(FOTO) Druga zlata medalja za Slovenijo: Nika, Timi, Urša, Peter - nepremagljivi!

Tekmo skakalcev mešanih ekip so po pričakovanju dobili Slovenci. Slavili so z rekordno razliko. Razpored so krojile tudi diskvalifikacije. Tudi Slovenija je bila blizu kazni, a so dres Urše Bogataj uspeli zašiti in spraviti v okvire

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenija ima na teh zimskih olimpijskih igrah že tri medalje, med njimi dve zlati, vse tri pa so osvojili skakalci. Danes so slavili v mešani štafeti. Urša Bogataj med njimi se bo v sredo dopoldan po tukajšnjem času v domovino vrnila z dvema zlatima medaljama. Po zlatu v tekmi deklet na srednji skakalnici je tokrat znova prispevala pomemben delež k uspehu mešane ekipe Slovenije. Na koncu so bili z naskokom najboljši - za zmago so osvojili 1001,5 točke; Rusija na drugem jih je osvojila 890,3, bronasta Kanada 844,6.

"Najprej sem vesela, da sem lahko bila del ekipe. Vsi smo skakali dobro, bili smo močni in smo zasluženo slavili. Sama sem bila dovolj sproščena, saj sem že pred tem nekaj dosegla. Adrenalin pa je še zmeraj delal," je po tekmi povedala Bogatajeva.

Reuters

Slovenska ekipa je bila na tekmi nedvomno favorit. "A favoriti zmeraj ne zmagajo," je po nesrečnem četrtem mestu, ki ga je osvojil včedraj na moški tekmi, razmišljal najizkušenejši v naši vrsti Peter Prevc. Danes je bil spet trden kot skala. Odločen, da srebrni in bronasti medalji iz Sočija doda že zlato.

Kako se je uspel zbrati za novo nalogo? "Tako je bilo: Po tekmi sem prišel v sobo, se stuširal, usedel in sem si rekel - kar je bilo, je bilo. Sedaj je treba to dati na stran. Bomo premlevali po vrnitvi domov. Naredili smo načrt za danes, kako bo potekal dan. Po ekipni tekmi pa sem se oddahnil. Tudi nastopi so bili spodobni, cela ekipa je oddelala odlično, nič nismo prepustili naključju. Tako sedaj čutim zadovoljstvo in olajšanje," je dodal Prevc.

Reuters

Pa se nocoj ni vse odvijalo le na skakalnici. Še bolj odločilno je na tekmo vplivalo dogajanje pod njo. Med preverjanjem opreme so kontrolorji ugotovili več nepravilnosti. Zaradi nepravilne opreme tekmovalk so brez enega skoka ostale Japonska, Avstrija in Nemčija, Norveška celo brez dveh. Tako so izgubili možnosti za odmeven rezultat. Tako so se odličij veselili tudi Rusi, ki so osvojili 890,3 točke in še bolj presenetljivo Kanadčani, ki so zbrali 844,6 točke. 

EPA

Pod drobnogledom je bil tudi dres Urše Bogataj, a jo je odnesla z opozorilom. Kaj se je zgodilo: "Kontrolorji opreme so nas danes kar malo selekcionirali. Moj dres je imel nekoliko prekratko nogo in ga je bilo potrebno nekoliko raztegniti. Trener naših fantov mi je na koncu dres zašil. Ko mi ga je kontrolorka prvič zmerila, je bil dva centimetra preozek."

Bi ji to že lahko prineslo diskvalifikacijo, s čimer bi bila pot do zlata precej težja, a po izračunu na koncu tekmovanja še zmeraj verjetna? "Ne. Vsa dekleta so bila diskvalificirana zaradi preširokih dresov. Kot sem slišala, so imela konkretno preširoke drese," je dodala Bogatajeva, ki je potem v drugi seriji skozi kontrolo šla brez težav.

2022 Beijing Olympics - Ski Jumping - Mixed Team Final Round - National Ski Jumping Centre, Zhangjiakou, China - February 7, 2022. Team Slovenia celebrates. REUTERS/Hannah Mckay (foto: Hannah Mckay)
Hannah Mckay

Bronasti medalji iz tekme posameznic je danes zlato dodala Nika Križnar: "Kot ekipa smo odlično funkcionirali, to nas je pripeljalo do zlata. Hvala Timiju, Pertu in Urši, da sem lahko bila del te ekipe. Če pa bi bila tukaj na olimpijskih igrah še ekipna tekma deklet, potem bi se v domovino vrnili še z eno medaljo več."

Četrti člen v slovenski ekipi je Timi Zajc. Bero medalj na olimpijskih igrah je začel kar z zlatom. Kako jo je ocenil? "Ne vem še, nič še nisem imel časa razmišljati. Tudi sedaj nima pomena razmišljati, ali je bila vmes tudi kakšna napaka, videti je treba predvsem dobro."

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta