(INTERVJU) Udo Bullmann: Predsednica Evropske komisije je tisti teden razjezila mnoge

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.09.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udo Bullmann: “Raffaelle Fitto je kot predlagani izvršni podpredsednik Evropske komisije dobil zelo pomembno vlogo. To je onstran vsega, kar smo si po pogovorih s von der Leyen obetali.”
Udo Bullmann: “Raffaelle Fitto je kot predlagani izvršni podpredsednik Evropske komisije dobil zelo pomembno vlogo. To je onstran vsega, kar smo si po pogovorih s von der Leyen obetali.”
Andrej Petelinsek
Udo Bullmann je evropski poslanec iz Nemčije, član Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D), v Evropskem parlamentu donedavna predsedujoči pododboru za človekove pravice, pa tudi koordinator S&D na odboru za razvojno pomoč ter član odbora za mednarodno trgovino. Intervju je nastal minuli teden v Strasbourgu, v času plenarnega zasedanja največje demokratične institucije Evropske unije (EU), kasneje smo dodali le še manjši del komentarja nedeljskih volitev v Brandenburgu.

Iz intervjuja:

Res je, Slovenija si je ves čas prizadevala za takšen resor. Ampak pravite, da bo delo zahtevno. Spet je res, da so nekatere članice, denimo Nizozemska, širitvi nenaklonjene. Po drugi strani se težave in konflikti na Zahodnem Balkanu znova množijo, da sploh ne omenjava Ukrajine, ki je še zmeraj v vojni. Morda pa spričo vsega tega nihče drug zase niti ni želel tega resorja?

"Ha, ha! No, ne vem, vem pa, da je ta resor zelo pomemben. Nihče ne sme pričakovati, da bo komisar v rokah držal čarobno paličico. Če pa naj se vrnem k celotni strukturi nove komisije, opažam, da von der Leyen skuša predvsem sebi zagotoviti kar največjo prevlado, dominanco. V komisiji bo očitno trpela zgolj ljudi, ki ji ne bodo ugovarjali, oziroma bo trpela le tiste, ki so ji osebno všeč. V politiki pa je tako, da si na ta način sodelavcev ne morete izbirati. To velja že za nacionalne vladne koalicije, še posebej pa v Evropski komisiji, kamor na funkcije prihajajo ljudje iz različnih držav, ki imajo za nameček še različna politična ozadja. Zato tudi skupaj prevzemajo odgovornost. Zdaj pa vidimo, da pri ponujenih resorjih prihaja do prekrivanj in to ne le pri zunanji politiki, pač pa tudi pri energiji, transformaciji, Sredozemlju, migracijah itd. Zato pa ne bo jasno, kdo je za kaj pristojen in odgovoren. Predvidevam, da bo na koncu o vsem odločil kabinet Ursule von der Leyen, kar pa po pogodbi ni zamišljeno tako. Denimo, nemški kancler je odgovoren za usmeritve svoje vlade in v sporu odloči njegova beseda. V komisiji pa naj bi imeli kolegij, ki odloča skupaj. Če si želi von der Leyen nekakšno kanclersko pozicijo, mora pristati, da jo bomo na ta način tudi sodili. Če bo parlament rekel, da je bil sporazum s Tunizijo o migrantih slab, zategadelj ne bo več mogla reči, za to je kriv komisar Olivér Várhelyi, pač pa bo morala odgovornost za vse takšne odločitve sprejeti nase."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta