Italijanska nevarnost: Mama na olimpijado, hčerka v smučarsko šolo

Marko Kovačevič
15.01.2021 06:30
Federica Brignone bo v Kranjski Gori smučala v rdeči majici najboljše v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Federica Brignone v objemu naše Ilke
EPA

Verjetno se ni pritoževala, ko je izvedela za vnovično selitev Zlate lisice. Tekme v Mariboru Federici Brignone, v tej zimi prvi dami veleslalomov za svetovni pokal, ne ležijo. Petkrat je na Pohorju vijugala med veleslalomskimi vratci, a le enkrat pripeljala do cilja. V Kranjski Gori se je že povzpela na stopničke, pred devetimi leti jo je tam premagala le Francozinja Tessa Worley. No, odstopov se 30-letna vsestranska smučarka, ki v svetovnem pokalu nastopa v vseh disciplinah, v tej sezoni ne boji. Čeprav v tej zimi še ni izboljšala izkupička zmag med elito - 15 jih je nabrala od leta 2007, ko se je prvič pojavila na startu tekme najvišjega ranga -, bo na Gorenjskem smučala v rdeči majici. Prvo mesto v veleslalomski razvrstitvi si je zagotovila z drugima mestoma v Söldnu in Courchevelu, kjer je bila še peta. Dovolj, da si je nabrala pet točk prednosti pred prvo zasledovalko, rojakinjo Marto Bassino.

"Tvegaj več, kot drugi mislijo, da je varno; sanjaj več, kot drugi mislijo, da je praktično; pričakuj več, kot drugi mislijo, da je mogoče," je moto Brignonejeve. Ne le z besedami, tudi s predstavami na snegu ga je potrdila. Osvajala je medalje na največjih tekmovanjih - že debitantski nastop na svetovnih prvenstvih je končala na stopničkah, leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu predse spustila le Tino Maze, z olimpijskih iger v Pjongčangu je odnesla veleslalomski bron -, krono kariere pa si je nadela v prejšnji sezoni, skrajšani zaradi pandemije covida-19. Končala jo je na prvem mestu v skupni razvrstitvi, velikemu kristalnemu globusu je dodala še dva mala za zmagi v veleslalomu in kombinaciji.

Da se ukvarja s smučanjem, ni naključje. Preden je dopolnila dve leti, so jo doma že postavili na smuči. Kako je ne bi, ko pa so Brignonejevi, ki so do Federicinega šestega leta živeli v Milanu in se nato preselili v vasico La Salle v dolini Aoste na severozahodu Italije, od koder se lepo vidi Mont Blanc, smučarska družina. Oče Daniele je smučarski učitelj, mama Maria Rosa Quario se lahko pohvali s štirimi zmagami v svetovnem pokalu. Njej je Maribor bolj ustrezal, na Štajerskem se je dvakrat, leta 1979 in 1982, povzpela na stopničke v slalomu. Morda bi se Federicina kariera razpletla drugače, če se mama leta 1994, takrat že v vlogi novinarke, ne bi udeležila olimpijskih iger v Lillehammerju. Štiriletnico je zaupala v varstvo babici, ki jo je vpisala v smučarsko šolo, Federica pa je na smučeh napredovala tako hitro, da je vsak dan preskočila kak razred. Zdaj je v najvišjem razredu, a tudi na vrhuncu kariere še vedno išče izzive. Morda pa je napočil čas za prvo zmago v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta