Velemojster elektronske glasbe Jean-Michel Jarre je izbral Slovenca

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
19.07.2020 04:45

Miha Brodnik iz Mozirja je s skladbo Stereopoetica zmagal na natečaju Jean-Michela Jarra. Naredil je najboljši remiks njegove pesmi EoN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Brodnik in Glorjana Veber sta band Sterepoetica.
Arhiv Glorjane Veber

Miha Brodnik je Slovenec, ki ga je Jean-Michel Jarre izbral izmed tristotih glasbenikov z vsega sveta. Navdušil ga je z energičnimi elektronskimi ritmi, z 48-sekundno pesmijo, remiksom mojstrovega dela EoN. Mozirčan je svoje občutenje mojstrove pesmi poimenoval Stereopoetica, kot se imenuje njegov glasbeni projekt. "Ko sem se prijavil na tekmovanje, sem imel dober občutek, čeprav tega, kar sem želel predstaviti, ni bilo lahko spraviti v zahtevanih 48 sekund. Vsekakor je bil to zame velik izziv," je izjavil po dogodku.
Svoje remikse so poslali glasbeniki, ki imajo za seboj številne nastope pred veliko občinstva. On je samouk, brez nastopov. Petnajstleten je intenzivno začel ustvarjati, to ga je držalo pet let, potem je ugotovil, da ima za poklicno ukvarjanje z glasbo premalo opreme, studio je predrag. Odločil se je za drug študij, vendar z glasbo ostal v stiku, iskal. V dvajsetih letih eksperimentiranja za štirimi stenami do sedaj se je očitno ogromno naučil.
Prav Jarrov Oxygene 4 ga je pritegnil k elektronski glasbi, Francoz je bil od samega začetka njegov največji vzornik. Na spletu je spremljal razglasitev rezultatov. "Ko se je začela razglasitev in je Jean-Michel razvrščal skladbe od zadnjega proti prvemu mestu, sem videl, da so drugi na natečaj pošiljali bistveno daljše remikse. Najprej mi je bilo žal, da nisem tudi jaz naredil daljšega. Ko pa je povedal, da je zmagala najkrajša skladba, je začelo v meni razbijati od pričakovanja, ob omembi mojega imena sem od veselja skoraj eksplodiral."
Pesem za Jarra je nastala v času, ko je znova začel veliko ustvarjati, s pesnico Glorjano Veber sta pod tem imenom začela uglasbljati njeno poezijo iz knjige Modróko. Tudi ona si je že prej želela snemati glasbo in poezijo, po srečanju sta sestavila studio, delo je steklo. "V času karantene sva z Borom Jarhom, ustvarjalcem iz produkcijske hiše Notr, kreirala animacijske videe za promocijo knjige Modróko, glasbo je komponiral Miha," se spominja Vebrova. "Že pri drugem videu se je vse spreminjalo, nenadoma smo vsi začutili, da nas knjiga nagovarja, nekako vodi naše ustvarjanje. Z Borom sva se veliko pogovarjala, njegove izdelave animacije so mi bile pisane na kožo. Miha je med snemanjem v mojem branju zaslišal glasbo in rekel, da je ravno zdaj idealen čas za projekt, prvo skupno glasbeno delo, o katerem sva se že dolgo pogovarjala." Ustvarjanje videoposnetkov je tako preraslo v mesece glasbeno-literarnega raziskovanja, ustvarjanja glasbe, snemanja besedil in za pesem za Jarrov natečaj. "Pri elektronski glasbi se žanrsko ne omejujem, zato ustvarjam za prvi album Stereopoetice tako nežne kot plesne ritme. Poleg tega ne želim biti ujetnik trendovskih ritmov in zvokov, ampak sem usmerjen k brezčasni, a vseeno sodobni zvočni podobi," o svojem glasbenem delovanju pravi Miha Brodnik. "Pri ustvarjanju prvega videosingla sva z Glorjano želela ustvariti vsebinsko in tudi vizualno jasno in preprosto sporočilo. Je pa treba vedeti, da je Stereopoetica vendarle garažni band, za katerim zaenkrat še ne stoji nobena založba. To lahko pomeni, da sva kot ustvarjalca v nekaterih pogledih omejena, a se s tem vse prej kot obremenjujeva. Umetniško ustvarjanje nudi veliko svobode, zahteva precizno znanje in samokritiko. Glorjana gre recimo pri besednem ustvarjanju v zelo zanimive globine, od energetske slike besed do metafizičnih lastnosti jezika, kar je pri njej povezano z duhovnimi izkustvi, zame je pa to pri glasbenem ustvarjanju še dodaten izziv."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.