nas je, bolj je zabavno. Med televizijskim prenosom zberite okoli sebe toplo oblečene covid negativne družinske člane, po telefonu pokličite prijatelja in ga dajte na zvočnik, drugi naj se vam pridružijo preko zooma ali skypa na prenosnem računalniku. Skupaj nato komentirajte tekmo in ustvarite živahno tribunsko vzdušje. Če nimate nikogar, si lahko pomagate s kartonastimi liki ali lutkami, ki jih izdelate sami. Iz nogavic lahko ustvarite majhne navijače in navijačice, ki jih navihano poimenujete Špela, Urška, Katja, Ilka, Alenka, Bojan, Jure, tisto nogavico, ki je izginila neznano kam, pa Mateja. Dokler imamo nekaj dobre volje, domišljije in nezlomljivega duha, bomo preživeli tudi 57. Zlato lisico. Sicer pa nam še vedno ostane cof Polone Bertoncelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta