Vnetje v telesu ima dvojni obraz

Vitja Sikošek
30.12.2018 05:43

Slabše počutje poveča obstoječe zdravstvene težave, upočasnjuje ali celo popolnoma zavre napredek pri preobrazbi telesa, najhuje pa je, da lahko vodi do resnih bolezni, kot so artritis, težave s srcem, infarkt, zapleti s hormoni, rak in nevrološke bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaveznik ali sovražnik?
Profimedia

Vnetje v telesu je kot požar, ki ga ne vidite in ne čutite, dokler ni resnejših posledic. V bistvu je kronično vnetje odlično okolje za nastanek vseh težav v telesu. Proces je dolgotrajen, se nabira in stopnjuje dalj časa ter v telesu vpliva na tkiva, sklepe in krvni obtok. Šele ko nastopijo prve težave, se navadno začne ugotavljanje, kaj in zakaj je narobe. To je seveda odvisno od vsakega posameznika, nekaterih žal niti takšne stvari ne predramijo in nadaljujejo nezdrav način življenja, drugi slepo zaupajo zdravilom, nekateri pa se odločijo za korenito spremembo in dosežejo izboljšanje ali celo odpravijo težave. Posledice niso pri vseh enake, veliko je odvisno tudi od genske predispozicije. So ljudje, ki lahko vse življenje jedo nezdravo, pijejo, kadijo, vendar ne bodo imeli večjih težav, pri drugih se težave pojavijo zelo kmalu. Zato je posploševanje nemogoče, prav tako primerjanje z drugimi ljudmi. Vsak zase je drugačen in unikaten, tako kot je unikaten njegov genski zapis. Zato se lahko težave pri nekaterih kažejo v obliki kapi, artritisa, srčnožilnih bolezni ali Alzheimerjeve bolezni, ni pa nujno. Zgodnje težave z vnetji v telesu pri svojih strankah najprej in pogosto odkrivam pri meritvah biosignature, dokončno pa s spremljanjem analize krvi.

Dobro proti slabemu

Obstajata dve vrsti vnetja: akutno in kronično. Večina ljudi je seznanjena z akutnim vnetjem. To je tista rdečica, občutek vročine in zatekanja tkiv ter sklepov, do katerega pride, kadar se udarite ali vrežete.
Kadar telo signalizira poškodbo, vaš imunski sistem pošlje “vojsko” belih krvničk, ki obkrožijo in zavarujejo območje poškodbe. Proces je povsem enak pri infekcijah, kot sta gripa ali pljučnica.
Akutno vnetje je način odzivanja telesa proti tujkom, ki lahko povzročijo infekcijo, obenem je del procesa zdravljenja. Na ta način je vnetje pravzaprav dobro, saj ščiti vaše telo.
Kronično vnetje je druga zgodba. Reakcija telesa je enaka kot pri akutnem vnetju, razlika je, da v primeru kroničnega vnetja “plamen” vztraja. Dolgo trajajoče vnetje povzroča veliko škodo v telesu. Bele krvničke obkrožijo problematično področje, a zaradi vztrajanja vnetja na koncu začnejo napadati bližnje organe in zdravo tkivo.

Preverite raven vnetja

Ne veste, ali imate težave s kroničnim vnetjem? S pomočjo krvnega testa lahko to preverite sami. Zdravnik vam navadno preveri CRP. To je C-reactive protein, beljakovina, ki jo izločajo jetra in je eden od najbolj splošnih ter natančnih pokazateljev vnetja v telesu. Primer: ko ste zdravi, je CRP nizek, ko zbolite za določeno nalezljivo boleznijo, se CRP poviša. To je akutno stanje in akutno vnetje v telesu. CRP pri hujših stanjih zelo naraste. Če pa ga testiramo, ko smo zdravi, mora biti nizek! Najpogosteje je, kadar smo zdravi, CRP med vrednostjo 1 in 3 mg/L. To kaže na majhno kronično vnetje. Raven, višja od 3 mg/L, kaže na visok nivo tveganja. Idealna vrednost je od 0 do 1 mg/L. Ob višjem rezultatu vam lahko zdravnik svetuje, kako znižati raven CRP. Svojim strankam zelo uspešno nižam stopnjo vnetja v telesu in posledično CRP z ukrepi na področju življenjskega sloga. Ključnega pomena za nižanje vnetja so odlično in brezhibno delujoč prebavni sistem, dober spanec, pravilna prehrana glede na tip človeka, gibanje oziroma plan aktivnosti glede na tip človeka in status mikroelementov v telesu.
Praktičen primer: če imate odvečne kilograme in posledično veliko visceralne maščobe (to je maščoba, ki se nabira okoli notranjih organov), imunski sistem te maščobne celice identificira kot grožnjo. Bele krvničke gredo v napad. če ste dalj časa v tem stanju, je dalj časa vaše telo kronično vneto. To vnetje ne pojenja in se sčasoma navadno še stopnjuje. Vnetje ni omejeno na eno problematično območje, potuje po telesu in povzroča težave tudi drugod. Če zbolite za artritisom ali srčnožilno boleznijo, je velika verjetnost, da je vnetje v telesu pripomoglo k nastanku teh bolezni.

Zaščitite se

Nadzor nad prehrano in zdrav življenjski slog sta dva najboljša načina za kontroliranje in obvladovanje kroničnega vnetja. Kot že omenjeno, je prevelika teža velikokrat vzrok vnetja v telesu, zato izguba odvečnih kilogramov pripomore k znižanju vnetja. Še nekaj preventivnih ukrepov, ki jih lahko sami storite.
Pazite na svoje zobe. Bolezni dlesni kažejo na vnetje v telesu. Če vam dlesni krvavijo, kadar umivate in nitkate zobe, je velika verjetnost skritega povišanega vnetja v telesu. Skrbite za ustno higieno in hodite na redne preglede k zobozdravniku.
Posvetite pozornost visokemu holesterolu. Testirajte raven holesterola, še bolje pa celoten profil maščob - in ga primerjajte s stopnjo vnetja v telesu in regulacijo sladkorja. Če razmerja niso ugodna, ukrepajte. Predlagam, da se o vsem pogovorite s svojim zdravnikom, obenem pa v svoje življenje uvedete spremembe.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta