Posamezne sestavine krem za sončenje prodrejo v krvni obtok. Je to lahko nevarno?

A.L.
07.05.2019 14:13

Strokovnjaki še poudarjajo, da so se v preteklosti kreme za sončenje uporabljale minimalno, zato so bile skrbi glede njihovih vplivov na zdravje v ozadju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po zgolj enem dnevu uporabe kreme za sončenje gredo posamezne sestavine v človeški krvni sistem, vrednosti pa so dovolj visoke, da so se tega vidika sedaj lotili raziskati strokovnjaki različnih ameriških ustanov, poroča CNN. Že predhodne študije so namreč pokazale, da posamezne sestavine krem za sončenje prodrejo v krvni obtok in tam ostanejo najmanj 24 ur po uporabi.
Zadnja raziskava kaže, da naj bi bile sporne predvsem štiri sestavine: avobenzon, oksibenzon, ecamsule in oktokrilen. Proizvajalci sončnih krem bi morali po mnenju strokovnjakov, še preden kremo označijo za varno in učinkovito, dobro preučiti navedene sestavine. Ali to pomeni, da odslej strokovnjaki odsvetujejo uporabo sončnih krem? Nikakor. Še vedno priporočajo njihovo uporabo, prepričani pa so, da dodatne preiskave o njihovi varnosti ne bi bile škodljive.
"Potrebne so dodatne študije, da bi ovrednotili te ugotovitve in ugotovili, ali obstajajo resnične zdravstvene težave zaradi absorpcije nekaterih sestavin," je dejal David Leffell iz Yale School of Medicine in predstavnik ameriške akademije za dermatologijo. "Ni novica, da se stvari, ki jih položite na kožo, absorbirajo v telo," je dejal odvetnik Scott Faber, podpredsednik delovne skupine za varstvo okolja (EWG). Dodaja pa, da je pomemben predvsem del, ko morajo strokovnjaki odkriti, ali so kreme za sončenje lahko nevarne za zdravje.

Primerjava med nekoč in danes je nemogoča

Strokovnjaki še poudarjajo, da so se v preteklosti kreme za sončenje uporabljale minimalno, zato so bile skrbi glede njenih vplivov na zdravje v ozadju. V dvajsetih letih so se razmere drastično spremenile. "Kreme so se prvotno uporabljale v majhnih količinah in le v tolikšni meri, da smo se zavarovali pred opeklinami na počitnicah," je dejal ekolog in kemik David Andrews iz EWG. "Danes pogosto priporočajo njihovo vsakodnevno uporabo po vsem telesu, zato je FDA zaprosila za nadaljnje testiranje varnosti teh sestavin," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta