Trda spoznanja: Penis lahko pokaže, kako dolgo bo njegov lastnik živel

18.10.2021 09:00
Raziskovalci so preučili podatke 1.790 moških, starih od 20 do 85 let, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti ali krajše pričakovane življenjske dobe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Težave z erekcijo so neprijetne za vsake moškega, vendar je manj znano, da lahko to stanje vpliva tudi na pričakovano življenjsko dobo. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da je pri moških s to težavo 70 odstotkov večja verjetnost, da bodo živeli krajše od drugih. Čeprav vlada splošno prepričanje, da erektilna disfunkcija prizadene predvsem starejše moške, je razširjena tudi med mlajšo populacijo. Skoraj 20 odstotkov moških, mlajših od 40 let, se sooča s to težavo.

"To stanje je lahko povezano z boleznimi srca in ožilja, ki povečajo tveganje prezgodnje smrti. Znano je že, da je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnimi dejavniki tveganja, vključno s hiperlipidemijo, nenormalno visoko ravnijo maščob v krvi, povišanim holesterolom, trigliceridi, debelostjo, sladkorno boleznijo in kajenjem," pojasnjujejo znanstveniki z univerze v Mississippiju.

Do tega zaključka so prišli po preučitvi podatkov 1790 moških, starih od 20 do 85 let, ki so sodelovali v Nacionalni raziskavi zdravja in prehrane v letih 2003 in 2004. Med drugim so vprašanja zajemala podrobnosti glede erekcije. Podatke so konec leta 2011 povezali s tistimi, ki so medtem umrli, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti.

Raziskovalci so ugotovili, da je imelo 557 udeležencev te študije težave z erekcijo, po skoraj osmih letih pa jih je 244 umrlo. Med njimi je bilo 61 primerov smrti povezanih s srčno-žilnimi boleznimi, 64 je umrlo zaradi malignih tvorb, 12 zaradi kroničnih bolezni dihal, preostali pa zaradi drugih vzrokov. Upoštevali so starost, telesno aktivnost, narodnost, obseg pasu, dohodek ... Na koncu so ugotovili, da imajo osebe, ki trpijo zaradi erektilne disfunkcije, 70 odstotkov večjo možnost za prezgodnjo smrt.

Vendar pa znanstveniki ugotavljajo, da je treba rezultat njihovih raziskav razumeti z nekaj previdnosti, saj je za več znanja o tem problemu potrebnih več raziskav. Vprašanje je namreč, v kolikšni meri so posamezni anketiranci realno ocenili svojo erekcijo, torej težave z njo. Študija je bila objavljena v Journal of Sexual Medicine, piše Daily Mail.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta