(ODZIVI) Kako so se Urši in Niki uresničile sanje: Jokali sva od sreče, ker sva dobri prijateljici

Urša Bogataj zlata in njena cimra Nika Križnar bronasta v skokih na srednji skakalnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zlata Urša Bogataj v objemu cimre, bronaste Nike Križnar.

EPA

"Sanje so se uresničile, meni definitivno. Urši pa tudi," je, objeta z Uršo Bogataj, olimpijsko prvakinjo v smučarskih skokih, bron pokomentirala Nika Križnar. Ja, besede ji gredo bolje z jezika kot Urši Bogataj, s katero sta sicer najboljši prijateljici. A daleč od tega, da bi poskušala le nase obrniti luči, ki so v Zhangjiakouu na Kitajskem svetile na slovenska dekleta. Prva violina je vendarle postala Urša Bogataj, olimpijska zmagovalka na srednji napravi. "Lepo je zmagati, a kaj takega si res nisem nikoli predstavljala. Letos mi je šlo veliko narobe. Saj sem že naredila dva zelo dobra skoka. A je bila zmeraj še katera boljša. Ali pa sem od sodnikov dobila slabše ocene," se je na prehojeno pot ozrla prvakinja.

Jokali od sreče

"Ko sem tukaj izvedela, da sva medalji osvojili skupaj z Niko, kar nisem mogla verjeti. Zelo sem vesela, da nama je uspelo. Zmeraj sem si želela, da bi bili obe na stopničkah. Tako je bilo že v Courchevelu in tam sva jokali od sreče. Ker sva dobri prijateljici in ker se imava lepo, ko sva skupaj. Saj niti ne vem, kako nama je to uspelo, a očitno nama je. Meni se je uspelo skoncentrirati in izvesti dva odlična skoka. V prvi seriji sem že skočila rekord skakalnice in že takrat sem bila tako zadovoljna, kot da bi že vse opravila. Rekla sem si - briga me, ta skok si bom zapomnila. Potem sem v finalu skočila razbremenjena, sproščeno. Tako se je na koncu zgodilo, in to ravno tukaj na olimpijskih igrah," je dosežek komentirala Bogatajeva.

Le diskriminacija ženskih skokov je Urši Bogataj preprečila, da bi se število (zlatih) olimpijskih medalj ustavilo pri številki tri ali štiri.
Kimimasa Mayama

"Napovedala sem, da bo cilj izpolnjen, ko bom šla domov z medaljo. Ni pomembno, katero. Sedaj je to postalo realnost. Uspela sta mi dva dobra skoka, prvi sicer z manjšo napako, ki pa ni bila usodna. Še posebej pa sem vesela za Uršo, sedaj je to še toliko bolj posebno. Nocoj bova imeli kar problem zaspati. Za naslednje olimpijske igre pa mi bo Urša vzor in mi bo povedala, kako je mogoče osvojiti še zlato," pa dodaja Križnarjeva.

Velika zgodba za Slovenijo

2022 Beijing Olympics - Ski Jumping - Women's NH Ind. Final Round - National Ski Jumping Centre, Zhangjiakou, China - February 5, 2022. Ursa Bogataj of Slovenia celebrates after winning gold and Nika Kriznar of Slovenia celebrates after winning bronze. REUTERS/Kai Pfaffenbach (foto: Kai Pfaffenbach)
Kai Pfaffenbach

Kako veliko zgodbo za Slovenijo sta spisali slovenski skakalki, ki si na turnejah delita sobo! Cimri sta zasedli skoraj vsa mesta, ki so na olimpijskih igrah v smučarskih skokih na voljo za zmagovalce. Na stopničke sta dovolili le Nemki Katarini Althaus, vodilno po prvi seriji sta postavili na drugo mesto.

Urša je ob tem uspehu preskočila celo visoko stopnico, saj doslej še nima zmage v svetovnem pokalu. "Tokrat je bilo res prvič, da sem premagala vse. Tukaj sem dvakrat ob pravem trenutku naredila pravo stvar in sedaj imam zlato na olimpijskih igrah," recept do zmage izda Bogatajeva. Čeprav po prvi seriji ni vodila, ji je takrat uspelo skočiti rekord te sicer nove naprave v Nacionalnem skakalnem centru v Zhangjiakouu. "Ja, tistega skoka sem se res razveselila. Po njem sem si rekla, da sem svoje že naredila. Ni bilo nervoze v finalu, kar je bilo pomembno," dodaja Bogatajeva.

EPA

Ni je zaustavilo niti to, da so tekmovale na napravi, ki je še niso poznale. "Ko sem tukaj prejšnji teden skočila prvič v življenju, mi je bila skakalnica takoj všeč. Mogoče, ker sem dobro skočila. Nekako sva se ujeli z napravo, na kateri mi je šlo doslej tako dobro. Upam, da bo enako tudi na ekipni tekmi," je na to, da delo kljub temu, da imajo dekleta na olimpijskih igrah eno samo tekmo, ni končano, opozorila Bogatajeva. S Križnarjevo bosta jutri nastopili še na mešani ekipni tekmi.

Spet bosta klepetali v sobi

EPA

A o tem sta razmišljali v nedeljo in v ponedeljek. V soboto je bil čas za proslavo? "Ja, zagotovo bova težko zaspali, tako kot sva slabo spali že prejšnji dve noči," še doda Bogatajeva. Križnarjeva si je vzela še zaključno besedo: "A še ena neprespana noč tudi ni katastrofa po takem dosežku. Saj ne potrebujemo počitka, tukaj smo v takem dobrem naletu, da sedaj 'poharamo' še ekipno tekmo, potem pa res gremo domov. Domače že res obe pogrešava. Ekipna tekma bo zelo pomembna, upam, da bomo tudi tam 'kresnili' še kako medaljo."

Na sobotni tekmi smo imeli Slovenci še dve predstavnici. Ema Klinec je v "slovenskem državnem prvenstvu" na olimpijskih igrah bila tudi v boju za medaljo, a se je morala zadovoljiti s petim mestom. Špela Rogelj je tekmo tudi končala med deseterico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.