Bedak ali nesrečnež: Milijone evrov vrgel v smeti

ZUR
22.01.2021 16:43
Britanec želi na smetišču poiskati trdi disk, ki ga je med čiščenjem pisarne zavrgel, štiri leta kasneje pa ugotovil, da so na njem bitcoini, vredni kar 225 milijonov evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriptovaluto bitcoin lahko pridobite tudi z računalniškim rudarjenjem. Britanec bi zanjo rovaril na smetišču. Foto: REUTERS
Reuters

James Howells je mestnemu svetu Newporta v Wallesu ponudil kar 56 milijonov evrov, da bi mu dovolili brskanje po smeteh na lokalnem odlagališču odpadkov. Britanec je namreč poleti 2013 po pomoti vrgel v smeti svoj računalniški trdi disk, na katerem je imel naložene ključe za dostop do 7500 bitcoinov.

James Howells je virtualno valuto kupil že leta 2009, ko je bil bitcoin vreden le nekaj dolarjev. Ker je svoj prenosni računalnik polil z limonado, ga je razstavil in komponente, za katere je mislil, da so še uporabne, nekaj časa hranil v službenem predalu - tudi trdi disk. Med čiščenjem pisarne pa ga je nato vrgel v smeti, ne da bi premislil, kaj je shranjeno na njem. Na shranjeno se je Britanec spomnil šele leta 2017, ko je vrednost bitcoina prvič presegla 16 tisoč evrov. Letos je bitcoin presegel vrednost 33 tisoč evrov, kar pomeni, da je izgubljeni trdi disk vreden več kot četrt milijarde evrov. Ni mu preostalo drugega, kot da se obrne na mestni svet Newporta in prosi za dovoljenje, da bi lahko prekopal del mestnega odlagališča. Ponudil jim je celo četrtino trenutne vrednosti izgubljenih bitcoinov, denar pa bi po njegovih besedah ​​lahko razdelili lokalnim prebivalcem. A samo stroški kopanja po smetišču in obdelave odpadkov bi lahko dosegli več milijonov evrov, pri tem pa sploh ni zagotovila, da bi trdi disk našli in da je po štirih letih izpostavljenosti vlagi in delovnim strojem nepoškodovan in delujoč. Howells verjame, da iskanje ne bi bilo tako zahtevno, saj natančno ve, kdaj je disk odvrgel, in bi tako lahko hitro zožili območje iskanja.

Nesojeni kriptomilijonar je za CNN povedal: "Mestu sem ponudil 25 odstotkov vrednosti oziroma 56 milijonov evrov, če najdem in unovčim bitcoine. To bi bilo približno 200 evrov za vsakega prebivalca Newporta. Žal so ponudbo zavrnili in se o tem z mano sploh nočejo pogovarjati." Že ko je odkril napako, je Howells takoj odšel na smetišče in pomislil, da je v ogromnem kupu smeti nemogoče poiskati trdi disk. Zdaj pa je prepričan, da bi to lahko storil. "Po mojem načrtu bi izkopali določeno območje odlagališča, veliko kot nogometno igrišče, in na podlagi omrežnega referenčnega sistema poiskali trdi disk, pri tem pa bi seveda upoštevali vse varnostne in okoljske standarde," je v petek povedal za CNN. "Trdi disk bi nato predal strokovnjakom za obnovitev, ki lahko z novimi deli obnovijo podatke, potrebne za dostop do bitcoinov."

Tiskovna predstavnica Newporta je za CNN pojasnila, da je bila lokalna uprava od leta 2013 že večkrat naprošena, naj omogoči iskanje trdega diska, na katerem naj bi bili bitcoini, in da mestni svet ponudbe ni zavrnil, temveč je Howellsu že večkrat odgovoril, da izkopavanja po lokalni zakonodaji niso mogoča, saj bi imela velik vpliv na okolje. Na smetišču pa so medtem prepovedali tudi vstop lovcem na dragoceni digitalni zaklad.

Bitcoini so aplikacija na računalniku ali pametnem telefonu, ki deluje kot osebna denarnica in omogoča plačevanje in sprejemanje plačil. Prvo specifikacijo bitcoina in dokaz koncepta je leta 2009 na kriptografskem poštnem seznamu objavil Satoši Nakamoto. Zagotovila, da bo vrednost bitcoina še naprej rasla, nima nihče, za kriptovalute pa se kljub slabi izkušnji še vedno zanima tudi osmoljenec James Howells.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta