Pred 50 leti v Večeru: Seja CK ZK Slovenije o razmerah v Sloveniji

Pripravil Rok Kajzer
12.11.2022 04:05

Ostra po obliki in demokratična po vsebini je bila seja CK ZKS, na kateri so ocenjevali uresničevanje pisma presednika Tita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

6. november 1972

Dosežena enotnost pogledov

Ocenjevanje je bilo obračun z neenotnostjo v slovenskem političnem vodstvu. O vzrokih in posledicah te neenotnosti je govoril sekretar sekretariata CK ZKS Andrej Marinc. Pred zaključkom seje, nekaj po deveti zvečer, je CK soglasno sprejel poročilo sekretariata in mu naložil nalogo, da naj pripravi konkreten akcijski program. Prebrali so tudi ostavko Staneta Kavčiča na članstvo v predsedstvu ZKJ. CK ZKS je ostavko sprejel na znanje, o njej pa bo odločalo predsedstvo ZKJ. Osrednja nit razprave je bila podpora poročilu sekretariata, ki nadaljuje ofenzivo CK ZKS za doseganje idejne in akcijske enotnosti. Del diskutantov je govoril o vlogi komunistov in ZK pri odpravljanju napak in pri utrjevanju samoupravnih odnosov z razraščanjem discipline v vrstah ZK. Grajali so mlačnost in oportunizem, ki se je te pred meseci kazal med drugim tudi v načenjanju diskusije o neenotnosti in ponovnem odlaganju rešitev. /.../ V zaključni besedi je predsednik CK ZKS Franc Popit dejal, da je razprava pokazala enotnost pogledov, da je bila ostra po vsebini in demokratična po obliki. Z dosego enotnosti na vrhu smo dosegli enotnost v ZK Slovenije kot v ZK Jugoslavije. S teni pomagamo utrjevati enotnost delavskega razreda, hkrati pa prispevamo k ugledu Jugoslavije. /.../ M. ČEPIČ

6. november 1972

Letos že 300.000 pralnih strojev

TGO Gorenje je proizvodnjo pralnih strojev uvedla v letu 1965, ko so izdelali nekaj nad 5.000 pralnih strojev. Danes steče s trakov 1.200 pralnih strojev na dan. Konec septembra so v tovarni izdelali že tudi milijonti pralni stroj. Čeprav so se že s sedanjo proizvodnjo uvrstili med največje proizvajalce pralnih stroje v Evropi, razvoj te proizvodnje v Gorenju še ni končan. Drugo leto namreč planirajo proizvodnjo 1.500 pralnih strojev na dan. Zanimiv podatek: s tako planirano produktivnostjo bosta v naslednjem letu vsako minuto zapustila tekoči trak 2 pralna stroja. Pri tem poteka delo v dveh izmenah. H. JERČIČ

6. november 1972

Padalci odprli cesto

V Staršah se je v soboto dopoldne zbralo mnogo domačinov in gostov, ki so prišli na otvoritev 5.750 m novih asfaltnih cest. Kolona vozil je najprej krenila proti Zlatoličju. Slovesnost ob otvoritvi nekaj več kot 2 km nove asfaltne ceste so pričeli trije padalci, ki so pristali natančno pred lepo okrašenim odrom. /.../ Krajani Starš, Zlatoličja in Rošnje so dobili 5.750 m novih cest. V središču Starš so ob prvem mraku zasvetile nove živosrebrne svetilke javne razsvetljave. 22 svetilk je veljalo 120.000 dinarjev, od tega je občina prispevala 30.000 dinarjev in Dravske elektrarne 30.000. Vsa ostala dela, izkopavanje lukenj in postavljanje stebrov, so opravili krajani sami s prostovoljnim delom. /.../ Otvorili so tudi novo zasebno avtomatsko kegljišče v gostišču Dragice Premzl v Staršah. S.Š.

Arhiv Večera

7. november 1972

Nemški sporazum dosežen

Predstavniki Vzhodne in Zahodne Nemčije so se sinoči sporazumeli o besedilu sporazuma o normalizaciji odnosov obeh Nemčij. Besedilo bodo danes izročili vladama obeh držav, da ga odobrita. Pričakujejo, da bodo sporazum parafirali v Bonnu že v petek, podpisali pa ga ne bodo pred volitvami v Zahodni Nemčiji, ki bodo 19. novembra. /.../ Britanski politični krogi so sinoči izrazili mnenje, da so berlinski pogovori veleposlanikov štirih velikih sil odprli pot k sprejemu dveh nemških držav v članstvo svetovne organizacije.

7. november 1972

Matija Gubec v želodcu

Devet kuharjev iz SV Slovenije je skušalo v soboto v Veliki kavarni v Mariboru vsem ‘gurmanom’ dokazati, da gorčice ne jemo le s kranjskimi in hrenovkami, ampak da jo lahko uporabimo tudi pri pripravi kakšnih sto norih jedi. Pod naslovom Senffest 72 (naslov festival gorčice najbrž ne bi zvenel tako imenitno) je tekmovanje pripravila Podravka, ki po “naključju” seveda tudi proizvaja Mautner-Markhof gorčico in po “naključju” so jo uporabljali tudi kuharji. Štajerski ribji file (postrv v Mautner marinadi), Mautnerjevi klobuki, goveja zarebrnica Matija Gubec, goveji file z vražjo omako, tolovajska pečenka, svinjski kotlet na način farmarja, pljučna a la corrida, piščančeva jetra Marko Polo in mariborska vijolica so bili naslovi jedi, ki so jih pripravili spretni kuharji. Številna žirija je pred lačnimi gledalci z občutkom pokušala posamezno jed in sita odločila, da je najbolj okusna goveja zarebrnica Matija Gubec, ki jo je pripravil šef kuhinje hotela Radin v Radencih, Todor Mitev. Mariborskim gospodinjam lahko povem, da je pri tej zarebrnici najbolj važno to, da jo dobro dušiš, v nasprotnem primeru je sicer okusna jed pretrda. Ljubezen gre skozi želodec in zato so šele po ocenitvi kulinaričnih specialitet izvolili tudi miss Senffesta. Gorčice na “missici” Metki Tomažič sicer ob izvolitvi ni bilo videti, vendar se je v darilu, ki ji ga je dala seveda Podravka, gotovo skrivala kakšna tuba tega jedilnega dodatka. N. S.

8. november 1972

Nixon znova predsednik

Po podatkih, ki so jih sporočili o ameriških predsednikih volitvah davi ob šestih, je dobil zdajšnji predsednik ZDA Richard Nixon 63 odst. glasov volivcev, njegov nasprotni kandidat George McGovern 36 odst. Po državah, kar štejejo v Ameriki celo za pomembnejše kot glasove volivcev, je zmagal Nixon z elektorskimi glasovi v 43 državah, McGovern pa v eni, Massachusettsu in v Districtu of Columbia, ki zajema mesto Washington. Nixon je dobil 495 glasov volilnih mož, McGovern 17. Niso bili še znani podatki za sedem zveznih držav. McGovern je izgubil celo v svoji domači državi, South Dakoti, in v Kaliforniji, kjer je največ pričakoval.

9. november 1972

Tito čestital Nixonu

Predsednik republike Tito je poslal predsedniku ZDA Richardu Nixonu naslednjo brzojavko: “Ob vaši vnovični izvolitvi vam pošiljam iskrene čestitke. Želim vam tudi v prihodnje mnoga uspehov v prizadevanjih za blaginjo narodov ZDA in za krepitev miru in sodelovanja med narodi. Izrabljam to priložnost, da izrazim prepričanje, da se bodo tudi med vašim drugim mandatom razvijali prijateljski odnosi med našima državama in obojestransko koristno sodelovanje na vseh področjih.”

11. november 1972

Izbran plakat za jubilejno “lisico”

Organizacijski odbor najpomembnejše mariborske športne prireditve, tradicionalnega ženskega smučarskega tekmovanja za “Zlato lisico”, ki šteje za svetovni pokal in slavi letos 10-letnico obstoja, je na svoji zadnji seji izbral plakat za to prireditev. Z javnim natečajem je odbor prejel tri osnutke, izbral pa je predlog Ivana Dvoršaka in Dragiše Modrinjaka, ki bo kmalu krasil naše mesto. Sprejeti osnutek je najbolje izrazil željo organizatorja letošnje “Zlate lisice”. Poleg športnega tekmovanja je želel s plakatom prikazati tudi turistične zanimivosti Maribora. Avtorjema, ki sta si za osrednji lik plakata izbrala veleslalom francoske smučarke lacqueline Rouvier, je to uspelo z izredno posrečeno fotomontažo najbolj značilnih mariborskih stavb na dnu plaketa. Tako je najbolje prikazana glavna atrakcija pohorskega tekmovanja - vrhunsko smučarsko tekmovanje tik nad 120.000-glavim mestom. Plakat bo izdelan v treh barvah. S. V.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta