Z domačimi zdravili iz črnega bora se izognemo prehladu

Borut Cerkvenič
13.06.2021 02:40
Črni bor zdravilno deluje pri prehladnih obolenjih, gripi, astmi ali naduhi, bronhitisu, pljučnici. Eterično olje vtiramo za pomoč pri revmi, kožnih boleznih in ekcemih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črni bor je ena najodpornejših drevesnih vrst, prilagodi se tudi težkim razmeram. Foto: Profimedia
Profimedia

Črni bor (Pinus nigra) je drevo iz družine borovk. Domača imena zanj so bora, borov, borovc, for.

Drevo črnega bora doseže do 40 metrov višine in več ter premer do enega metra. Veje se razširijo kot dežnik. Iglice so temno zelene barve in so dolge 10 do 15 centimetrov, so v parih, po dve na enem poganjku. Cvetovi so enospolni. Cveti od maja do junija. Ženski cvetovi so v socvetjih. Iz socvetij se razvije storž, ki se kasneje posuši in porjavi.

Iz socvetij se razvije storž, ki se kasneje posuši in porjavi.
Wikimedia Commons

Črni bor je ena najbolj odpornih drevesnih vrst in raste v težko dostopnih predelih, k čemur pripomore globok koreninski sistem, ki se prilagodi različnim nadmorskim višinam, uspeva vse do 1600 metrov nadmorske višine. Črni bor raste po vsej Evropi, največkrat v strnjenih sestojih. Zaradi skromnosti in odpornosti je najprimernejša drevesna vrsta za pogozdovanje kraških goličav, tudi v hladnejših mestih. Črni bor je tudi edina vrsta, ki je odporna proti onesnaženemu zraku.

Vsebuje vitamin C, eterično olje, terpentin, smolne kisline, katran, smole, grenko snov pinipikrin in ocetno kislino. Mlade poganjke in iglice črnega bora uporabljamo za čaje, vitaminske napitke in sirupe. Vršičke nabiramo maja in junija, smolo zgodaj spomladi ali jeseni, vejice z iglicami pa celo leto.

Iglice so temno zelene barve in so dolge 10 do 15 centimetrov.
Profimedia

Zdravilno deluje pri prehladnih obolenjih, gripi, astmi ali naduhi, bronhitisu, pljučnici. Eterično olje vtiramo za pomoč pri revmi, kožnih boleznih in ekcemih.

Smola, če jo vtiramo, pa pomaga pri kalcinaciji v ramah in peti, bolečinah v sklepih, vratu, išiasu, pri vnetju dlesni, glavobolu, turih.

Črni bor v mariborskem Mestnem parku Foto: Borut Ambrožič
Borut Ambrožič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta