zadnje objavljene

pogledi

več
James K. Galbraith, profesor na fakulteti Lyndona B. Johnsona za javne zadeve pri Teksaški univerzi v Austinu,  Project Syndicate

mnenje

več

(O STRIPU) Frederik Peeters: Oleg

Rok Kajzer Rok Kajzer
08.10.2022 04:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frederik Peeters Oleg
Stephane Mahot

"Risal boš za zabavo. Preostali čas pa nazaj v realnosti," Olegu proti koncu na srce položi žena, sicer učiteljica, za katero je rahla možganska kap, ko stripar sprejme štiriletno delo za "heroic fanatsy" serijo, ki jo bo delal s scenaristom. S pristankom na to bo brez dvoma ob velik del svoje svobode. Za njim je namreč dolgo obdobje (neuspešnega) iskanja inspiracije za novo knjigo, strip, kjer ideje privrejo, a prav tako hitro zamrejo, tudi zato, ker "so en sam blef" in "ker mu niso nič podobne". Tudi tista sanjava, da bi risal o hudi preizkušnji, ki je prišla z ženino kapjo, se zdi, da bo izginila.

Čas iskanja izgubljenega navdiha (in zahtev publike, naj že enkrat napiše nadaljevanje uspešnice Delitev sveta), ki bi ga lahko označili za klišejskega, pa avtor mojstrsko zapolni s pripovedovanjem o njegovem doživljanju v intimnem svetu in (ne)razumevanju vse hitreje vrtečega se sveta. Oleg, ki zagotovo je - vsaj v določeni, če ne že v veliki meri - alter ego avtorja Federika Peetersa, koplje po svoji intimi, išče resnico in razmišlja o smiselnosti zgodb, ki se mu rojevajo v glavi, vse to pa se prepleta z domačim okoljem - partnerko, s katero je že dve desetletji v skupnosti, in odraščajočo hčerko, za katero se boji, da jo je preveč potegnil v svoj svet starih filmov, knjig, slik ...

Založba: VigeVageKnjige; Zbirka: Risoromani; Prevedla: Suzana Koncut; Leto izida: 2022; Vezava: mehka; Število strani: 184; Cena: 25 evrov
VigeVageKnjige

Z Olegom avtor pred nami odstira dobršen del svojega poklica in z njim svojega življenja, vsakdanjika. Riše o modernem svetu, hipokriziji, kultu površnosti, prevladi tehnologije, preobilju in ne nazadnje tudi o oligarhih, ki z majhnim, a sporočilno močnim trenutkom v stripu posegajo tudi v naš mikro svet. Tudi tako, da nam za nekaj sekund vzamejo pločnik. Naš pločnik. Peetersovo delo pa lahko beremo tudi kot ljubezenski poklon svojim najbližjim in kaj bi se lahko zgodilo, če bi iz mikro sveta nenadoma izginili.

Avtor se nam poleg tega preko Olega približa v orisovanju svojega (in s tem našega) vsakdana, spremljajoče monotonosti, njene neizbežnosti, predvsem pa nam pušča razmislek o času, v katerem živi(mo), in posledicah takšnega življenja. Odgovora nam seveda ne pusti, čeprav se občutku, da se je s sprejetjem pogodbe, s katero mu bodo drugi usmerili in uklenili tok misli, ustvarjanja in posledično tudi življenja, naposled vdal, ne gre izogniti. Toda ali ni s tem orisal tudi naših življenj?

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?