Vplivajo dolgi poletni dnevi na vaš spanec? Pomagajte si z našimi predlogi in si zagotovite mirne in dolge noči

NR
11.07.2021 04:30
​Poleti se lahko veselimo lepega in vročega vremena, počitnic, poležavanja na plaži. Težave s spanjem nikakor ne sodijo med prednosti, ki jih prinese poletje, a veliko ljudi v tem času težje spi. Ne glede na to, ali težko zaspite ali se ponoči zbujate, lahko krajše poletne noči in vroče temperature otežijo potreben počitek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če se naučite sprostiti, lahko ponoči brez težav umirite svoje telo in zaspite ne glede na letni čas. Foto: Canstockphoto
Canstockphoto

Toda zakaj je poleti težje spati? Po študiji iz leta 2011 lahko letni časi vplivajo na kvaliteto spanca. Raziskovalci so ugotovili, da se poleti prej prebujamo, težave s spanjem, kot sta nespečnost in utrujenost, pa so pozimi manj pogoste (čeprav imajo ljudje seveda tudi pozimi težave s spanjem). V nadaljevanju je nekaj vzrokov, zakaj poleti morda ne spite dobro.

​Več dnevne svetlobe

V študiji iz leta 2019 so ugotovili, da daljša izpostavljenost dnevni svetlobi prispeva k budnosti ponoči in manjšemu času delta spanja - pomirjujoči fazi spanja. V tej študiji so označili svetlobo kot najpomembnejši zunanji dejavnik, ki vpliva na cirkadiani ritem, na notranjo uro, ki nadzoruje naš cikel spanja in budnosti. "Daljša izpostavljenost dnevni svetlobi in višje temperature ter vlaga otežujejo dobro spanje," pravi dr. Kat Lederle, znanstvenica, ki se ukvarja s spanjem, in kronobiologinja. "Vaša telesna ura v možganih uporablja svetlobo in temo kot signala za dan in noč," pravi. "Dlje ko bomo videli svetlobo, dlje bo telesna ura telesu sporočala, da je dan in da mora ostati budno."

Telesna ura v možganih uporablja svetlobo in temo kot signala za dan in noč. Foto: Canstockphoto
Canstockphoto

​Kasnejše sproščanje melatonina

Ko se stemni, naša telesna ura s sproščanjem hormona melatonina signalizira, da je čas za spanje. Ko vzhaja sonce, se izločanje melatonina ustavi, da se telo lahko pripravi na dan. "Zaradi daljše dnevne svetlobe je poleti čas izločanja melatonina krajši kot pozimi," pravi Kat Lederle. "To je eden od razlogov, da se morda poleti prej zbudimo in nekoliko manj spimo."

​Stres

Hipnoterapevt in strokovnjak za spanje Dipti Tait pravi, da je lahko spanje še dodatno moteno, če smo v stresu ali če imamo skrbi. "Hormoni in kemikalije imajo veliko vlogo pri vzdrževanju ravnovesja in homeostaze," pravi Tait. Hormonske spremembe v menopavzi ali nadledvična in kemična neravnovesja zaradi tesnobe in stresa bodo po njegovih besedah močno vplivala na sproščanje melatonina in spanje.

​Dejavniki življenjskega sloga

Pomembni so tudi dejavniki življenjskega sloga. "Ker so dnevi daljši, lahko naredimo več, več se družimo in smo bolj aktivni," pravi Tait. "Ker je poletni življenjski slog bolj družaben, morda večerjamo kasneje kot pozimi, popijemo več alkohola." Tait ugotavlja, da lahko spimo manj tudi zato, ker gremo v posteljo kasneje, zbudimo pa se ob svitu. "To lahko negativno vpliva na naš vzorec spanja, kar povzroča pogosto nočno prebujanje ali celo večjo utrujenost podnevi," pravi. Kat Lederle se s tem strinja. "Izkoristimo daljši dan in toplo vreme," pravi, "vendar pa nam družabna srečanja jemljejo čas za spanje." Kot je omenil Tait, lahko daljše druženje pomeni tudi večji vnos alkohola. Po besedah Kat ​​Lederle to dolgoročno ne pomaga pri spanju: "Čeprav nam alkohol lahko pomaga zaspati, pa moti spanje v drugi polovici noči. Spanje postane bolj razdrobljeno, mi pa se zbudimo utrujeni."

​Višje temperature

V kombinaciji z daljšim dnevom lahko tudi višje temperature povzročajo motnje spanja. "Ko smo pregreti, preide telo iz sproščenega stanja v povišano stanje zavedanja," pravi Tait. Po njegovem mnenju gre za vgrajen varnostni mehanizem, ki preprečuje pregrevanje telesa. "Naša podzavest nas bo zbudila, da uravna svoj notranji termostat in ga vrne na normalno telesno temperaturo," pravi. "Ko naša telesna temperatura pade, je to za telo znak, da je spet 'varno' spati. Spanje bo veliko globlje in kvalitetnejše."

Ko telesna temperatura pade, je to za telo znak, da je "varno" spati. Foto: Djd/Lr Health Und Beauty
Djd/Lr Health Und Beauty

​Kako tudi poleti dobro spati

Zaradi daljšega svetlega dela dneva, ki vpliva na cirkadiani ritem, višjih temperatur, ki nas ohranjajo budne, in druženja, ki vpliva na kvaliteto spanca, se vam morda zdi, da bijete že izgubljeno bitko. Ne obupajte! Obstajajo načini, kako si lahko v daljših poletnih dneh zagotovite, kar potrebujete.

- Imejte svoj urnik in ga upoštevajte. Kat Lederle pravi, da je pomembno, da gremo pravočasno spat in da pravočasno vstanemo. "S poznim odhodom v posteljo ni nič narobe, če se to zgodi enkrat ali dvakrat," pravi, "poskusite pa se držati običajnega ritma spanja s čim manj izjemami."

- Čez dan zmanjšajte izpostavljenost svetlobi, zlasti pa v večernih urah, saj s tem pomagate telesu, da se pripravi na spanje. "Čez dan imejte zavese zagrnjene," pravi Kat Lederle, "zvečer pa odprite okna, da bo veter ohladil spalnico."

- Nočna temperatura naj bo nizka. Če je prostor prezračen, je spanje kvalitetnejše, pravi Kat Lederle. Odprite okno ali vrata ali uporabite ventilator. Najboljša temperatura za spanje je približno 18,3 stopinje Celzija.

- Naučite se sproščanja. Tait meni, da je sproščanje premalokrat uporabljena veščina. Če vam to preide v navado, lahko močno izboljšate kvaliteto spanja. "Če se naučite sprostiti, lahko ponoči brez težav umirite telo in zaspite ne glede na letni čas," pravi Tait. "Poiščite del dneva, tudi če je to le nekaj minut, ko lahko zberete svoje misli." Po mnenju Taita je to dobra praksa za vse dni v letu, ne samo poleti. "Zelo je pomembno, da si vzamemo čas in se čez dan zberemo, umirimo in premagamo stres, da nismo zvečer pred spanjem preobremenjeni," pravi. Če se med daljšimi poletnimi dnevi spopadate s težavami s spanjem, je prvi nasvet strokovnjakinje, da odmislite vse skrbi. "Skrbi vas lahko še bolj ovirajo pri dobrem spancu."

- Pred spanjem zatemnite sobo. Študija iz leta 2017 je pokazala, da so ljudje, ki so naredili tako, spali bolje kot tisti, ki prostora niso zatemnili. Kat Lederle pravi, da lahko temna soba spodbuja mirnejši spanec, vendar odsvetuje zelo gosto tkane zavese. "Zjutraj malo svetlobe pomaga telesni uri, da pripravi telo, preden se boste zares zbudili." Namesto zaves se raje odločite za masko za oči.

Zjutraj malo svetlobe pomaga telesni uri, da pripravi telo na prebujanje.
Profimedia

- Razvijte dobre spalne navade. Tait verjame, da bolj ko so razvite dobre spalne navade, bolj se bodo možgani naučili povezati te navade s spanjem. "To bi lahko bila topla kopel, ki bi vas sprostila, prijeten roman, mirna glasba ali nežno raztezanje. Poiščite način, ki vam ustreza, in ga ponavljajte, dokler ne postane vaša navada pred spanjem," svetuje.

- Uporabite lahke tkanine. Če vas motijo ​​višje temperature, Kat Lederle predlaga, da oblečete lahko pižamo in uporabite posteljnino iz blaga, ki odvaja vlago. "Pižamo položite za nekaj ur v zamrzovalnik, da se ohladi," priporoča. Za posteljnino izberite lahke tkanine, kot so svila, saten ali bambus. (Healthline)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta