5 nasvetov o prehrani med nosečnostjo: je res treba jesti za dva?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
16.10.2019 06:05

Še vedno lahko ubogate stare mame, ki so govorile, da je treba v nosečnosti jesti za dva. Toda plod ne potrebuje velike količine hrane, temveč predvsem kakovost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Veselje ob pričakovanju naraščaja pogosto spremlja skrb, ali bo nosečnost potekala brez težav. Poleg rednih zdravniških preiskav lahko bodoča mamica za zdravje svojega otroka poskrbi tudi z redno in uravnoteženo prehrano.

1. Ne dvakrat več, raje dvakrat bolje

Pravimo, da v nosečnosti ženska je za dva. Vendar to ne pomeni dvojne količine, kajti potreba po energiji se v nosečnosti le rahlo poveča. Šele v zadnjih mesecih pred porodom je priporočljivo povečati vnos energije, in to za največ deset odstotkov.

2. Uživajte raznoliko hrano

Za dovolj vitaminov in mineralov poskrbite z uživanjem zadostnih količin živil z visoko hranilno vrednostjo. Strokovnjaki svetujejo naslednje razmerje: večje količine živil rastlinskega izvora (zelenjava, sadje, stročnice, polnozrnati izdelki), zmerne količine živil živalskega izvora (mleko in mlečni izdelki, pusto meso in mesni izdelki, mastne ribe in jajca) in majhno količino sladkih živil in pijač, predpripravljenih prigrizkov in živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin (živalske maščobe).

3. Folna kislina in jod

V nosečnosti se v telesu poveča potreba po mineralih, ki jih z vsakodnevno prehrano ne zaužijemo dovolj. Pomembna sta predvsem folna kislina in jod, saj prispevata k zdravemu telesnemu in duševnemu razvoju otroka. Folno kislino vsebujejo zlasti zelena zelenjava (brokoli, špinača, solata), jajca, kvas in polnozrnati izdelki. Pomembna je za razvoj osrednjega živčevja, dobro delovanje možganov in tvorbo rdečih krvničk. Jod se nahaja v morski soli, morskih ribah in mlečnih izdelkih, pomemben pa je za pravilno delovanje ščitnice.

4. Učinkovit magnezij

V drugi polovici nosečnosti se zaradi rasti ploda poveča tudi potreba po drugih mineralih, predvsem magneziju. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči mišično napetost ter krče v mišicah trebuha in maternice. Z uživanjem dodatnega magnezija naj bi se bilo mogoče izogniti predčasnim popadkom, pa tudi povišanemu krvnemu tlaku v nosečnosti. Magnezij najdemo v oreščkih, bučnih in sončničnih semenih, stročnicah, bananah, kiviju, krompirju, mleku in mlečnih izdelkih ter v koromaču.

5. Preprečite okužbe

Uživanje surovega mesa, salam ali surovih mesnin, denimo šunke ali pršuta, surovih rib in ne dovolj termično obdelanih jajc lahko pri plodu povzroči življenjsko ogrožajoče okužbe. Nosečnice naj bi se zato po priporočilih strokovnjakov izogibale surovemu mesu, pa tudi mehkemu siru in siru iz surovega mleka, kakršne so nekatere vrste ementalca, camemberta in podobne. Odrekle naj bi se tudi prekajenemu mesu in dimljenim ribam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta