(O KNJIGI) Therese Anne Fowler: Prijazna soseska

04.09.2021 04:00
Take "prijazne" soseske, polne predsodkov, nikakor niso le značilnost mestec ameriškega juga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prijazna soseska ameriške pisateljice Therese Anne Fowler je pretresljiva knjiga o medsebojnih odnosih, rasnih razlikovanjih, lažeh in manipulacijah. Dogajanje je postavljeno v Oak Knoll, prijazno sosesko manjšega mesta v Severni Karolini. Vsaj prebivalci te ameriške malomeščanske idile si domišljajo, da so prijazni drug do drugega.

Založba:
Mladinska knjiga
Prevod:
Andrej Hiti Ožinger
Leto izida: 2021
Št. strani: 368
Vezava: trda
Cena: 32,99 evra

Soseska je dom botanične strokovnjakinje, temnopolte Valerie in njenega nadarjenega sina Xavierja, ki bo jeseni odšel na glasbeni konservatorij v San Franciscu. Valerie obožuje veličastno rastlinje v soseski, zlasti velikanski stoletni hrast na svojem posestvu. Ko se na sosednjo parcelo priseli nova družina, se hrast začne sušiti. In izginjati začne tudi navidezna idila te na videz prijazne soseske.

Novi sosedje, ki so postavili novo hišo z do zadnje pike urejenim, a golim in brezosebnim vrtom in ogromnim bazenom, so bogati in - beli. Njihova najstniška hči Juniper se zagleda v sosedinega sina Xavierja, ki ima rasno mešane starše. Njuno prijateljstvo, ki preraste v ljubezen, je pristno, starši “prijateljujejo” bolj zaradi nepisanih pravil te “prijazne” soseske. A le dokler se ne izkaže, da se Valeriejin hrast suši zaradi poškodb, ki so nastale pri gradnji bazena pri sosedih. Valerie, ki se s tem ne more sprijazniti, soseda toži, to pa pelje v katastrofo.

Knjiga je napisana s pripovedovalci v množini, tako da si bralec lahko predstavlja, da so to prebivalci soseske, opazovalci dogajanja. In razsodniki, čeprav nenehno poudarjajo, da se ne postavljajo na nobeno stran. A so vendarle tipični predstavniki takih “prijaznih” sosesk, ki nikakor niso le značilnost mestec ameriškega juga. Take “prijazne” soseske, polne predsodkov do vseh in vsega, kar ni v skladu s prevladujočim miselnim kalupom, imamo povsod. In zato lahko Prijazno sosesko berete le kot plažno čtivo ali za preganjanje dolgčasa na deževen jesenski vikend, lahko pa iz nje potegnete kaj več. Izbira je pač vaša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta