Zdravnik, ki je izvajal operacije, ki sploh niso bile potrebne. Za rešetkami bo do smrti

12.09.2021 05:30
Sodišče je 71-letnega Javaida Perwaiza poslalo za 59 let v zapor, potem ko je bil obsojen za vrsto goljufij s področja zdravstvenega varstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nekdanji zdravnik iz Chesapeaka v ameriški zvezni državi Virginija je bil obsojen na 59 let zapora po tem, ko ga je porota obsodila po 52 točkah goljufije s področja zdravstvenega varstva in drugih obtožb, ki izhajajo iz njegovega izvajanja nepopravljivih histerektomij, nepravilne sterilizacije in drugih medicinsko nepotrebnih operacij in posegov na njegovih pacientkah več kot desetletje.

Po sodnih spisih in dokazih, predstavljenih na sojenju in ob obsodbi, je Javaid Perwaiz, star 71 let, ginekolog in porodničar, ki je od osemdesetih let prejšnjega stoletja opravljal prakso v Hampton Roadsu, izvedel shemo za goljufanje programov zdravstvenega zavarovanja med letoma 2010 in 2019. V tem obdobju je Perwaiz zasebnim in državnim zavarovateljem zdravstvenega varstva povzročil slabih 21 milijonov dolarjev (okoli 18 milijonov evrov) izgube zaradi nepopravljivih histerektomij in drugih operacij ter posegov, ki za njegove paciente niso bili medicinsko potrebni. V mnogih primerih se je Perwaiz svojim pacientom zlagal, da potrebujejo operacijo, ker imajo raka ali da bi se izognili raku, ter jih s tem spodbudil, da se strinjajo z operacijami. Mnoge operacije so se zgodile v nekaj dneh po lažni diagnozi.

Žrtve zbrale moč in spregovorile

"Motiviran s svojo nenasitno in obsojajočo pohlepnostjo, je Perwaiz uporabil celo vrsto grozljivih taktik, s katerimi je manipuliral in zavajal bolnike, da so bili podvrženi invazivnim, nepotrebnim in uničujočim zdravstvenim postopkom," je povedal Raj Parekh, vršilec dolžnosti državnega tožilca za vzhodno okrožje Virginije. "Te goljufive in uničujoče operacije so žrtvam povzročile nepopravljivo škodo. V mnogih primerih je obtoženec prestrašenim pacientkam odstranil rodila in jim tako onemogočil, da bi imele otroke. Za kaj takega ni imel nobene pravice. Kljub temu da so morale prenašati neizmerno telesno in čustveno bolečino, so žrtve pokazale odpornost, moč in pogum, ko so spregovorile in delile svoje zgodbe, da bi obdolženec prevzel odgovornost za svoje grozljive zločine. Čeprav noben pregon ne more odpraviti vseživljenjske travme, ki jo je Perwaiz kruto nanesel svojim pacientkam, kazen zagotavlja, da imajo žrtve in njihove družine zadnjo besedo."

"Ta posameznik ni le ogoljufal našega zdravstvenega sistema za milijone dolarjev, ampak je to storil z nepotrebnimi operacijami pri ženskah in ogrožanjem njihovega zdravja in varnosti," je povedal Mark R. Herring, generalni državni tožilec v Virginiji. "Zdravniki nikoli ne bi smeli izkoristiti zaupanja svojih pacientov, tisti, ki to storijo, pa bi morali odgovarjati. Želim se zahvaliti svoji ekipi za trdo delo pri tej zadevi, prav tako pa se želim zahvaliti našim lokalnim, državnim in zveznim partnerjem za stalno sodelovanje in partnerstvo pri tej in drugih pomembnih zadevah."

"Obsodba je pomemben korak k pravičnosti za ženske, ki jih je Perwaiz prelisičil in oškodoval s svojo prevaro, izdajo in pohlepom," je dejal Brian Dugan, posebni agent, vodja FBI-jevega terenskega urada v Norfolku. "FBI se zavzema za zaustavitev storilcev, kot je Perwaiz, ki zlorabljajo svoj položaj zaupanja, vendar so obsodbo na koncu omogočile pogumne žrtve in medicinske sestre, ki si zaslužijo našo hvaležnost, da so se oglasile in razkrile njegovo grozljivo kriminalno ravnanje."

"Ko brezvestni ponudniki zdravstvenih storitev, kot je Perwaiz, postavljajo pohlep nad oskrbo pacientov, ne le kršijo zaupanja javnosti, ampak tudi omadežujejo poklic," je dejal Christopher W. Dillard, posebni agent iz urada obrambne preiskovalne službe. "V našem uradu smo se zavezali, da bomo skupaj z našimi preiskovalnimi partnerji odpravili kriminalne zlorabe in privedli pred sodišče tiste, ki ogrožajo javnost in skupnost."

​Vodil je dvojno dokumentacijo

Dokazi so tudi pokazali, da je Perwaiz ponaredil zapise za svoje porodnice, da bi lahko zgodaj sprožil njihov porod, pred priporočeno gestacijsko starostjo, ki zmanjšuje tveganje za mater in otroka, samo zato, da bi zagotovil povračilo stroškov za porod. Perwaiz je kršil tudi 30-dnevno čakalno dobo, ki jo Medicaid zahteva za izbirne sterilizacije, in sicer tako, da je predložil obrazce z zastarelim datumom, da bi lažno prikazal, kot da je upošteval čakalno dobo. Perwaiz je zavarovalnici zaračunal stotisoče dolarjev za diagnostične postopke, za katere se je samo pretvarjal, da jih izvaja v svoji pisarni.

Med pričami je bilo več kot 25 nekdanjih pacientk, od katerih so nekatere pričale o zapletih, ki jih še naprej trpijo zaradi nepotrebnih operacij, ki jih je opravil Perwaiz. Poleg tega je sodišče prejelo več kot 60 izjav o vplivu na žrtve, FBI pa je na svojo telefonsko številko prejel na stotine namigov v zvezi z dejanji Perwaiza. Nanje naj bi se bilo obrnilo več kot 500 nekdanjih pacientk. Priče so vključevale tudi medicinske sestre, ki so delale v bolnišnicah, kjer je Perwaiz opravljal operacije, pričale so, da so se svojim nadzornikom večkrat pritožile nad njegovim ravnanjem.

V desetletjih delovanja Perwaiza v medicinski praksi so se sicer sumi o domnevno spornem ravnanju pojavljali večkrat. Preiskovalci so odkrili najmanj osem tožb zaradi zlorabe. Njegovo zdravniško dovoljenje je bilo v osemdesetih letih začasno zamrznjeno, licenca za izvajanje zdravniške dejavnosti mu je bila v devetdesetih letih na kratko odvzeta, potem ko je bil obsojen zaradi goljufij z zveznimi davki. Toda nihče ni povezal Perwaizovega dolgotrajnega spornega ravnanja s pacientkami, dokler ni vir iz bolnišnice javil FBI, da tja ženske prihajajo na operacijo, ne da bi sploh vedele, zakaj so tam. Takrat so preiskovalci pričeli preiskovati zdravnika in naleteli na skrb vzbujajoče ugotovitve. Kar 40 odstotkov njegovih bolnic z Medicaidom je bilo operiranih. Od tega jih je 42 odstotkov imelo več operacij.

Konkreten dokaz o tem, kako zdravnik laže svojim pacientkam, so dobili proti koncu leta 2019, ko je mlada ženska, stara 20 let, odšla na pregled k Perwaizu. Rekel ji je, da ima maternične miome, ki jih je treba takoj odstraniti. Toda osebje v Perwaizovi ordinaciji je vedelo, da je ultrazvok ženske normalen. K bolnici so pristopili preiskovalci in jo zaprosili, če bi bila pripravljena, da posnamejo njen pogovor z zdravnikom. Tako so skrivaj poslušali prepričevanje pacientke s strani zdravnika, da ima velike tumorje, ki jih je treba odpraviti z operacijo trebuha. "Bil je mojster izkoriščanja pacientov, uporabil je strah pred rakom ali v drugih primerih strah pred neplodnostjo, da bi jih prepričal, naj opravijo operacijo," so poroti zatrjevali tožilci. In še, da je Perwaiz vodil dvojno dokumentacijo - en dejanski zdravstveni karton in drugega ponarejenega, v katerem je navedel, da je operacija potrebna. V enem od primerov pa je zdravnik pozabil uničiti pravo zdravstveno dokumentacijo, kar je bil eden najmočnejših dokazov tožilstva.

Zvezna porota je 9. novembra 2020 obsodila Perwaiza po 52 točkah goljufij v zdravstvu in lažnih izjav. Skupaj je bil Perwaiz odgovoren za lažne in goljufive račune v vrednosti 20,8 milijona dolarjev tako zase kot v bolnišnicah, kjer je opravljal operacije. Sodišče pa mu je pred kratkim izreklo 59 let zapora. Po aretaciji ginekologa in obtožbah zoper njega so ameriški mediji poročali, da mu grozi do 465 let zapora zaradi nepotrebnih operacij več kot 170 pacientk. Zdravnik se je zagovarjal, da je nedolžen in da so obtožbe krive.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta