Zdravo obvladovanje telesne teže pri otrocih

Reuters
13.02.2020 16:05

Ali programi za zdravljenje debelosti povečujejo samozavest ali povzročajo škodo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preveč je lahko hitro premalo.
Profimedia

Programi za zdravljenje debelosti imajo pri otrocih poleg izgube odvečne teže tudi druge pozitivne učinke: zaradi njih začnejo mnogi nase gledati v bolj pozitivni luči. Raziskovalci so na podlagi analize podatkov, zbranih v okviru 64 preteklih študij, sklenili, da programi za zdravljenje debelosti pri otrocih očitno okrepijo samozavest in izboljšujejo predstavo o lastnem telesu, vendar ne samo zaradi tega, ker se v okviru njih znebijo odvečnih kilogramov. "Profesionalno vodeni programi za ohranjanje zdrave telesne teže, namenjeni otrokom, lahko vodijo k boljšemu psihičnemu počutju otrok, vključno s povečanjem samozavesti in zadovoljstva z lastnim telesom," meni dr. Megan Gow, članica Nacionalnega sveta za zdravje in medicinske raziskave pri Univerzi v Sydneyju in glavna avtorica študije.
Seveda bi lahko ob tem takoj pomislili, da sta večja samozavest in zadovoljstvo z lastnim telesom izključno posledica izgube odvečne telesne teže, vendar so stvari po besedah Gowove vseeno bolj zapletene. "Opravili smo analizo, ki naj bi pokazala, kaj je najbolj prispevalo k temu napredku. Izkazalo se je, da je izguba telesne teže samo eden od dejavnikov, ki so prispevali k izboljšanju psihičnega počutja otrok. Med drugimi dejavniki bi lahko bila podpora, ki jo otrokom nudijo izvajalci programa, ter tudi bolj zdrava in kakovostna prehrana," še navaja dr. Gowova.
Izguba telesne teže je bila sicer povezana s povečanjem zadovoljstva z lastno telesno podobo, vendar očitno ni odigrala posebne vloge pri okrepitvi samozavesti, čeprav so otroci zaradi teh programov precej shujšali. Podatki iz 49 študij, v okviru katerih so raziskovalci preučili vpliv programov za zdravljenje debelosti na samozavest udeležencev, nakazujejo, da je ta pozitivni učinek trajen. Podobno je analiza podatkov iz študij o spremembah zadovoljstva z lastnim telesom pokazala, da programi za zdravljenje debelosti pri otrocih očitno povečujejo zadovoljstvo z lastnim telesom in da je tudi ta učinek trajen. Nova študija bi lahko omilila bojazni, da utegnejo programi za zdravljenje debelosti pri otrocih povzročati psihično škodo, pravi Marsha Marcus, profesorica psihiatrije in psihologije na medicinski fakulteti pri Univerzi v Pittsburghu. "Vprašanje, ali so programi za zdravljenje debelosti pri otrocih v vseh pogledih koristni ali pa pri njih nenamerno povzročajo škodo, je zelo pomembno," pravi Marcusova, ki sicer ni sodelovala pri omenjeni študiji. "Nekatere ljudi, zlasti tiste, ki se ukvarjajo z motnjami prehranjevanja, skrbi, da utegne vsako omejevanje vnosa hrane povzročiti težave."
Toda večina do sedaj opravljenih raziskav po besedah Marcusove ni potrdila, da bi lahko obvladovanje telesne teže negativno vplivalo na različne psihosocialne težave, kot so tesnoba, depresija in motnje prehranjevanja, vsaj ne kratko- ali srednjeročno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta