Želimo si enako kot decembra 2014: Veselja in baterij

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
27.12.2020 05:00
Kako je Fištravcu crknila baterija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Želje pred novim letom se ne spreminjajo. Voščimo si zdravja, sreče in veselja, ker če bo prvo, bo tudi drugo, in če bo drugo, bo tudi tretje, in če nam bo prvo služilo, bo drugega in tretjega v izobilju. Zakaj vedno in povsod enako? Ker gre za dobrine, ki jih ni mogoče kupiti. In nam jih vselej po malem primanjkuje oziroma imamo občutek, da še nismo dosegli limita - pri sreči in veselju pa sploh. Z zdravjem je itak tako, da ni popolno - če že ne moramo vsak dan pogoltniti dvajset pisanih tablet, nekoga boli zob, drugega glava, četrtemu je odpovedalo koleno (pa ravno zdaj!). Vendarle, poleg treh osnovnih želja se tu in tam komu prikrade še kakšna majhna obljuba, ki bi jo veljalo v prihodnjem letu (obdobju, mandatu) uresničiti. Tako sem se v teh prazničnih trenutkih spomnil lepih želja, ki nam jih je namenil tedanji župan in sedanji vršilec dolžnosti direktorja Dijaškega doma Maribor Andrej Fištravec. Obljubil nam je tovarno kitajskih baterij, ki bo zaposlila 52 delavcev.

Tako zelo me je Andrej v tistem volilnem letu očaral z vizionarstvom in dobrohotnostjo, da sem si decembra 2014 zaželel v tem časopisu: "Dragi dedek Mraz, prinesi nam baterije. Malo pač zamiži glede županove pridnosti in porednosti in zlasti načelnosti pa mu daruj mednarodno podjetje za proizvodnjo baterijskih sistemov v Mariboru. Obljuba dela dolg, si nas učil prav ti, dedek Mraz - gotovo tudi njega, ki nam je obljubil zvrhan koš baterij. Pa da ima laž kratke noge, si nas učil prav ti, dedek Mraz. Če nam boš, ljubi dedek Mraz, prinesel tovarno baterij, bo mesto izgubilo 52 brezposelnih ..."

Kot vidite, večina novoletnih želja res ostaja enakih - baterij še ni. Adi Smolar je sicer s kitaro upesnil fobijo zaradi teveja, a summa summarum so njegovi takti aktualni še danes: Bog ne daj, da bi crknila baterija. Torej imam, v povezavi z baterijo, skromne želje tudi za leto 2021: da bi mi pametni telefon neprekinjeno delal vsaj tri dni brez polnjenja in da mi slučajno ne bi crknila, ko me bo lovil kočevski medved (s kočevskim policajem vred). A vidite, kako malo človek potrebuje, da je vesel in srečen - eno baterijo. Ne pa tovarne baterij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.