57. Zlata lisica: Ker so se s snegom pogovarjali

Uroš Gramc
13.01.2021 08:13
Mariborski kreativci so z inovativno rešitvijo poskrbeli, da bodo smučarke deležne bučne podpore, ljudje se morajo le še odzvati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četudi ljudi ne bo ob progi, naj bi bila spodbuda lisičkam tako blizu realnosti, kot je športni svet še ni videl. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Kako je videti tekma svetovnega pokala brez gledalcev, smo spoznali denimo v Cortini d'Ampezzo, ko so se za smukačicami ozirali le rekreativci med vijuganjem, seveda bežno. A Zlata lisica je ravno nasprotno - pojem za navijanje, da kdaj še zrak vibrira. Kot je v tisti sanjski sezoni Tine Maze pred osmimi leti, ko je Snežni stadion v dveh dneh obiskalo rekordnih več kot 40 tisoč gledalcev. A niti danes ni nič manj noro, sploh ob vožnjah Ilke Štuhec in drugih naših lisičk; pa tudi tujih, ki se prav zaradi gostoljubnosti in spodbude vselej rade vračajo.

Epidemija je zato še bolj boleč udarec. Toda pohorsko tekmovanje, ki je letos pač prestavljeno na Gorenjsko, ne bi bilo, kar je, če se ne bi s čim posebnim postavilo na svetovni zemljevid. In to prav na področju, po katerem slovi – navijanju. Mariborski Studio Trampolin je v sodelovanju z agencijo Internavti in po naročilu generalnega sponzorja 57. Zlate lisice, NLB, poskrbel, da bodo lisičke deležne navijanja z realnimi zvoki in v realnem času. "Še liga NBA uporablja zvok iz računalniške igrice. To je prva tovrstna rešitev v smučanju na svetu in ena prvih na svetu, ne bi si upal trditi, da smo čisto prvi, v športu nasploh," nam je dejal Tine Lugarič, ob Andriji Šuliću in Nenadu Cizlu eden iz trojčka pri Trampolinu ter kreativni direktor studia.

In kako bo zadeva funkcionirala? Podrobnosti in vsa orodja so na navijajzalisicke.si, na kratko pa tako: vsak navijač s filtrom ustvari svoj navijaški zvok in ga lahko že danes s pripisom #ZlataLisica2021 in označbo NLB-ja objavi na svojem instagram ali facebook profilu oziroma v zgodbi. Prireditelji bodo to zbrali in ustvarili navijaški tepih, ki se bo po zvočnikih predvajal na podkorenski strmini in v neposrednem televizijskem prenosu. V času tekme pa bodo lahko še s klikanjem na spletni strani dodajali zvok kurenta, raglje ali vuvuzele/trobente. "To so trije za Lisico nepogrešljivi zvoki," je dejal Lugarič. In dodal, da bodo s tem dvigovali atmosfero, ki jo bo v ciljni areni uravnaval DJ: "Publiko smo letos prvič iztrgali eventu in kaj se v takem primeru zgodi? Ljudem ni več mar. Iskali smo način, kako to vez ponovno stkati, ker smučarke, športniki spodbudo potrebujejo. S prireditelji in navijači živijo v sožitju. S tem bomo poustvarili večtisočglavo množico, ki bo imela prek telefona, tablice, računalnika vajeti v svojih rokah."

Kaj takega si lahko zamisli le nekdo iz Maribora, je še povedal sogovornik. Pa ne le zato, ker je bila izvedba sila zahtevna. "Že kot otroci smo bili na Zlati lisici ali v dnevno sobo slišali zvoke, vemo, kako pomemben dogodek je to za Maribor. To smo storili tudi iz spoštovanja do organizatorjev, ogromno potu, krvi je prelitih, da pripravijo tekmovanje. Dobesedno na rokah so kdaj nosili sneg ali pa se z njim sredi noči pogovarjali," je zaključil Tine Lugarič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta