Zvestoba do krofa

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
06.03.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Obstajajo celo tako predani pristaši krofa, da so se v krofovo meko pripravljeni pripeljati iz Kopra ali Maribora. O tem sem se minulo nedeljo (spet) prepričal na lastne oči. Vrsta, ki se je vila pred gostiščem na Trojanah, je bila dolga kot slinasta kača (ker sline so se čakajočim pocedile). Ko prispeš tja, slučajno ali namenoma, te nič ne ustavi na poti do omamnega vonja po cvrtju. Nihče se tudi ne vpraša, kako je inflacija obdelala krofovo podobo. Med epidemijo koronavirusa se je podražilo tako rekoč vse (tudi moka, jajca, sol, sladkor, olje, marmelada), zato je 1,6 evra za trojanski krof z marmelado kar sprejemljivo (sploh pa s sedmim, ki je zastonj).

Še posebej zato, ker je ponudba odvisna od povpraševanja - slednje pa je enormno in nepredstavljivo. In to vse od avgusta 2005, ko so odprli 8,2-kilometrski avtocestni odsek Trojane-Blagovica (ko je bila dokončana 231 kilometrov dolga avtocesta A1 Maribor-Ljubljana-Koper). Navkljub "obvoznici" od slovenske krofove središčne točke so tamkajšnji gostinci že takrat videli luč na koncu predora: "Opravili smo anketo in ta je pokazala, da se bo 70 do 80 odstotkov gostov vračalo k nam po krofe kljub avtocesti." In niso se zmotili.

Klara Širovnik
Igor Napast

Po pustnem vrvežu sodeč - s polno paro so v škatle in vrečke pakirali krofe (vsaj) na štirih prodajnih mestih - se na Trojane vračajo kar vsi (še živeči) nekdanji gosti pa še nekaj mladih sil so navdušili. Tradicija trojanskega krofa se kar sama izpisuje iz roda v rod, ne da bi potrebovala pokača z bičem. Prešernova Zdravljica in trojanski krof sta del našega genskega zapisa; tako pač je in pika - vsem novodobnim smernicam zdravega življenja navkljub (ker eden pa res ne more škoditi, ampak, joj, ko eden ni nobeden).

Leta 1913 se je avtobus med Ljubljano in Celjem po makadamski cesti v sončnem vremenu cijazil tri ure. Na tej relaciji sta vozila dva avtobusa: eden je odpeljal iz Ljubljane, drugi iz Celja, oba pa sta se ob 8. uri ustavila Pri Konšku na Trojanah. Potniki so si privoščili poživitveni zajtrk, popoldne, ko sta se avtobusa srečala iz nasprotnih smeri, je bil na vrsti pomiritveni obed ... Polni avtobusi se tam ustavljajo še danes. Po nič več mastnem trojanskem krofu se prileže še malo kviza: koliko je dolg predor Trojane? Tisti, ki se v prestolnico vozite v službo, najbrž že veste: 2931 metrov je dolga predorska cev proti Celju in 2840 metrov v smeri Ljubljane. Po krof nam k sreči ni treba na Triglav (2864 metrov).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?