Dnevnik: Nov vikend, nov festival

Špela Težak
13.07.2019 06:02

Špela Težak, mladinska delavka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, ljubiteljica umetnosti. Vodja nevladne organizacije CET Platforma, zadolžena za razvoj mladih in tistih, ki delajo z mladimi. Popotnica po duši in po poklicu, promotorka programa Erasmus+ in evropskih vrednot. Ljubiteljica sodobne umetnosti in strastna uporabnica novih medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/ PETEK, 5. julij
Tisti čas v letu. Konec akademskega leta, začetek poletja, v društvu CET pa smo zvozili še eno uspešno sezono. Začeli smo jo jeseni v Londonu in zaključili s konferenco v Carigradu. Letos smo okrepili mednarodne aktivnosti in velik del leta preživeli na poti. Pa tudi doma nismo počivali. Pognali smo tranzicijo v smer socialne ekonomije, aktivno podprli kandidaturo Ptuja za evropsko prestolnico kulture 2025, okrepili smo bazo strank in se (po delovni dolžnosti) srečali z enim najuspešnejših svetovnih DJ-jev Feddejem Le Grandom. Za piko na i pa so nam na Art Staysu v oskrbo zaupali festivalski instagram račun.
Za mano je naporen teden. Ravno sem se vrnila iz Carigrada, kjer sem obiskala konferenco o zaposlovanju in podjetništvu mladih. Pot me je izčrpala, na CET-u pa me je seveda počakalo vse delo preteklega tedna, ki sem ga dokončala šele danes. Odgovorim na zadnje sporočilo in pripravim opremo za poročanje - začenja se moj najljubši domači festival, Art Stays!
Na južnem dvorišču dominikanskega samostana, ki ga tako čudovito obsije pozno popoldansko sonce, se je danes zbralo kakih 250 ljubiteljev sodobne umetnosti in poletnega dogajanja v mestu. Tudi gostujoči umetniki in kustosi so prišli. Domačim so se letos spet pridružili kolegi z Italije, več jih je prišlo celo iz daljne Azije, tudi Zulkifle Mahmod, ki je odprl prvo razstavo 17. Festivala Art Stays.
Slavnostno otvoritev so pospremili nagovori direktorjev festivala, zakoncev Forbici-Vicari in gostujočih umetnikov, nekaj besed je zbrani množici namenila tudi županja Ptuja. Sledila sta prerez traku in ogled zvočne instalacije Zvočno obzorje. Na koncu pa še druženje in okusna pogostitev, pripravljena iz lokalnih sezonskih pridelkov, manjkala ni niti tradicionalna torta.
S kozarcem sauvignona se ob spremstvu umetnika sprehodim po križnem hodniku, kjer je Zul umestil svojo zvočno skulpturo. To je izjemno zanimiva instalacija, ustvarjena posebej za Ptuj, ki opazovalca nagovarja, da posluša okolico in prostor. Minimalističnega videza in z zelo specifičnim zvočnim izrazom opozarja na zvoke iz okolice, ki se jih je človek naučil ignorirati, jih morda celo blokiral. Nagovarja ga, da si vzame premor in prisluhne. Zul mi razlaga o tem, kako se človeški um pusti zlahka zapeljati in da se z izumom novih tehnologij pogosto izgubimo sami v sebi. Da mi misliti.
Naslednja postaja: Slovenski trg. Domača jazz naveza Džezzva je tam odigrala izjemen otvoritveni koncert. Na Ptuju so le redke priložnosti za prijeten jazz večer, zato sem se njihovega nastopa že dolgo veselila. Po prekratkem koncertu se z obiskovalci preselimo na Mestni trg, kjer je spretni dvojec Movimento iz Italije pripravil videomapiranje. Letos je Ptuju podaril vizualno zgodbo, ki je na pročelju mestne hiše prikazala izjemno zgodovino Ptuja in tako obeležila 1950. obletnico njegove prve pisne omembe.
Dolg delovni dan zaključujem z zadnjimi močmi, a se že veselim prvega Zajtrka v galeriji jutri zjutraj.
/ SOBOTA, 6. JULIJ
Dan se je začel zgodaj, še pred zajtrkom sem uredila instagram @artstaysfestival in se pridružila zbranim gostom v dominikanskem samostanu. Zajtrk v galeriji je dobra alternativa sobotnemu ritualu s kavo, ki ga vsak Ptujčan vestno opravlja. V prijetnem ambientu dominikanskega samostana se družijo umetniki, kustosi in snovalci festivala. Gostje popijejo kavo in kaj zdravega pojejo, ob tem pa spoznavajo umetnika, letos Zula Mahmoda, in njegovo delo, ki ga je ustvaril za Ptuj. Po zajtrku je sledilo uvodno predavanje v ciklusu Art Stays Kino, ki ga je vodil dr. Gregor Radonjič. Izjemno zanimivo predavanje Antropocen: Od vizualnega opazovanja do izvorov vplivov na okolje je zaokrožilo sobotno dopoldne.
Pozno popoldan odprtje razstav na novi lokaciji: Galerija mesta Ptuj. Kar štiri razstave: Vznemirljive krajine, Narcis, Kras 360 in UV svetlobna instalacija V-sredi. Odprtje je bilo dobro obiskano, gostje zadovoljni z razstavljenim, festivalski instagram urejen. Največ navdušenja sta poželi virtualna instalacija in interaktivna podatkovna instalacija. Iz Prešernove se je dogajanje preselilo na Slovenski trg, na predstavitev javne intervencije v Murkovi ulici, v izvedbi revije Phroom. Za konec večera pa še koncert dueta Tumpej-Ivačič in posebni zvočni performans Sonic Horizon v izvedbi Zula Mahmoda. Izjemno zanimiva zadeva, ki bi se iz performansa pod ustreznimi pogoji hitro lahko razvila v res dober žur. Tak londonski.
/ NEDELJA, 7. julij
Za začetek dneva spet Zajtrk v galeriji, tokrat v Prešernovi, kjer sta nas na ogled po razstavi popeljala kustosa Alessandra Maccari in Carlo Sala. Sprehodili smo se tudi skozi UV-instalacijo, ki stoji nekje "V-sredi" med sedanjostjo in prihodnostjo. Po zajtrku ostanem v mestu, da uredim instagram in na koncu zaradi neurja obtičim v mestu.
Meteorne vode so zalile praktično vsa prizorišča. Največjo škodo pa je utrpela prostorska instalacija umetnice Yu Kato, dobitnice nagrade Arte Laguna Prize. Instalacijo, ki jo gradi že več dni, je veter odpihnil na spodnje dvorišče, kjer ji je polet v mesto preprečil sveti Florjan. Predani ekipi Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož in Art Stays sta takoj intervenirali in preprečili večjo škodo. Ironično, instalacija je posvečena naravi in se je napajala z močjo vetra.
Sočasno je intervencija potekala še v Miheličevi galeriji, Galeriji mesta Ptuj in dominikanskem samostanu. Večji del škode so sanirali in do večera se je program festivala nadaljeval. K sreči pa je bilo danes dogajanje zunaj mesta. V Tovarni umetnosti v Majšperku se je odprla razstava Prihodnost, delo v nastajanju, za konec dneva pa na Janškem Vrhu še mavrica in prva projekcija filma iz cikla Art Stays Kino. Ogledali smo si Watermark Edwarda Burtynskega.
/ PONEDELJEK, 8. julij
Dopoldan se je začela akademija Art Stays, ki jo festival izvaja skupaj s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj. Popoldan je sledil pogovor z umetnico v rezidenci Yu Kato, ki je povedala, da je veter v neurju malo preoblikoval instalacijo. V Miheličevi galeriji se je pozno popoldan odprla razstava Med peklom in nebom, ki nas nagovarja, da pogledamo onkraj lastne resničnosti. Večer smo zaključili s slovensko premiero dokumentarca Antropocen Burtynskega.
Ob koncu napornega dne ugotovim, da sem pozabila na kolegov rojstni dan. Vse najboljše!
/ TOREK, 9. julij
Dopoldan obiščem delavnice za otroke, ki jih vodi dolgoletna sodelavka festivala, sicer pa akademska slikarka in pedagoginja Tjaša Čuš. Otroci ustvarjajo zanimiva digitalna drevesa, vsaj tako se mi zdi. Današnje odprtje razstave je gostila družina Forbici v Galeriji Fo.Vi v Strnišču pri Ptuju. Pri njih gostuje skupinska razstava Android, ki se posveča pojavitvam telesa v sodobnih prostorih. Razstavi so se pridružili tudi avtorji Andrea Tagliapietra, Euro Rotelli in domačin Dušan Fišer, ki so se z obiskovalci zapletli v zanimiv razgovor. O ženskah in njihovih močeh.
/ SREDA, 10. julij
Danes je odprtje razstave gostila Galerija Magistrat, ki se nahaja v prvem nadstropju ptujske mestne hiše. Razstavo Stratifikacije je odprla županja Nuška Gajšek, zbrane goste pa je nagovoril tudi umetnik Toru Hamada. Večer se je nadaljeval v kinu s projekcijo filma Watermark. Za konec večera pa še multimedijski set The Area of Bustle. Izjemno zanimiv kolektiv umetnikov iz Italije prihaja na Ptuj že od leta 2005. V tem času smo bili priča številnim performansom, DJ-setom in tudi drum'n'bass poslastici v živo, vse v kombinaciji z domiselnimi projekcijami na zgradbe Slovenskega trga. Gospodje, ki delujejo pod taktirko kustosa Manuela Frare, tudi letos niso razočarali. Moja elektronska duša pa me sili, da pomislim, kako zelo lepo se da elektronsko glasbo spajati s sodobno umetnostjo, in si zraven predstavljam naslednji res dober žur. Tisti, ki me poznajo, bodo razumeli.
/ ČETRTEK, 11. julij
Danes je potekala prav posebna delavnica, ki sem se je udeležila tudi sama, pa čeprav je bila mišljena bolj za otroke. Na Ptuju se namreč mudi gospod Giancarlo Busato iz Umetniške grafične delavnice Busato iz Vicenze. Omenjena delavnica je najstarejša še delujoča v Italiji, že kar štiri generacije. Giancarlo pogosto pride na Ptuj, v preteklosti je že razstavljal na Art Staysu, njegove delavnice pa so zelo priljubljene, saj se lahko otroci preizkusijo v celotnem procesu ustvarjanja grafik. Popoldan se je v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj odprla razstava Študije prihodnosti študentov s petih akademij in razstava Future Motion v pritličju Galerije mesta Ptuj, v kinu pa se je odvrtela še zadnja projekcija cikla Burtynskega, Manufactured Landscapes. Dan smo zaključi z okroglo mizo, na kateri smo z umetniki in obiskovalci z vseh strani sveta razmišljali o prihodnosti.
Pred mano je še zadnji festivalski dan, čez vikend počitek, da bom hitreje napisala vsa zaostala poročila, nato pa - nov vikend, nov festival. Tokrat pri sosedih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta