(TOTI LIST) Razkrivamo! Ušle so podrobnosti naslednje proslave dneva OF

Dolfe Hajl
03.05.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnutek spomenika Erwina Rösenerja ob predsedniški palači, nadomestil bo kip Borisa Kidriča. 
Toti List

Kakšno razburjenje je predvsem pri tranzicijski levici povzročila nerodnost direktorja vladnega urada za informiranje Uroša Urbanije! Namesto da bi medijem posredoval podrobnosti o slovesnosti ob začetku slovenskega predsedovanja EU, je namreč razposlal scenarij za naslednjo državno proslavo ob dnevu upora zoper okupatorja, ki bo potekala aprila prihodnje leto na bežigrajskem stadionu v Ljubljani. Vendar proslava, piše v dokumentu, ne bo 26. ali 27. aprila, ampak nekaj dni prej, natančneje 20. aprila, v spomin na resnični upor. Takrat so tam na Hitlerjev rojstni dan prisegle prave slovenske uporniške enote.

Zlomiti predvsem Maribor

Ob zvokih domobranske himne Moja domovina, prelepe domoljubne koračnice (ki naj bi postala tudi nova slovenska himna), bodo presekali ponarejeno zgodovino, ki nam jo je vsilila nekdanja socialistična oblast. Tako bodo na začetku proslave simbolično razveljavili vse sklepe, s katerimi so bili nekateri narodni izdajalci razglašeni za narodne heroje. Brez tega prestižnega naziva bodo med drugimi ostali Alfonz Šarh, Slava Klavora, Slavko Šlander, Miloš Zidanšek in drugi vojni zločinci. "Če se ti ne bi uprli zakoniti okupacijski oblasti, bi bili danes narod, ki bi srečen in bogat živel v treh urejenih državah - Nemčiji, Italiji in še posebej Madžarski," bo ob tem govoril slavnostni govornik, predvidoma Matej Tonin. V spomin na to izgubljeno priložnost bodo tri slovenska mesta en mesec nosila svoja prava in zgodovinska imena: Lubiana, Marburg an den Drau in Muraszombat.

Vlada bo tik pred praznovanjem obiskala Maribor, kjer bo pri mestnih oblasteh v zameno za večje investicijske projekte v letu 2022 poskušala doseči preimenovanje več pomembnih mariborskih cest in ulic, ki nosijo imena po zločinskih organizacijah in ljudeh. "V prvi vrsti gre za Partizansko cesto in Titov most, da pa bi se izognili očitkom, da posegamo zgolj v čas druge svetovne vojne, bomo predlagali tudi, da se preimenujeta tudi Maistrova ulica in Trg generala Maistra," piše v dokumentaciji. Tudi Rudolf Maister je namreč eden od zločincev, ki se je leta 1918 uprl zakonitim in demokratično izvoljenim avstrijskim oblastem v mestu. Partizansko cesto naj bi po predlogu vlade preimenovali v Alejo dr. Sigfrieda Uiberreitherja, nekdanjega šefa civilne uprave za spodnjo Štajersko, sicer znanega patriota in človekoljuba. Letališče Brnik pa bo doživelo še tretje preimenovanje v zadnjih letih, Jože Pučnik se bo moral umakniti večjemu domoljubu Leonu Rupniku, ki bi bil že zdavnaj rehabilitiran, če ne bi odločitve začasno zadržalo ustavno sodišče. A ker vlada računa, da bo do aprila prihodnje leto ustavno sodišče že ukinjeno, se je odločila, da v program slovesnosti že vključi tudi to simbolično gesto, s katero bo Slovenija dokončno rehabilitirala mučenika in junaka druge svetovne vojne. Vlada bo sočasno izpred predsedniške palače slovesno odstranila tudi spomenik predsednika prve slovenske vlade Borisa Kidriča in ga nadomestila s spomenikom Erwina Rösenerja, SS-Obergruppenführerja, ki je skrbel za blaginjo in dobro počutje slovenskega naroda v času osvoboditve med letoma 1941 in 1945. Tega narodnega junaka so ubili po sodnem procesu leta 1946 v Ljubljani, potem ko so ga anglo-ameriške krvoločne zveri predale slovenskim organom. Zamisel o zamenjavi spomenikov je podprl tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ocenil, da "je to še en korak k medsebojnemu razumevanju, spoštljivosti in priznavanja razlik med nami". V primerjavi z letošnjo proslavo posebnega mesta na prihodnji ne bo imela več protifašistična organizacija TIGR, saj letos ni pokazala dovolj domoljubja in je vlado celo obtožila prirejanja zgodovinskih dejstev. Bodo pa program pesnitev, ki bodo brane na proslavi, dopolnili s čutno poezijo Herberta Böhmeja, v Nemčiji po letu 1945 zamolčanega pesnika, ki je ustvaril številne vrhunske pesnitve za eno najboljših nemških strank pred in med drugo svetovno vojno. Tudi sicer bo vlada popravila več zgodovinskih laži, ki so posledica židovsko-komunistične zarote. Tako bodo Dachau, Ravensbrück, Auschwitz, Rab in Gonars razglasili za letovišča in zdravilišča, v katerih so med letoma 1941 in 1945 brezplačno, lahko bi rekli na nacistične in fašistične, pardon, turistične bone, letovali številni Slovenci. Vse te destinacije bo Zdravko Počivalšek na proslavi simbolično vključil v Slovenski turistični holding.

Opravičilo za Trst

Celotno proslavo bodo prihodnje leto lahko spremljale in prenašale le izbrane medijske hiše. Poleg Totega lista še Nova24TV, Planet, Siol, Demokracija in Požareport. V ta namen bo Telekom Slovenije tik pred začetkom slovesnosti aprila 2022 znova spremenil programsko shemo, s katero bo Novo24TV uvrstil na položaj 1. Tik pred pričetkom prireditve se bosta z vodstvom italijanske države sešla Pahor in Janez Janša in se Italiji tudi uradno opravičila za osvoboditev Trsta maja 1945.

Slovesnosti se bodo končale z vrhuncem - razstrelitvijo Vidmarjeve vile v Ljubljani, ki jo je vlada za 7,8 milijona evrov že odkupila od Nemčije. Detonacijo naj bi sprožil Janša z zgodovinskimi besedami: "OF je zdaj samo še FO. Fuck Off." Prijetno praznovanje prihodnje leto vam želi tudi Toti list.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta