Raziskava je pokazala: Otroci se po ločitvi staršev pogosto zredijo

NR
14.07.2019 04:59

Britanska študija je pokazala, da pri otrocih ločenih staršev obstaja večja verjetnost, da bodo v 36 mesecih po razpadu družine pridobili prekomerno telesno težo ali postali debeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Raziskovalci z Londonske šole za ekonomijo in politične znanosti so analizirali podatke o 7574 otrocih, rojenih med letoma 2000 in 2002. Njihove ugotovitve kažejo, da družine, v katerih sta se starša ločila, nujno potrebujejo boljšo zdravstveno podporo. Študija razkriva vrsto razlogov, ekonomskih in neekonomskih, zaradi katerih se utegnejo otroci po ločitvi staršev močno zrediti.
V ločenih gospodinjstvih je običajno na razpolago manj denarja za sveže sadje in zelenjavo, navaja študija. Ker morajo starši samohranilci delati več, imajo manj časa za pripravo zdravih obrokov. Take družine imajo na voljo manj denarja za obšolske dejavnosti, vključno s športom. Ločeni starši imajo manj časa in energije, da bi poskrbeli za zdrave prehranjevalne navade svojih otrok. Starši se zaradi čustvenih težav sami prenajedajo, medtem ko njihovi otroci pojedo preveč sladke in mastne hrane.
Podatki o otrocih so bili zbrani v okviru britanske raziskave, med katero so raziskovalci spremljali življenje reprezentativnega vzorca britanskih otrok, rojenih na začetku novega tisočletja. Otroke so preučili pri starosti devet mesecev ter pri treh, petih, sedmih, enajstih in štirinajstih letih. V okviru najnovejše študije so izvedenci sicer izločili podatke, zbrane pri starosti 14 let, da so se lahko osredotočili na obdobje pred adolescenco.

Dolgotrajne posledice ločitve staršev

Kar 1573 otrok (eden od petih) je do starosti enajst let doživelo ločitev svojih staršev. Strokovnjaki so v okviru študije spremljali tudi višino in težo otrok ter starost in spol, da so lahko izračunali njihov indeks telesne mase (BMI). Ta je splošno sprejeto merilo za ugotavljanje zdrave telesne teže, prekomerne telesne teže ali debelosti. Pokazalo se je, da so otroci ločenih staršev v 24 mesecih po razpadu družine pridobili več kilogramov kot otroci, katerih starši se v tem obdobju niso razšli. Hkrati je obstajala pri otrocih ločenih staršev večja verjetnost, da bodo v 36 mesecih po razpadu družine pridobili prekomerno telesno težo ali postali debeli.

Šola je edini prostor, kjer se lahko vsem otrokom zagotovi enak dostop do telesne dejavnosti.
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta