Zakaj je sneg bele barve?

NR
06.01.2019 03:28

Vidno svetlobo sestavljajo različne frekvence svetlobe. Različni predmeti imajo različne barve, ker posamezni delci, kot so atomi in molekule, vibrirajo v različnih frekvencah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponoči so vse mačke črne.

Ljudje imajo sneg radi, ker vse prekrije z belo odejo. Celo vremenarji govorijo o beli pošiljki, v prazničnem času pa poslušamo pesmi o belem božiču. Sneg ne bi bil sneg, če ne bi bil bel. A če dobro pomislite, je nenavadno, da je bel, saj je sestavljen iz kopice ledenih kristalov. Od kod torej dobi svojo belo barvo?
Da bi razumeli, od kod belina, moramo razumeti, zakaj imajo različne stvari različne barve. Vidno svetlobo sestavljajo različne frekvence svetlobe. Naše oči različne frekvence zaznavajo v različnih barvah. Različni predmeti imajo različne barve, ker posamezni delci, kot so atomi in molekule, vibrirajo v različnih frekvencah. Elektroni delca vibrirajo v določeni meri kot odziv na energijo oziroma frekvenco energije. V primeru svetlobne energije molekule in atomi absorbirajo določeno količino svetlobne energije v odvisnosti od frekvence svetlobe in absorbirano energijo nato oddajajo kot toploto. To pomeni, da predmeti določene frekvence svetlobe absorbirajo v večji meri kot druge.

Ta muhasta svetloba

S svetlobnimi frekvencami, ki jih predmeti niso absorbirali, se lahko zgodijo različne stvari. Pri nekaterih materialih delci ponovno oddajo fotone, ki potujejo do naslednjega delca. V tem primeru svetloba potuje skozi material, ki je v tem primeru prozoren. Pri večini trdnih materialov delci ponovno oddajo večino neabsorbiranih fotonov iz materiala, skozi katerega prodre zelo malo svetlobe. Taki predmeti so netransparentni. Barva netransparentnega predmeta je zgolj kombinacija svetlobne energije, ki je delci predmeta niso absorbirali.

Ledeni kristal
Enakost v različnosti

Bele, a včasih tudi modre

Čeprav se nam zdi, da so voda, led in posamezne snežinke prozorne, je voda pravzaprav prosojna. Svetloba se pri prehajanju skozi prozoren material ne spremeni, medtem ko se pri prehajanju skozi prosojen material ukrivi. Svetloba, ki prodira skozi snežinko, se ukrivi in razprši skozi spekter nepravilnosti vsakega posameznega kristala. Zaradi tega vidimo belo svetlobo, enako kot se nam kup sladkorja ali soli zdi bel, čeprav je vsak posamezni kristal videti prozoren.

Obarvani sneg in Aristotel

Sneg, ki so ga obarvale alge, pa je veliko bolj pogost pojav. Enocelične alge lahko sneg obarvajo v različne barve, od rdeče in modre do zelene. Najbolj pogosto je sneg zeleno obarvan zaradi zelene alge klamidomonas. Ta vsebuje klorofil, zeleni pigment, ki pomaga rastlinam pridobivati energijo iz svetlobe, vendar povzroča tudi zeleno obarvane snežne kristale. Alga klamidomonas nivalis vsebuje tudi roza pigment in sneg obarva roza. Oranžne in rdeče alge prav tako vsebujejo klorofil, vendar je njihova barva posledica pigmentov, ki jih ščitijo pred ultravijolično svetlobo. Barva postane še intenzivnejša v stisnjenem snegu, zaradi česar človek in živali pustijo obarvane stopinje v snegu.
Z algami obarvan sneg je pogost pojav na Grenlandiji, Antarktiki, Aljaski, na Japonskem, v Evropi in na Kitajskem ter ob obalah Severne Amerike in v Himalaji. Obarvani sneg je več stoletij predstavljal uganko za ljudi. O tem tedaj nepojasnjenem fenomenu je pisal že Aristotel. Alpinist, fizik in navdušenec nad botaniko Horace-Benedict de Saussure je v poznem 18. stoletju prvi ugibal, da bi lahko razlog za obarvani sneg iskali v botaniki. Algolog Robert Chodat je v poznem 19. stoletju prvi preučil sneg pod mikroskopom. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta