Manjše dolžnice z velikimi apetiti

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.02.2020 21:01

Konkurenca jim na vrhuncu svetovnega pokala ne bo prizanašala, a slovenske orlice so v polni pripravljenosti, da na domačem terenu posežejo po močno želenih stopničkah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor od slovenskih orlic pričakuje dvojni napad, ki bo v želji po stopničkah na Ljubnem neizogiben.
Robert Balen

Pa kaj, če vremenske razmere niso prav nič zimske, najbolj pričakovana tekma v ženskih smučarskih skokih na Ljubnem zaradi neugodnih temperatur nikoli ni bila vprašljiva. Tako pravi predsednik organizacijskega komiteja Rajko Pintar, ki izpostavlja: "Letos bodo na Ljubnem nastopile vse najboljše tekmovalke na svetu, razen poškodovane Urše Bogataj, ki pa bo prav tako z nami. Imamo popolno zasedbo, skakalnica je vrhunsko pripravljena."

​Za uspeh bo potreben dvojni napad

Še pred koncem tedna, ko se bosta po jutrišnjih kvalifikacijah ob 14. uri zvrstili ekipna tekma v soboto in posamična v nedeljo, obe ob 11.30, med ljubitelji tega športnega spektakla ni izjema niti že prevzeta fraza "gostoljubno Ljubno". Nobenega dvoma ni, da bo to še naprej najbolj atraktivna tekma v karavani svetovnega pokala, je prepričan Pirnat. V očeh slovenskih navijačev pa v glavni vlogi nihče drug kot devetčlanska zasedba orlic.
​Selektor reprezentance Zoran Zupančič veliko stavi na ekipno tekmo, na posamični tekmi pa ob dejstvu, da lahko na krilih podpore domačih navijačev preseneti še katera druga, računa zlasti na Emo Klinec in Niko Križnar. Zupančič je pred vrhuncem sezone realen: "Pričakujem, da tuje tekmovalke, ki bodo prišle na Ljubno, ne bodo prav nič prizanesljive in da bodo napadle. Pa vendarle, glede na to, da smo manjši dolžniki v letošnji sezoni, od svojih deklet pričakujem, da bodo napadle še dvakrat toliko." Stopničke so osrednji cilj, selektor pa iskreno prida, da so z rezultati okrog deseterice že malce nezadovoljni. "Kar se pristopa tiče, smo dovolj kritični in imamo visoka pričakovanja," nadaljuje Zupančič, ki si želi, da bi bilo to pot čim manj napak ob velikih željah po uspehu.

Selektor od slovenskih orlic pričakuje dvojni napad, ki bo v želji po stopničkah na Ljubnem neizogiben.
Robert Balen

V pričakovanju bučne podpore, po napovedih organizatorjev okoli petnajst tisoč navijačev v celotnem vikendu, so tudi dekleta, ki so poleg planiške v torek preizkusile še skakalnico na Ljubnem. Ta v svetovnem pokalu velja za specifično. S treningi je zadovoljna Klinčeva, sicer z osmim mestom na skupni lestvici svetovnega pokala najboljša med slovenskimi dekleti.
"Dobri občutki so se spet naselili vame in upam, da jih prenesem tudi na tekmo," je povedala in dodala, da bi bil scenarij s stopničkami doma idealen. "Lani me tukaj ni bilo, tako da je to zame spet nekaj novega. Tretjič bom nastopala na Ljubnem in vsakič, ko sem, mi je šlo dobro," optimistično zre v izziv pred njimi. Še ne dvajsetletna Križnarjeva, ki je lani za las ostala brez odra za zmagovalce, pa pravi, da so skoki v redu, ne pa še najboljši. "Enostavno se moram samo še malo umiriti in potem skakati tako, kot znam," je dodala.
​Poleg Klinčeve in Križnarjeve je Zupančič v nabor orlic uvrstil še Jernejo Brecl, Majo Vtič, Jernejo Repinc Zupančič, Katro Komar, Katjo Markuto, Pio Mazi in Špelo Rogelj. Ta je včeraj zagotovila, da bo na Ljubnem pokazala vse, kar ima. O podpori navijačev pa Rogljeva še: "Moji navijači pridejo na ekipno tekmo, tako da nam bodo pomagali še dvigniti ekipni duh in poskrbeti, da bodo najglasnejši." O ekipnem duhu ni mogoče dvomiti, v spodbudo dekletom bo tudi Bogatajeva. Prve skoke po uspešni rehabilitaciji poškodovanega kolena si obeta v jesenskih mesecih, se pa tega konca tedna neizmerno veseli zlasti zato, ker je "končno spet nazaj del ekipe".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta