Zakaj ljudje med spanjem ne slišimo?

NR
24.05.2020 03:25

Možgani sprejmejo odločitev o tem, ali se bomo odzvali na neki zvok ali pa bomo še naprej spali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najlepše je zaspati kot top.
Profimedia

Naš organizem se lahko odloči, da se med spanjem ne bo zmenil za zvoke, gibe in vonjave, ki nas obdajajo in bi nas morda sicer prebudili. To odločitev najpogosteje sprejmejo naši možgani. Čeprav naša ušesa delujejo kot običajno, naši možgani opravljajo vlogo filtra in sprejemajo odločitve o tem, ali se bomo odzvali na neki zvok in se prebudili ali pa bomo nemoteno spali naprej.
Če se ob določenem zvoku prebudimo, lahko oblikujemo spomin, da smo ga slišali, toda če se ne prebudimo, je tako, kot da sploh nismo ničesar slišali. Gre za nenavadno orodje, ki nas ščiti pred tem, da bi se med spanjem prebujali ob čisto vseh zvokih, gibih in vonjavah. Toda hkrati nas ne odreže povsem od zunanjega sveta, ker to ne bi bilo preveč dobro za naše preživetje.

Naši možgani se odzivajo na glasne zvoke

Glasnejši zvoki nas prebudijo prej kot tišji. Tako se ob glasnem ropotu, ki nastane, če sredi noči nekaj pade na tla, skoraj zagotovo ustrašimo in prebudimo, medtem ko brenčanje komarja okoli naše glave najpogosteje mirno prespimo.
Pomembna je tudi vrsta zvoka. Zvoki, ki so za nas bodisi nenavadni bodisi pomembni, nas bodo prej prebudili. Naši možgani interpretirajo nenavadne zvoke kot grožnjo in nas na to nevarnost opozorijo. Na podlagi tega sprejmemo odločitev, ali se moramo zaščititi in zbežati, če je to potrebno. Samo predstavljajte si, kako uporabno in varovalno orodje bi bilo to za naše prednike, ki so pogosto spali kar sredi divjine, obdani z nevarnimi plenilci, kot so levi in tigri.
Na srečo nas ni treba več biti strah zveri z ostrimi zobmi, vendar je kljub temu koristno, da se med spanjem zavedamo glasnih pokov ali nenavadnih zvokov, ker se lahko samo tedaj tudi odzovemo nanje. Naši možgani nas bodo tudi prej prebudili ob zvokih, za katere menijo, da so pomembni, kot denimo tedaj, če nas nekdo pokliče po imenu. Prej se torej prebudimo, če nekdo v naši bližini izgovori naše ime, kot če izgovori ime nekoga drugega.

Zvoki in globina nočnega spanca

Med spanjem prehajamo skozi različne cikle, od dremeža in lahnega spanca do globokega in najglobljega spanca. Ponoči se naše telo umiri in nato zaspimo. Vsako noč prehajamo skozi pet različnih obdobij spanja, ki predstavljajo en cikel. Običajno se na noč eden za drugim zvrsti tri do pet ciklov. V fazi lahnega spanca se prebudimo veliko hitreje kot v fazi globokega.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta