Vodnikov dežnik nad glavo mora postati zgodovina

Miroslav Bertoncelj
08.03.2020 02:21

Dunja Bohorič je nova predsednica Združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunja Bohorič je vodnica z dolgoletnim stažem.
Miroslav Bertoncelj

Ne le zaradi bruseljske direktive deregulacije poklicev, ampak tudi zaradi želja nekaterih naših organizatorjev potovanj po zmanjšanju stroškov bi bili turistični vodniki predlani skorajda izbrisani iz slovenske turistične zakonodaje. Posledice bi bile pogubne, saj se zaradi nelojalne konkurence, finančne nediscipline in neprimernega nagrajevanja že danes veliko turističnih vodnikov komaj preživlja z vodenjem. Zato je tem bolj čudno, da je v zadnjem letu upadlo število članov Združenja turističnih vodnikov Slovenije (ZTVS), ki je s pomočjo mlajših stanovskih društev preprečilo katastrofo. Oživitev ZTVS je glavni motiv novega vodstva, ki mu sedaj predseduje Dunja Bohorič.
"Sem upokojena podjetnica in imam več časa kot aktivni vodniki, ki se morajo angažirati za čim več vodenj, da z zaslužkom plačujejo socialne in davčne obveznosti," razlaga Dunja Bohorič, ki je kot turistična vodnica že skoraj 20 let v najstarejši stanovski organizaciji turističnih vodnikov pri nas. Združenje obstaja že od leta 1988. Nova predsednica ga želi postaviti na nivo, kot ga je imelo pred leti. Zastavila si je program, ki sega od organizacije strokovnih predavanj in izletov, obnovitve pogajanj z zakonodajalci glede oblik zaposlovanja vodnikov do sodelovanja s turističnimi agencijami, tudi v zvezi s spoštovanjem predlogov o minimalnih vodniških honorarjih. Želi več stikov z domačimi in mednarodnimi stanovskimi združenji ter drugimi turističnimi akterji (muzeji, fakultetami, parki ipd.), do praktične predstavitve uporabe tudi pri nas vedno bolj zaželenega "avdio vodnika" in hkrati zagotovitve teleskopskih označevalnih palic vsem članom ZTVS. Dežnik nad glavo mora postati zgodovina!

Združenje turističnih vodnikov Slovenije želi vsem članom zagotoviti teleskopske označevalne palice.
Sašo Bizjak

Vodniški žulji

Da njeni cilji ne bi ostali samo črke na papirju, je pripravljena za pogovore prekrižariti našo domovino. A pred dnevi v Zavodu za turizem Maribor še ni bilo časa za povratni telefonski klic in upa, da bodo drugje imeli več posluha za iskanje skupnih točk pospeševanja turizma. Tem bolj, ker se, pravi Dunja Bohorič, "v ZTVS zavzemamo, da bi lokalni vodniki, vsaj mlajši, opravili tudi izpit za državno licenco. Če naredim primerjavo: težko je biti kirurg brez medicinske fakultete. Lokalni vodniki so potrebni, saj je bolj podrobno poznavanje domačega kraja nadgradnja poznavanja države." Lokalni vodniki ponujajo najbolj avtentične in zanesljive odgovore na vprašanja izletnikov, pa naj gre za gradove, cerkve in muzeje, slavne osebe ter druge znamenitosti, zgodbe in navsezadnje tudi za vprašanje, kje je dobra gostilna.
Zagotovo bo pomembno ustrezno sodelovanje ZTVS s turističnimi agencijami, saj se dotikajo ključnih vodniških žuljev - honorarjev in delovnih pogojev. "Če govorimo o zneskih, bi morala biti okvirna cena honorarja 150 evrov na dan, saj delo na terenu ne zajema le osmih ur, temveč tudi dvanajst ur ali več. Ali bolje, 12,5 evra na uro, kar ustreza malo bolje plačanemu fizičnemu delavcu, ki ga najamemo za obdelovanje vrta. Marsikdo pa se v tem poklicu ne more zaposliti kot s.p. in takih je vedno več, saj ne zmorejo plačevati mesečnih obveznosti. Vodniško delo je sezonsko in traja največ osem mesecev na leto. Agencije pa ne želijo poslovati z vodniki, ki nimajo s.p. ali d.o.o., saj v tem primeru pride v poštev le podjemna pogodba, ki pa je zaradi dajatev najdražja oblika (na primer 150 evrov neto plačila pomeni za agencijo 277 evrov celotnega stroška podjetja; vir: računovodja.com). Avtorske pogodbe pa so za nekatere agencije sporne. Država se ne zaveda, da dejansko ljudi sili v iskanje stranpoti, da bi se izognili visokim dajatvam. Davčno zakonodajo poznam že več kot 40 let in nekoč so bile obremenitve za tovrstno delo bistveno nižje," pravi Dunja Bohorič.

Potniki pričakujejo spočitega, dobrovoljnega in odlično pripravljenega turističnega vodnika.
Miroslav Bertoncelj

Vedno nove zadolžitve vodnikov

"Tudi nočne vožnje so sporne, saj nekatere agencije menijo, da vodnikom teh ur ni treba dodatno plačati. A vodniku v tem primeru pripada nadomestilo za nočni čas. V ZTVS menimo tudi, da se odhod ob 22. ali 23. uri ne more šteti za prvi dan potovanja. Prvi dan potovanja je za potnika jutro, ko se zbudi nekje na poti, v drugi deželi, dobi prve informacije o deželi, vidi prve znamenitosti."

Vodnik marsikdaj prebije celotno potovanje na neprimernem sovoznikovem sedežu v avtobusu.
Miroslav Bertoncelj

Praksa ne pade z neba

Med vodniške storitve spada tudi prevajanje, ki je večini organizatorjev potovanj samoumevno. "Večkrat moramo v gradovih ali muzejih najeti specializiranega lokalnega vodnika. Menite, da nam bo lokalni vodnik v tujini znamenitost predstavil v slovenskem jeziku? Nikakor! Torej smo tudi prevajalci. Kaj pa nadomestilo za prevajanje? Vodniška urna postavka se ne more primerjati s prevajalsko, ki je bistveno višja. Večinoma vodniki obvladamo vsaj en svetovni jezik, iz katerega potem prevajamo razlago, a za to nismo nikoli nagrajeni," razlaga Dunja Bohorič in doda, da ima večina članov ZTVS urejene prijave občasnega dela v državah EU, zato jih finančni policisti ne morejo preganjati. Agencije se zaradi tega ne obremenjujejo, saj se zavedajo, da je vodnikom v interesu, da imajo tak status urejen. A se nekateri "amaterski vodniki", ki se v take države podajajo, ne zavedajo visokih kazni, ki čakajo kršilce. Še posebno morajo biti na to pozorne šole, ki z učenci in dijaki na strokovne izlete in potovanja pošiljajo učitelje, ki takih dovoljenj nimajo. Več agencij v teh primerih že najema vodnike z urejenim statusom. Kako pa je z vodenjem po slovenskih mestih? Se bo končno začel nadzor nad vodniki, ki po naših mestih brez ustreznega dovoljenja vodijo tuje turiste, tako kot jih že več let kontrolirajo v sosednjih državah? V Sloveniji bi tako pregnali nelojalno konkurenco in dosegli, da organizatorji potovanj iz tujine najemajo naše vodnike.

Na sejmu Alpe Adria
Miroslav Bertoncelj

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta