Snežna princesa, ki vedno išče sonce, je v življenjski formi

Marko Kovačevič
15.01.2021 06:30
Največ možnosti, da Italijanki sleče rdečo majico, ima ... Italijanka! Napoved ni niti malo drzna. Če je Marta Bassino v tej sezoni na veleslalomskih tekmah za svetovni pokal pripeljala do cilja, je rojakinjo Federico Brignone, trenutno vodilno v posebni razvrstitvi, tudi prehitela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
EPA

Ne le to. Če je pripeljala do cilja, je 24-letnica iz Cunea tudi zmagala! Najboljša je bila v uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu, uspeh je ponovila še v Courchevelu, le na drugi tekmi v Franciji se ji je zalomilo - po drugem mestu v prvi vožnji je v drugi odstopila in slekla rdečo majico.

Najbrž le začasno. Marta Bassino je v življenjski formi. Čeprav je sezona še mlada, je že najboljša v njeni karieri. Z dvema zmagama je Italijanka že presegla nabirko iz prejšnjih zim. Do oktobrske tekme v Söldnu je na najvišji stopnički stala le enkrat. Novembra 2019 je bila najboljša v ameriškem Killingtonu. V veleslalomu, seveda. V temeljni disciplini alpskega smučanja je najboljša, trem zmagam v svetovnem pokalu je dodala še pet uvrstitev na stopničke. Pa to ne pomeni, da se v drugih disciplinah ne znajde. V prejšnji sezoni je postala celo prva Italijanka, ki je v enem letu stala na stopničkah v petih disciplinah - ob veleslalomu se je med najboljše prebila še v superveleslalomu, smuku, kombinaciji in na paralelni veleslalomski tekmi. Le v slalomu, ki ga je v svoj redni repertoar uvrstila šele v tej zimi, se še ni zavihtela med najboljše.

Foto: EPA
EPA

Čeprav bosta iz Maribora v Kranjsko Goro preseljeni tekmi prva testa za veleslalomistke v letu 2021, je Bassinova tudi po silvestrovem potrdila, da je v dobri formi. V superveleslalomu v St. Antonu si je z drugim mestom pripravila dobro popotnico za tekmi na Gorenjskem in se zavihtela na tretje mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Tako visoko na lestvici najboljših smučark še ni bila. Pa njen vzpon še zdaleč ni končan. Uspeh ni cilj, je pot, je filozofija smučarke, ki je kot 18-letnica v svetovnem pokalu debitirala leta 2014, v domovini pa so jo že okronali z nazivom snežna princesa.

"Ljubim smučanje, ker mi daje občutek svobode, me polni z adrenalinom in mi dovoljuje, da ohranjam stik z naravo. Preprosto si ne znam predstavljati življenja brez para smuči," pravi šampionka, ki je motoriko v otroštvu razvijala tudi s treningi atletike, tenisa, gimnastike in potapljanja. Nič neobičajnega za smučarko, a sila nenavadno za dekle, ki ne mara ... mraza! "Sem kot kuščar, vedno iščem sonce," se opisuje. Očitno se kuščarji dobro znajdejo tudi na snegu. Lansko peto mesto najbrž ne bo več dolgo njen najboljši rezultat v Kranjski Gori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta